Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2013

ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΕΕ

Με ανακούφιση και ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Ευρώπη η «βούλα» που έβαλε το Eurogroup στην αυτόνομη έξοδο Ιρλανδίας και Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης: Τα ΜΜΕ βλέπουν μία σπάνια καλή είδηση γύρω από τις εξελίξεις για την κρίση στην Ευρωζώνη ενώ οι αξιωματούχοι βλέπουν επιβεβαίωση της τακτικής που ακολουθεί η Ευρωζώνη. Την ευφορία ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν για υπερβάλλουσα αισιοδοξία και να υπενθυμίζουν τη θέση των υπόλοιπων «διασωθέντων» -και δη της Αθήνας.


To Δουβλίνο και η Μαδρίτη αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του προβληματικού τους τραπεζικού τομέα. Η ιρλανδική διάσωση είχε γίνει με «πλήρες» μνημόνιο (το οποίο και σήμανε τον πολιτικό θάνατο της τότε κυβέρνησης) ενώ η «ήπια» διάσωση της Μαδρίτης αξιοποίησε τα μέτρα με τα οποία είχαν ενδιάμεσα εξοπλιστεί οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης, γλιτώνοντας τους «17» από μία δύσκολη επιχείρηση διάσωσης μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της.

«Οι δύο οικονομίες επέστρεψαν στην οδό της ανάκαμψης» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία επικυρώθηκε ότι το Δουβλίνο θα βγει στις 15 Δεκεμβρίου χωρίς προληπτικά μέτρα στήριξης από το πρόγραμμα και η Μαδρίτη τον Ιανουάριο.

«Δικαιώνεται η στρατηγική καταπολέμησης της κρίσης»

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θεωρούν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Associated Press, ότι η έκβαση δικαιώνει την προσέγγιση των Βρυξελλών στην κρίση της Ευρωζώνης. «Είχαμε δύο επιτυχημένες εμπειρίες, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ικανοποίηση και, κάτι μάλλον σπάνιο τα τελευταία χρόνια όταν πρόκειται για το ευρώ, σχεδόν χαρά έδειξαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Είναι μία καλή ημέρα για την Ιρλανδία και την Ισπανία, μία καλή ημέρα για την Ευρώπη» είπε ο Όλι Ρεν. 

Την θέση του Ντάισελμπλουμ πως «η στήριξη στις δύο χώρες αποδείχθηκε επιτυχημένη», όπως τόνισε, συμμερίστηκε και υπερθεμάτισε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Η εξέλιξη, είπε ο Σόιμπλε, «δείχνει πως η πολιτική για την σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιτυχημένη και ορθή».

Οι πρώτες φωνές στον ευρωπαϊκό τύπο συμμερίζονται μεν την ικανοποίηση, αλλά επισημαίνουν τις επιφυλάξεις τους για υπέρμετρη αισιοδοξία -και ομόφωνα υπενθυμίζουν πως άλλες τρεις χώρες παραμένουν σε προγράμματα στήριξης (Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα) και δεν παραλείπουν ιδιαίτερα να υπογραμμίζουν την περίπτωση της Αθήνας και τις τρέχουσες εξελίξεις με την τρόικα. 

«Επιστροφή στην ανεξαρτησία» είναι ο τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung, η οποία φροντίζει να σημειώσει πως «ένας επιπλέον λόγος για την έξοδο είναι οι όροι δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που έθεσε το Βερολίνο». Η εφημερίδα τονίζει ωστόσο πως «είναι ακόμη νωρίς να μιλά κανείς για κλίμα αντιστροφής».

«Διάλειμμα στην κρίση της Ευρωζώνης» βλέπει από την πλευρά του και το γερμανικό Spiegel, που επισημαίνει πως η έξοδος των δύο χωρών είναι μία σπάνια καλή είδηση τα τελευταία χρόνια για την Ευρωζώνη, αλλά επισημαίνει πως ινστιτούτα όπως το γερμανικό ZEW θεωρούν «υπερβολική την αισιοδοξία που παρατηρείται». 

Παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται εσχάτως στα ομόλογα Ισπανίας και Πορτογαλίας -η οποία, σημειώνεται, αποδίδεται και στις κινήσεις της ΕΚΤ- «τεράστια προβλήματα παραμένουν και στην Ισπανία» τονίζει ο πρόεδρος του ZEW.

Ικανοποίηση σε Δουβλίνο και Μαδρίτη

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι υπουργοί Ιρλανδίας και Ισπανίας, πανηγύρισαν φυσικά την εξέλιξη. Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν σημείωσε εμφανώς ικανοποιημένος πως η απόφαση «αποκαθιστά την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Ιρλανδίας».

Από την πλευρά του, και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε «προφανές ότι πως το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης για τις ισπανικές τράπεζες λειτούργησε συντεταγμένα».

Ιδιαίτερα στο Δουβλίνο, όπου η υπαγωγή σε πλήρες πρόγραμμα είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό, η ασφαλής και αυτόνομη επιστροφή ήταν προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Έντνα Κένι -ο οποίος, όπως είχε επανειλημμένα φανεί, φιλοδοξούσε να γίνει ο πολιτικός που θα έβγαζε την Ιρλανδία από την κηδεμονία, έχοντας επενδύσει σημαντικά σε αυτόνομη επάνοδο στις αγορές χωρίς καν «σωσίβιο» προληπτικών γραμμών πιστώσεων.

Η κάλυψη των ιρλανδικών μέσων δείχνει την έκταση της ικανοποίησης: Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, οι Irish Times, στον φάκελο θεμάτων «Βγαίνοντας από τη Διάσωση» που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της, μιλά για «ενίσχυση του επιχειρήματος της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας» στην κυβέρνηση και «ιστορική στιγμή που μπορεί να γίνει σημείο καμπής για τον [ιρλανδικό] κυβερνητικό συνασπισμό».

Όσον αφορά τη Μαδρίτη, η προσκείμενη στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα El Mundo πανηγυρίζει «τη λήξη μίας γλυκόπικρης διάσωσης» ενώ η προσκείμενη στην αντιπολίτευση El Pais επισημαίνει μεν στις πρώτες θέσεις τα «απόνερα» της εξόδου (ανάμεσά τους, η τακτική επιθεώρηση της κατάστασης μέχρι την αποπλήρωση των τριών τετάρτων της βοήθειας), αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να αναγνωρίσει τα θετικά.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης αποτελεί πολιτική επιτυχία σε μία φάση δυσπιστίας, όταν η οικονομία έχει αγγίξει πάτο αλλά η ισχύς της ανάκαμψης είναι άγνωστη» σημειώνει το κύριο άρθρο της εφημερίδας. Στο φάκελο που επίσης έχει ανοίξει η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας για την έξοδο, καταγράφεται επίσης το «χρονοδιάγραμμα μίας τραυματικής διάσωσης».

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: