Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2013

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΔΙΩΧΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Περισσότερες από 1.000 «οικειοθελείς αποχωρήσεις» σχεδιάζει η ιαπωνική "Tokyo Electic Power Co" (TEPCO) μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου "Reuters", ενώ η ίδια η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 3.600 ως το Μάρτη του 2014.


Η "TEPCO", διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, επιχορηγήθηκε πέρσι από την ιαπωνική κυβέρνηση με 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες καθαρισμού της πυρηνικής μονάδας, ωστόσο το καλοκαίρι παραδέχθηκε ότι ραδιενεργό νερό που έχει συγκεντρωθεί στο υπέδαφος μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 ρέει στη θάλασσα, με ρυθμό 300 τόνων την ημέρα. Συνολικά, η εταιρεία υπολογίζει ότι 30.000 δισεκατομμύρια μπεκερέλ των ραδιενεργών στοιχείων καισίου και στροντίου μπορεί να έχουν διαρρεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό μαζί με το μολυσμένο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων, όταν πριν από το «ατύχημα», κατά την κανονική λειτουργία, ο σταθμός δεν μπορούσε να απορρίψει περισσότερα από 220 μπεκερέλ κατ' έτος.

Τώρα η "TEPCO" προσπαθεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και ταυτόχρονα προχωρά σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στις προσπάθειες για τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού και τον τερματισμό της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στη σκιά της έντονης ανησυχίας που πυροδότησε οι διαρροές από τον πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο ύψους άνω των 470 εκατ. δολαρίων για τον καθαρισμό του σταθμού.

Το σχέδιο κινείται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στην κατασκευή ενός παγωμένου υπόγειου τείχους περιμετρικά των κατεστραμμένων αντιδραστήρων, ο οποίος θα βάλει τέλος στις διαρροές και θα αποτρέψει την επαφή των υπόγειων υδάτων με το ραδιενεργό νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ράβδων καυσίμου. Ο δεύτερος συνίσταται στην κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας επεξεργασίας, όπου θα φιλτράρονται τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό.

http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: