Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ούτε η Γερμανία, που λόγω παρελθόντος έχει έντονα αντιναζιστικά αντανακλαστικά, δεν ξεφεύγει από τη σύγκλιση χούλιγκαν και νεοναζιστών που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το γερμανικό ποδόσφαιρο γίνεται όλο και συχνότερα πεδίο έκφρασης ακροδεξιάς βίας τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για έναν νέο κίνδυνο: τα δίκτυα νεοναζιστών και χούλιγκαν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία της γερμανικής αστυνομίας που ασχολείται με την ποδοσφαιρική βία, στους συλλόγους των φιλάθλων των ομάδων της Μπουντεσλίγκα υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση «της ακροδεξιάς συμπεριφοράς». Η υπηρεσία αυτή εντόπισε σε 16 διαφορετικές ομάδες μια σύμπραξη χουλιγκανικών και ακροδεξιών στοιχείων.


Το «Spiegel» δημοσιεύει μελέτη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία υπάρχει επικάλυψη της τάξης του 15% ανάμεσα σε χούλιγκαν και ακροδεξιούς. Ομως το γερμανικό περιοδικό αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από την αστυνομία, ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Σε πρόσφατη δίκη συλλόγου φιλάθλων της Δρέσδης έγινε εμφανής η συνεργασία χούλιγκαν και νεοναζί. «Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως βίαιες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών από εκατοντάδες χούλιγκαν στο περιθώριο ποδοσφαιρικών αγώνων - προσχεδιασμένες και καλά οργανωμένες. Συνειδητοποιήσαμε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν όλο και περισσότεροι ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις των χούλιγκαν ως εκπαίδευση» δήλωσε σε εφημερίδα της Δρέσδης ο εισαγγελέας της δίκης Γιούργκεν Σαρ. Πρόσθεσε ότι χούλιγκαν και νεοναζί δίνουν ραντεβού σε απομακρυσμένα δάση για να εξασκούνται στα όπλα. «Αφότου αρχίσαμε να κυνηγάμε επιθετικά τις ακροδεξιές συμμορίες, τα μέλη τους άλλαξαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους και στράφηκαν στον χουλιγκανισμό δυσκολεύοντας τη δουλειά μας» είπε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «GnuHonnters» ή «Νέοι Κυνηγοί», ένας όμιλος 17 διαφορετικών χουλιγκανικών συλλόγων από όλη τη Γερμανία. Παραδοσιακά, οι χούλιγκαν πολεμούν ο ένας τον άλλο, όμως σήμερα έχουν ενωθεί για να πολεμήσουν έναν κοινό εχθρό: τους «ούλτρα». Οι «ούλτρα» είναι οι πιο φανατικοί οπαδοί μιας ομάδας και στη Γερμανία, οι οπαδοί αυτοί έχουν ορισμένες κοινές ιδεολογικές τοποθετήσεις: είναι κατά του ρατσισμού και της εμπορευματοποίησης.

Οι χούλιγκαν λένε στους «ούλτρα» «Οχι πολιτική στα γήπεδα», όμως το σλόγκαν αυτό είναι ένας ψευδής ισχυρισμός τον οποίο οι ακροδεξιοί μεταχειρίζονται επί χρόνια για να εισχωρήσουν στους συλλόγους φιλάθλων. Τα μέλη των «Νέων Κυνηγών» αποτελούν εύκολη λεία. Πόσω μάλλον που έχουν έναν κοινό εχθρό με τους νεοναζί: τους αριστερών πεποιθήσεων «ούλτρα».

Οι «Νέοι Κυνηγοί» ιδρύθηκαν στις αρχές του 2012 σε μια φάρμα της πόλης Λάιχλινγκεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας με πρωτοβουλία συλλόγου χούλιγκαν του Ντόρτμουντ. Εκτοτε έχουν διοργανωθεί πολλές συναντήσεις και κάθε φορά τα μέλη των «Νέων Κυνηγών» είναι όλο και περισσότερα και νεότερα σε ηλικία. Συναντιούνται στη Φραγκφούρτη, στο Βερολίνο, σε όλη τη Γερμανία αλλά ποτέ δυο φορές στο ίδιο μέρος.

Οι στόχοι τους κυκλοφορούν σε φυλλάδιο. Στόχος υπ' αριθμόν ένα: «Η επαναφορά των παλαιών αξιών». Δεύτερος στόχος: «Οχι αντιφασίστες στα γήπεδα». Τρίτος στόχος: «Να ξανακερδίσουμε την ελευθερία της έκφρασης».

Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις από ακροδεξιούς χούλιγκαν εναντίον αριστερών συλλόγων φιλάθλων. Στο Ααχαν, οι «ούλτρα» της ομάδας Αλεμάνια εκδιώχθηκαν τελείως από τα γήπεδα λόγω των συνεχόμενων επιθέσεων από νεοναζί.

Το «Spiegel» επικαλείται πηγή από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας η οποία έδειξε σε συντάκτη του περιοδικού φωτογραφίες από πρόσφατη συνάντηση των «Νέων Κυνηγών». Νέοι και μεγαλύτεροι ποζάρουν μαζί χαιρετώντας ναζιστικά. Στις φωτογραφίες διακρίνονται και στελέχη του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD).

Προς το παρόν οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να καταπολεμήσουν την άνοδο των «Νέων Κυνηγών» - και της νέας κουλτούρας που τους συνοδεύει. Υπάρχει ένα ζήτημα για το ποιος έχει την ευθύνη καθώς το δίκτυο δραστηριοποιείται συνεχώς σε διαφορετικό γερμανικό κρατίδιο. Επιπλέον, σπανίως παραβιάζει τον νόμο: τα ναζιστικά σύμβολα που φέρουν μεμονωμένα μέλη είναι παράνομα στη Γερμανία, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να παταχθεί ολόκληρη η οργάνωση.

Στη Γερμανία, από μέλη των μυστικών υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας ως κοινωνιολόγους και ποδοσφαιρόφιλους, όλοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα διογκωθεί.

Αλλωστε, όπως φάνηκε πρόσφατα στο Ααχεν, τη δύναμη την έχει όποιος είναι σωματικά πιο δυνατός. Οι «ούλτρα» της Αϊντραχτ Μπραουνσβάιγκ έτρωγαν ξύλο επί εβδομάδας από τους χούλιγκαν της ομάδας τους. Πρόσφατα ξέσπασε ένας καβγάς μεταξύ τους στη διάρκεια αγώνα και σύντομα η ασφάλεια του γηπέδου συνόδευσε έξω τους «ούλτρα» υπό τους ήχους ρατσιστικών και ομοφοβικών ύμνων των χούλιγκαν. Λίγες ημέρες αργότερα η ομάδα τιμώρησε τους «ούλτρα» το οποίο, σύμφωνα με το «Spiegel», δείχνει πόσο αδύναμες είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες απέναντι στην ακροδεξιά βία.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Νοεμβρίου 2013   


Μποζανίνου Τάνια
http://www.tovima.gr/
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: