Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2013

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Κατοχυρωμένα είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους οι οποίοι εμφανίζονται δηλωμένοι από τις επιχειρήσεις, που όμως δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας με επείγουσα εγκύκλιό του προς τα Ταμεία επιχειρεί να «μαρκάρει στενά» όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, απειλώντας τους με κατασχέσεις ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών.    
Το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται πλήρως και στην περίπτωση που η επιχείρηση ενώ υποβάλλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις δεν καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό, δεδομένου ότι εντός 15 εργάσιμων ημερών εκδίδεται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος πράξη επιβολής εισφορών ή πράξη βεβαίωσης οφειλής.

Με την έκδοση αυτών των πράξεων κατοχυρώνονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Απειλές κατάσχεσης


Επισημαίνουμε μάλιστα ότι η μη εφαρμογή των ανωτέρω συνιστά για τις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παράβαση καθήκοντος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Σε στενό μαρκάρισμα προχωρεί το υπουργείο σε όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα έχουν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Με εγκύκλιο προς τα Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αναφέρονται τα 21 κριτήρια που πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα όσον αφορά τους οφειλέτες.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει:

1 Οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατατάσσονται ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους, προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα αναγκαστική είσπραξη των κρινομένων ως επισφαλών.

Επισφαλής κρίνεται η απαίτηση, για την οποία, από διάφορα πραγματικά περιστατικά, προκύπτει αβεβαιότητα για τη μερική ή ολική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

Για την ανωτέρω κρίση, λαμβάνονται υπόψη ιδίως τα εξής στοιχεία:

* Το είδος της δραστηριότητας του οφειλέτη.

* Η νομική μορφή της επιχείρησης.

* Ο χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης.

* Η διατήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στην Ελλάδα.

** Η αξία των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

* Η δημιουργία νέων οφειλών κ.ά.

2 Οφειλές βεβαιωμένες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις:

**Εχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη.

**Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων για τα αδικήματα κ.ά.

**Δεν κατέστη δυνατή η ικανοποίηση της απαίτησης του ΚΕΑΟ στο σύνολό της ή εν μέρει, για έναν ή περισσότερους από τους εξής λόγους:

Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

Διαπιστώθηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Πρόκειται για οφειλέτη αγνώστου διαμονής ή για αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, για τον οποίο οι προσπάθειες ανεύρεσης της διαμονής του έχουν αποβεί χωρίς αποτέλεσμα.

3 Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:

Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της.

Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του ΚΕΑΟ.

Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί των παραπάνω προσώπων.

**

Με ανασφάλιστους 1 στις 10 επιχειρήσεις

Μία στις δέκα επιχειρήσεις, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό για το διάστημα από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου. Σε ελέγχους που έγιναν σε 3.931 επιχειρήσεις, 371 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους, ενώ τα πρόστιμα έφτασαν τα 5,9 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%). Από τους ελέγχους προέκυψε πως τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας εντοπίζονται στην Αττική και ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην καθιέρωση αυστηρών προστίμων -10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο- σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στην εισφοροδιαφυγή.

Η πλειονότητα των ελέγχων γίνεται σε κλάδους που μέχρι τώρα έχουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, όπως είναι ο χώρος του επισιτισμού (ταβέρνες, καφετέριες), τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, το εμπόριο κ.ά.

Το υπουργείο επισημαίνει πως τον Σεπτέμβριο έπειτα από 4 συνεχόμενα χρόνια πτώσης παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ.


http://www.enet.gr/   


ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: