Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2013

ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ LIBERATION ΚΑΙ ΤΗΣ SOCIETE GENERALE

Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές αρχές από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στα γραφεία της Liberation και της Societe Generale. 

Άγνωστος οπλισμένος με καραμπίνα μπήκε στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι και χωρίς να πει τίποτα, άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά ένα 27χρονο βοηθό φωτογράφου που βρισκόταν στο χώρο. 


Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, που κατά μαρτυρίες είναι περίπου 40 ετών.
Περίπου δύο ώρες αργότερα, ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Λίγο αργότερα, ένοπλος σταμάτησε αυτοκίνητο στην περιοχή Λα Ντεφάνς και υποχρέωσε τον οδηγό να τον μεταφέρει ως τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με την μαρτυρία του οδηγού στην αστυνομία. 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το επεισόδιο συνδέεται με τους πυροβολισμούς στα γραφεία της Liberation και της Societe Generale.

Αστυνομική πηγή δήλωσε πως η περιγραφή του ενόπλου ήταν παρόμοια, όπως και τα φυσίγγια που βρέθηκαν στα δύο σημεία των επιθέσεων.

Ο διευθυντής σύνταξης της Liberation, Φαμπρίς Ρουσλό δήλωσε πως αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη ως έναν κοντοκουρεμένο σαραντάρη.

Ο τραυματίας, ένας 27χρονος φωτογράφος, επλήγη στο θώρακα και στην κοιλιά, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, ο οποίος δήλωσε πως το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει γίνει γνωστό. Το θύμα έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Μπήκε μέσα, πυροβόλησε δύο φορές και έφυγε»  είπε ο Ρουσλό στους δημοσιογράφους.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες».

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «πολεμική σκηνή» στο χώρο υποδοχής της Liberation μετά τους πυροβολισμούς, για «πολύ μεγάλη βία» που δεν έχει «καμιά σχέση με τη δημοκρατία».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τον συλλάβουμε» δήλωσε ο υπουργός.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την έδρα της εφημερίδας, τα γραφεία της οποίας έχουν αποκλειστεί.

«Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί τόσο για να βρεθεί ο δράστης όσο και για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συνόλου των οργάνων του Τύπου στην πρωτεύουσα» δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας Ορελί Φιλιπετί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το περιστατικό στη Liberation σχετίζεται με την εισβολή, την περασμένη Παρασκευή, αγνώστου στα γραφεία του τηλεοπτικού BFMTVF. «Θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε εκείνο το περιστατικό, ο άγνωστος (ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών σύμφωνα με τις μαρτυρίες), είχε εμφανιστεί στο κανάλι κρατώντας όπλο και φωνάζοντας εναντίον των δημοσιογράφων. Αφού έφυγε, στο σημείο βρέθηκαν δύο κάλυκες -δεν είναι σαφές εάν ο ίδιους τους πέταξε ή το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε.

Η αστυνομία συγκρίνει τις εικόνες που καταγράφηκαν στα κλειστά κυκλώματα των δύο κτιρίων για να εξετάσει εάν συνδέονται τα δύο περιστατικά.

Μετά τους πυροβολισμούς στη Liberation, στάλθηκε αστυνομική φύλαξη στα γραφεία του Monde, της Figaro και της Les Echos.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: