Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013

ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΙΣΟΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΘΝΗΤΟ

Του ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ a.giannikos@eleftherotypia.net
Οι Ελβετοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα πρόταση για επιβολή πλαφόν στις αποδοχές ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων. Η λεγόμενη λαϊκή πρωτοβουλία «1:12 - για δίκαιους μισθούς» προέβλεπε τον περιορισμό των αποδοχών των ανώτατων στελεχών κάθε επιχείρησης στο 12πλάσιο του κατώτατου μισθού σ' αυτή.

Την πρόταση δημοψηφίσματος προετοίμαζε από το 2009 η νεολαία (JUSO) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με τη στήριξη των Πρασίνων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατά της πρότασης τάχθηκε σχεδόν το σύνολο των κομμάτων και των επιχειρήσεων.


Το τυπικό της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 21/3/2011, όταν κατατέθηκαν 113.005 έγκυρες υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μέχρι πριν από έναν μήνα οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ισοπαλία 44%-44%. Ομως την Κυριακή η πρόταση απορρίφθηκε, με το 65,3% των ψηφοφόρων να τάσσονται κατά, έναντι 34,7% που ψήφισαν υπέρ. «Είμαστε απογοητευμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του JUSO, Ντάβιντ Ροθ, κατηγορώντας το αντίπαλο στρατόπεδο για τακτικές εκφοβισμού». Για τον γνωστό πολιτικό αναλυτή Κλοντ Λονγκσάμπ, του ινστιτούτου gfs.bern, η ήττα οφείλεται στο γεγονός πως, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα του Μαρτίου, «οι υποστηρικτές της πρότασης δεν κατάφεραν να πείσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους».

Η πρωτοβουλία 1:12 είναι η δεύτερη μέσα στο 2013 που στρέφεται κατά των μεγάλων πολυεθνικών με έδρα την Ελβετία. Στις 3 Μαρτίου 1,6 εκατ. Ελβετοί και ομόφωνα όλα τα καντόνια της ελβετικής συνομοσπονδίας τάχθηκαν υπέρ μιας παρόμοιας πρότασης· σύμφωνα με αυτή, οι μέτοχοι όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων θα μπορούν να θέτουν βέτο στις αποζημιώσεις ή στα μπόνους απερχόμενων και νέων στελεχών.

Μόλις πριν ένα μήνα ψηφίστηκε ανάλογος νόμος στη Μ. Βρετανία, όπου τα αφεντικά κερδίζουν κατά μέσον όρο 69 φορές περισσότερα από τους υπαλλήλους τους. Ανάλογα νομοθετήματα ετοιμάζονται σε Γαλλία και Γερμανία, δείχνοντας πως η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη. «Το σύστημα αυτό δεν έχει μέλλον. Πετύχαμε να κινητοποιήσουμε πολλούς ανθρώπους και να ανοίξουμε μια μεγάλη ζήτηση», υποστήριξε ο Ροθ. Σε αντίθεση με το προχθεσινό αποτέλεσμα, η πρόταση του Μαρτίου είχε κερδίσει το 67,9% των ψήφων και έμεινε στην Ιστορία ως η «πρωτοβουλία των χοντρών γάτων».

Τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη της χώρας είναι εξοργισμένη από τις επιχειρηματικές πρακτικές κολοσσών όπως η UBS, η Nestle και η Novartis. Οι Ελβετοί δεν έχουν ξεχάσει τον «γάτο» πρόεδρο της Novartis, Ντάνιελ Βασέλα, που για να αποχωρήσει τον Φεβρουάριο και προκειμένου να μην εργαστεί για έξι χρόνια σε ανταγωνιστική φαρμακευτική, ζήτησε να λάβει 72 εκατ. φράγκα.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το 2009 υπεράσπιζε την απόφαση της Novartis να μη δωρίσει εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων σε φτωχές χώρες, λέγοντας πως «για να έχουμε βιώσιμη παραγωγή του εμβολίου, πρέπει να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα». Η εταιρεία είχε τότε λάβει ενίσχυση από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, ύψους 299 εκατ. δολαρίων, για την παραγωγή του εμβολίου. Και πρόκειται για την ίδια εταιρεία κατά της οποίας εκκρεμούν από τον περασμένο Απρίλιο δύο μηνύσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με την κατηγορία πως έδινε μίζες σε παρόχους υγειονομικής περίλαψης να συνταγογραφούν τα φάρμακά της.

Παρ' όλα αυτά, το δεύτερο δημοψήφισμα βρήκε το επιχειρηματικό κατεστημένο των Αλπεων πιο προετοιμασμένο. Κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ και επιχειρηματικοί φορείς είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις υπέρ του «όχι», στα γνωστά πρότυπα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας των καιρών. «Αν υιοθετηθεί η πρωτοβουλία, η Ελβετία, από πιο ελεύθερη οικονομία στην Ευρώπη, θα γίνει Βόρεια Κορέα», δήλωνε ο Ρούντι Νόζερ, βουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) (τέταρτο κόμμα το 2011 με 15,1% των ψήφων) στο καντόνι της Ζυρίχης. Η Ζυρίχη, αλλά και το Σεντ Γκάλεν, έδρες μεγάλων πολυεθνικών, έδωσαν απόλυτα ποσοστά υπέρ του «όχι».

«Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε σ' αυτό το πρωτάθλημα, πρέπει να προβλέπουμε μισθούς πέντε έως οκτώ εκατ. φράγκων», δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ των συναδέλφων του στην εφημερίδα «SonntagsZeitung» ο Βαλεντίν Βοτ, πρόεδρος του συνδέσμου Ελβετών εργοδοτών και επάνελαβε το επιχείρημα της ελβετικής κυβέρνησης, πως με το «ναι» κινδυνεύουν να χαθούν φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων. Ο Φίλιπ Μίλερ, πρόεδρος του FDP, προειδοποίησε πως η πρωτοβουλία συνιστά «εισβολή στην οικονομική ελευθερία, ασυμβίβαστη με τις αρχές μας, που θα 'χει καταστροφικές συνέπειες στο κύρος της χώρας».

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) είχε προτείνει τον περασμένο Μάρτιο την καταψήφιση της πρωτοβουλίας, όπως έκανε το 200μελές Εθνικό Συμβούλιο (Κάτω Βουλή), που ψήφισε κατά με 130 ψήφους, έναντι 56 και μιας αποχής, και το 46μελές Συμβούλιο των Καντονίων (Ανω Βουλή), που ψήφισε κατά με 28 ψήφους, έναντι 10 και 4 αποχών.

Οι διατυπώσεις των δύο σωμάτων ήταν πιο μετριοπαθείς, καθώς αναγνωριζόταν το επιχείρημα των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, πως οι υψηλές αμοιβές στελεχών τα τελευταία χρόνια μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Το βασικό επιχείρημα είναι πως το ελβετικό κράτος δεν παρεμβαίνει στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και εμπιστεύεται το νομικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως όπου προέκυψε ανάγκη βελτίωσης -όπως προέταξε το δημοψήφισμα του Μαρτίου- στάθηκε αναφανδόν υπέρ.

Επανέλαβε ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μισθών, ανέφερε σχετικούς νόμους παρεμβάσεων για τις too-big-to-fail τράπεζες και τόνισε πως το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς αλλά και από τις μεταβιβαστικές πληρωμές, αναγνωρίζοντας επιτυχίες στην κατανομή του εισοδήματος.

Επιχειρηματικά λόμπι, όπως το Economiesuisse, έχουν υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες πως τέτοιες παρεμβάσεις απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελβετίας και αποθαρρύνουν τους φερέλπιδες νέους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, μια και στην καμπάνια έγινε ευρέως γνωστό ότι η αναλογία των μέσων αποδοχών των CEO προς το μέσο μισθό των κοινών θνητών, από 6:1 το 1984, πήγε στο 43:1 το 2011. Με την επιζητούμενη αναλογία 1:12 στην περίπτωση των Roche, Novartis, Nestle, UBS, Swatch να είναι 1:236, 1:219, 1:188, 1:178, 1:136 αντίστοιχα, δεν είναι παράξενο που για την καμπάνια του «όχι» δόθηκαν 50 φορές παραπάνω χρήματα απ' όσα δόθηκαν στην καμπάνια του «ναι».

Ο ελβετικός Τύπος επιτέθηκε με ένα blitz κατά της πρότασης, όπως χαρακτηριστικά λένε οι υποστηρικτές της, και σύμφωνα με τον Σαμ Πιτσιγκάτι του αμερικανικού think-tank Institute of Policy Studies, μόνο το 15% των ΜΜΕ στάθηκαν ευνοϊκά απέναντι στο «ναι».

Τα πράγματα, βεβαίως, είναι αρκετά πιο περίπλοκα σε μια κοινωνία 7.996.026 πολιτών και 5.166.973 ψηφοφόρων που ετοιμάζεται να θέσει προς δημοψήφισμα πρόταση για κατώτατο μισθό 2.500 ελβετικών φράγκων το μήνα. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται πως τα επιχειρήματα των οικονομικών ελίτ, είτε στην Ελβετία είτε στην Ελλάδα, είναι τα ίδια. Ολοι κινδυνεύουν να γίνουν Βόρεια Κορέα, αν δεν είναι ήδη μια τελευταία Σοβιετία, μόνο και μόνο επειδή τίθεται το ερώτημα: Πόσο ακόμα θα υπάρχουν τέτοιες ανισότητες; Προφανώς, όσο ακόμα οι κοινωνίες αντέχουν ένας να κερδίζει για έναν χρόνο όσα κάποιος άλλος, δίπλα του, βγάζει σε ένα μήνα.
 http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: