Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

ΤΑ ΝΕΡΑ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ

Μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Σαρδηνία, κάτοικοι και ΜΜΕ επικρίνουν τις ιταλικές αρχές πως δεν προειδοποίησαν εγκαίρως για τον κίνδυνο και το χτύπημα βρήκε τις περιφέρειες απροετοίμαστες. Εκατοντάδες κάτοικοι στο νησί πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ενώ στους 16 νεκρούς και έναν αγνοούμενο έχει διορθωθεί ο απολογισμός των θυμάτων.


Οι περίπου 2.700 εκτοπισμένοι πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, σπίτια οικείων ή καταλύματα. Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής συνέχιζαν μέχρι και τα ξημερώματα να επιχειρούν στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές, για απάντληση υδάτων και άνοιγμα δρόμων.

Σε ισχύ πάντως παραμένει προειδοποίηση για κακοκαιρία και για την Τετάρτη, σύμφωνα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Με τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου, ο απολογισμός στη Σαρδηνία διορθώθηκε σε 16 νεκρούς και έναν αγνοούμενο -έναν αγρότη από το Μπίτι, ο οποίος δεν είχε δώσει σημεία ζωής μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η πολεμική για την ελλιπή προετοιμασία των αρχών πριν το χτύπημα της κακοκαιρίας. Πολίτες διαμαρτύρονται πως δεν υπάρξε ούτε έγκαιρη προειδοποίηση ούτε λήυφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα από τις περιφερειακές αρχές.

Στις επικρίσεις αυτές προσπάθησε να απαντήσει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι: «Είχαμε εκδώσει προειδοποίηση καιρικών φαινομένων δώδεκα ώρες πριν το χτύπημα της κακοκαιρίας, και τις είχαμε διαβιβάσει στις περιφέρειες, οι οποίες έπρεπε με τη σειρά τους να θέσουν σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο.

«Ρωτήστε τις αρχές αυτές τι έκαναν» συνέχισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υποστήριξε πως σε ορισμένες περιοχές δεν υπήρχε απαραίτητος σχεδιασμός για επέμβαση: «Οι προβλέψεις είναι σημαντικές, αλλά άσκοπες εάν δεν υπάρχει σχέδιο» είπε ο Γκαμπριέλι.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: