Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2013

ΑΡΧΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
Είναι παράλογο. Η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο για τις θεατρικές σκηνές άνοιξε στη Βουλή την Παρασκευή. Και την ίδια ημέρα εμφανίστηκε η Αστυνομία να ζητάει άδειες από τους πολιτιστικούς πολυχώρους, τις μικρές σκηνές, αλλά και κεντρικά θέατρα, όπως το Χορν, το Ιλίσια, το Αθηνών, το Βρετάνια, το Αμιράλ, το Αλμα, το Ζίνα, ο Ακάδημος... «Πρακτική» που είχε ξεκινήσει (η Ελληνική Αστυνομία) ήδη απ' την προπερασμένη εβδομάδα.Οι αστυνομικοί, κατά τους νέους ελέγχους, ζητάνε, εκτός από την άδεια του θεάτρου, και ένα σφραγισμένο εισιτήριο. Ζητούμενο είναι να συμπίπτει η άδεια του θεάτρου με την αναγραφόμενη στο εισιτήριο.


Ακόμη ένα γεγονός, εξίσου δυσερμήνευτο, έχει ξεσηκώσει τους ανθρώπους της θεατρικής τέχνης και πράξης. Αύριο, στις 11 το πρωί, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης έχει καλέσει την Ενωση Χώρων Πολιτισμού, την ΠΕΕΘ και το ΕΜΚΕΘΙ για να συζητήσουν. Ουδείς γνωρίζει το θέμα της συζήτησης.

«Τι άλλο έχει να μας πει, έπειτα από συζητήσεις τόσων μηνών; Ελεος πια! Τόσο καιρό δεν συζητούσαμε; Ο νέος νόμος δεν συζητιέται πλέον στη Βουλή;», απορεί η Αντιγόνη Γύρα (Κινητήρας).

«Είμαστε επιφυλακτικοί»

Το ότι αύριο ο κ. Καμίνης καλεί συγκεκριμένα πρόσωπα «είναι ένας λόγος για να ανησυχούμε περισσότερο. Είμαστε πλέον πάρα πολύ θυμωμένοι και πάρα πολύ επιφυλακτικοί».

Οι θεατρικοί χώροι είχαν πάρει αναβολή σφράγισης μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε δεσμευτεί για ηθικούς λόγους να θέσει στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της νέας παράτασης, μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος.

«Κάτι που όμως δεν έθεσε ποτέ», προσθέτει η κ. Γύρα, η οποία, όπως το σύνολο των συναδέλφων της, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει «ποιο συμφέρον μπορεί να υποκρύπτει αυτή η ασυνέπεια και οι σημερινοί ανακόλουθοι αστυνομικοί έλεγχοι». «Κανείς δεν ξέρει ποιος έχει πραγματικά υποκινήσει ξαφνικά αυτή την παράλογη διαδικασία των νέων ελέγχων», συγκατανεύει ο Δ. Καρατζιάς (Vault).

Οταν οι ιδιοκτήτες των θεατρικών σκηνών και των πολυχώρων που δέχονται τις «επισκέψεις» των αστυνομικών αναφέρουν ότι ο νόμος που θα τους καταστήσει νόμιμους (αφού θα μπορεί και να τους καλύψει) περνάει αυτές τις μέρες από τη Βουλή, η απάντηση που λαμβάνουν είναι ακόμη και απειλητική (κάποιες φορές): «Θα τα πείτε με τον εισαγγελέα». «Πρόκειται για παραλογισμό, όταν ο νόμος είναι ήδη στη Βουλή», προσθέτει ο κ. Καρατζιάς.

«Θα τους κάνουν μήνυση; Δεν μπορεί όμως το νομοσχέδιο να συζητιέται και να πηγαίνουν να τρομοκρατούν τον κόσμο. Αυτό λέγεται τρομοκρατία! Αλλά ποιους θέλουν ακριβώς να τρομοκρατήσουν; Και, κυρίως, ποιοι;», αναρωτιέται η Μάνια Παπαδημητρίου.

Το «ποιοι» αναμένεται σήμερα να το διαλευκάνει ο δικηγόρος της ΠΕΕΘ. «Δεν είναι ο δήμος», επισημαίνει η Νινέτα Λεμπέση, παρατηρώντας ότι «έχουν ξαναρχίσει να γκρινιάζουν οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανικοί σκηνής - επιμένουν ότι πρέπει να είναι στην επιτροπή για τις άδειες. Ομως πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά όλο το ελληνικό θέατρο είναι ενωμένο, σε κοινό μέτωπο.

»Διότι απ' ό,τι φαίνεται αυτοί παρ' όλο που έχει φύγει το σχέδιο νόμου από τη Διαύγεια και ετοιμάζεται να ψηφιστεί, συνεχίζουν το χαβά τους!».

«Μας κοροιδεύουν; Τα θέατρα και οι χώροι Πολιτισμού, ξανά στο στόχαστρο Δήμου Αθηναίων» είναι ο τίτλος της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν, μετά τους νέους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., η Ενωση Χώρων Πολιτισμού, το ΕΜΚΕΘΙ και η ΠΕΕΘ.

Ζητώντας να ψηφιστεί άμεσα ο νέος νόμος και να γίνουν έλεγχοι στα θέατρα, και εστιάζοντας μόνο στο ουσιώδες, κατά πόσο, δηλαδή, οι χώροι είναι ασφαλείς για το κοινό και τους καλλιτέχνες.

Ο δήμος ως αρωγός

Συγχρόνως, ζητούν από τον δήμο «αντί να προχωράει σε σφραγίσεις, να σταθεί αρωγός μας, ως ώφειλε, και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης όσων έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας».

Τελευταίο αίτημά τους είναι να εκδοθεί άμεσα επίσημο έγγραφο αναστολής σφράγισης από τον δήμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του νόμου.

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: