Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2013

ΥΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ

Μόνο με ισχυρή αστυνομική παρουσία κατάφερε να ολοκληρωθεί χωρίς επεισόδια ο επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών στους -ως επί το πλείστον, σερβικού πληθυσμού- δήμους του βόρειο Κοσόβου. 

Στη Μιτρόβιτσα, τον μεγαλύτερο από τους σερβικούς δήμους, η προσέλευση έφτασε στο 22%.

Οι δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο είναι το πιο απτό μέρος της συμφωνίας Βελιγραδίου και Πρίστινας για εξομάλυνση, η οποία σφυληρατήθηκε υπό την «ισχυρή προτροπή» της ΕΕ. 


Η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας θεωρείται δοκιμασία της αποδοχή της συμφωνίας από τους Σέρβους του βόρειου Κοσόβου. Ηχηρά τμήματα του πληθυσμού είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, και σε αυτά αποδίδονται και βίαια επεισόδια που είχαν οδηγήσει σε ναυάγιο το αρχικό στήσιμο της κάλπης προ εβδομάδων.

Μέρος της συμφωνίας προβλέπει την ανάδειξη δημάρχων από κάθε μία από τις δύο εθνοτικές πλευρές στο βόρειο Κόσοβο, κάτι που για την Πρίστινα θεωρείται απαραίτητο για υπέρβαση της διαμάχης. 

Η Σερβία, που έχει προωθήσει επίμονα την αποδοχή της συμφωνίας από τους Σέρβους του βόρειου Κοσόβου (με το βλέμμα και στην έναρξη ενταξιωκών διαπραγματεύσεων), επισημαίνει ότι η συμφωνία δίνει σημαντικό βαθμό αυτονομίας στο μειονοτικό πληθυσμό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press  

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: