Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2013

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΣΩ «ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

Στη συνολική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σ'ύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, προβλέπεται η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων.


Το νομοθέτημα, που αφορά γενικότερα ζητήματα πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς το τέλος Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα αυτή μέσω μεταφοράς του συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, έναντι τιμήματος που θα ορίσει η Τράπεζα και με διαδικασίες που θα θεσμοθετηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί εντός του 2014.

Η μεταφορά συντελεστή θα γίνεται μόνο στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης, που θα ορίζονται σε ακτίνα 10 χλμ από το κέντρο του οικισμού. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται η Αττική, ο Νομός Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: