Χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν από το 2014 σχεδόν 3 στους 10 ανασφάλιστους οροθετικούς στη Βόρεια Ελλάδα. Αιτία είναι η αναγκαστική περικοπή κατά 30% του προϋπολογισμού για τα φάρμακα αυτά στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί η μοναδική μονάδα ειδικών λοιμώξεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Της Νικολέττας Μπούκα
Τα χρήματα για την αντιρετροϊκή θεραπεία δεν επαρκούν έτσι κι αλλιώς και κάθε μήνα καλύπτονται οριακά οι ανάγκες των συνολικά 1.200 οροθετικών κι ασθενών με AIDS που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα. Συνεπώς, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω “ψαλίδισμα” του προϋπολογισμού του “ΑΧΕΠΑ”, το 60% - 70% του οποίου αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 550.000 ευρώ μηνιαίως, αναμένεται να χειροτερέψει την κατάσταση.
“Αυτή τη στιγμή στη μονάδα εξυπηρετούμε 250 άτομα άπορα κι ανασφάλιστα. Απ’ αυτά, τα 150 έχουν βιβλιάριο πρόνοιας και τα 100 απολύτως τίποτα. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν χωρίς ασφάλιση. Οι ηλικίες τους είναι 30 - 45 ετών και στην πλειονότητά τους είναι άνδρες. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων, στην Α’ παθολογική κλινική του “ΑΧΕΠΑ”, Παναγιώτης Κολλάρας, και συμπληρώνει ότι “μέχρι τώρα δίνουμε φάρμακα στους ανθρώπους αυτούς με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Συνήθως προηγούνται οι ασφαλισμένοι κι ύστερα οι ανασφάλιστοι. Δεν αφήνουμε όμως κανέναν χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα κι από το 2014 θα περικοπούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η μονάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.
“Το 60% -70% του προϋπολογισμού του ‘ΑΧΕΠΑ’ αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία είναι πανάκριβα. Πλέον, θα μειωθεί το ποσό κατά 30%. Με την περικοπή αυτή, οι 3 στους 10 ανασφάλιστους οροθετικούς θα μείνουν χωρίς φάρμακα. Ας μας υποδείξει το υπουργείο Υγείας ποιοι θα είναι αυτοί. Αυτοί που δεν ακολουθούν αγωγή και δεν παίρνουν φάρμακα, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους αλλά και τη δημόσια υγεία. Ένας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή έχει πολύ μικρή πιθανότητα να τον μεταδώσει. Ένας ασθενής, όμως, που δεν λαμβάνει τα φάρμακά του είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και μπορεί να μολύνει 4 - 5 άτομα”, επισημαίνει ο κ. Κολλάρας.
Παράλληλα, τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει ώστε στα νοσοκομεία όπου λειτουργεί μονάδα ιδικών Λοιμώξεων, όπως είναι το “ΑΧΕΠΑ”, να καθοριστεί ειδικό κονδύλι μόνο για την αντιρετροϊκή θεραπεία.
Λαμβάνουν φάρμακα μόνο αν περισσέψουν
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες 12 μονάδες ειδικών λοιμώξεων, που λειτουργούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, πανελλαδικά 1 στους 4 οροθετικούς δεν έχει πρόσβαση στην αναγκαία αντιρετροϊκή θεραπεία, επειδή έχει μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, καθώς έχει χάσει τη δουλειά του και δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές, ενώ αδυνατεί να εκδώσει και βιβλιάριο Πρόνοιας.
Σωτήρια για τους ανθρώπους αυτούς αποδεικνύεται η ανθρωπιά των γιατρών στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, οι οποίοι πασχίζουν να βρουν φάρμακα γι’ αυτή την κατηγορία των ασθενών, αλλά και των διοικητών των νοσοκομείων όπου ανήκουν οι μονάδες, οι οποίοι επιλέγουν να παραβλέψουν την κείμενη νομοθεσία.
Άλλωστε, πρόσφατα η ίδια η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Τζένη Κρεμαστινού, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκαν το σοβαρό πρόβλημα της αδυναμίας των ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών με AIDS να προμηθεύονται κανονικά τα πολύτιμα για την υγεία και τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.
“Οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί και ημεδαποί οροθετικοί και ασθενείς με AIDS λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μόνο εάν αυτά περισσεύουν και μόνο εάν ο διοικητής του νοσοκομείου έχει τη διάθεση να λειτουργήσει ανθρωπιστικά και να παραβλέψει την κείμενη νομοθεσία”, είχε τονίσει η κ. Κρεμαστινού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει ότι είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει και θα επιβάλλει τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών με AIDS.
Οδοντιατρείο για οροθετικούς
Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στο μοναδικό οδοντιατρείο για οροθετικούς που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 08.30 - 14.00 (2310-993366) και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
“Είναι το μοναδικό οδοντιατρείο για οροθετικούς στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά εξυπηρετούμε κι ανθρώπους από τη Νότια Ελλάδα, ακόμη κι από την Κρήτη. Είναι άνθρωποι που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να απευθυνθούν αλλού. Μπορούμε να κάνουμε από την πιο απλή οδοντιατρική πράξη μέχρι και χειρουργείο. Το οδοντιατρείο υπήρχε πολλά χρόνια, αλλά δεν λειτουργούσε. Ουσιαστικά, επισήμως η λειτουργία του άρχισε το 2009”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο διδάκτωρ, επιμελητής Α’, με ειδικότητα στην οδοντοφατνιακή χειρουργική Χάρης Χάρης.
Στο οδοντιατρείο, εκτός από τον ίδιο, εργάζονται και δύο νοσηλεύτριες. Κάθε μέρα εξετάζονται 4-5 άτομα.
“Δυστυχώς, υπάρχουν ταμπού και φόβος στην ελληνική κοινωνία. Η ευθύνη μοιράζεται ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. Από τη μία, ένας οδοντίατρος μπορεί να μην επιθυμεί να εξετάσει έναν οροθετικό γατί φοβάται κι από την άλλη ένας ασθενής μπορεί να μην ενημερώσει τον γιατρό ότι είναι οροθετικός, διότι φοβάται ότι δεν θα τον αναλάβει ή ότι αν τον αναλάβει, ενδεχομένως θα του ζητήσει περισσότερα χρήματα”, εξηγεί ο κ. Χάρης.
Το τεστ HIV
Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, αλλά απαιτείται μία ειδική εξέταση. Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι αυτό που γίνεται ανώνυμα και δωρεάν σε 6 κέντρα αναφοράς AIDS σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων ένα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
“Το πρώτο τεστ που συνήθως γίνεται είναι το 4ης γενιάς Eliza τεστ, το οποίο ανιχνεύει τα αντισώματα έναντι του ιού HIV που φτιάχνει ο οργανισμός μας, καθώς και το αντιγόνο P24. Εφόσον το τεστ αυτό βγει θετικό, ακολουθεί το πιο ειδικό Western Blot τεστ, το οποίο επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ βγαίνουν αυθημερόν, ενώ του δεύτερου σε μία βδομάδα”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδας, καθηγητής Νικόλαος Μαλισιόβας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στο εξωτερικό ιατρείο του κέντρου προσέρχονται το μήνα περίπου 80 - 100 άτομα, κυρίως νέοι, που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ HIV.
Όσον αφορά στο τεστ σάλιου για τον HIV, δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Ωστόσο, οι πολίτες που θα το κάνουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και επιβεβαιωτική εξέταση σε κάποιο νοσοκομείο, όπως στο “ΑΧΕΠΑ” είτε στο κέντρο αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος. Άλλωστε, ένας οροθετικός που θα διαγνωστεί εγκαίρως και θα λάβει την αναγκαία θεραπεία μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή και να ζήσει έως και τα 80 του.
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS διοργανώνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τον HIV/AIDS και την υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών.
Συγκεκριμένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, εκδήλωση κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το άναμμα κόκκινων κεριών στο σχήμα του red ribbon (κόκκινο κορδελάκι), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσική και χορό ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, σήμερα, από το πρωί, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τον HIV/AIDS, καθώς θα γίνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την παράδοση της νέας παραλίας και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, ενώ θα στηθούν ενημερωτικά περίπτερα στην Καμάρα.
Θα υπάρχει street action σε περιοχές που συχνάζουν νέοι (café, bar, play rooms) και street work με ομάδα-στόχο εκδιδόμενα άτομα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Θετική Φωνή” Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού στο πλαίσιο παραστάσεων και δρώμενων της πόλης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και της HelMSIC (Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), καθώς και με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης και η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας - Παράρτημα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα, 11.00 - 14.00, στον Λευκό Πύργο, εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον HIV/AIDS.
Ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα πραγματοποιηθεί 11.00 - 17.00, στο περίπτερο αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου). Μάλιστα, σε συνεργασία με καθηγητές και σπουδαστές της σχολής Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής - Αρτοποιίας “La chef” θα δημιουργηθεί μια τούρτα στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας -συμβόλου ευαισθητοποίησης για τον ιό.
Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε γρήγορο τεστ σάλιου για τον HIV, μπορούν να επισκέπτονται την κινητή μονάδα εξέτασης και ενημέρωσης της PRAKSIS, όπου ειδικοί θα υποδέχονται τους πολίτες, σε συνεργασία με το Ath Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και τη Θετική Φωνή. Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται σταθμευμένη στο ύψος του Κήπου των Εποχών (μετά το δημοτικό αναψυκτήριο, πρώην Maison Crystal) και ώρες 12.00 - 16.00.
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2013
Της Νικολέττας Μπούκα
Τα χρήματα για την αντιρετροϊκή θεραπεία δεν επαρκούν έτσι κι αλλιώς και κάθε μήνα καλύπτονται οριακά οι ανάγκες των συνολικά 1.200 οροθετικών κι ασθενών με AIDS που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα. Συνεπώς, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω “ψαλίδισμα” του προϋπολογισμού του “ΑΧΕΠΑ”, το 60% - 70% του οποίου αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 550.000 ευρώ μηνιαίως, αναμένεται να χειροτερέψει την κατάσταση.
“Αυτή τη στιγμή στη μονάδα εξυπηρετούμε 250 άτομα άπορα κι ανασφάλιστα. Απ’ αυτά, τα 150 έχουν βιβλιάριο πρόνοιας και τα 100 απολύτως τίποτα. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν χωρίς ασφάλιση. Οι ηλικίες τους είναι 30 - 45 ετών και στην πλειονότητά τους είναι άνδρες. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων, στην Α’ παθολογική κλινική του “ΑΧΕΠΑ”, Παναγιώτης Κολλάρας, και συμπληρώνει ότι “μέχρι τώρα δίνουμε φάρμακα στους ανθρώπους αυτούς με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Συνήθως προηγούνται οι ασφαλισμένοι κι ύστερα οι ανασφάλιστοι. Δεν αφήνουμε όμως κανέναν χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα”. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα κι από το 2014 θα περικοπούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η μονάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.
“Το 60% -70% του προϋπολογισμού του ‘ΑΧΕΠΑ’ αφορά τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία είναι πανάκριβα. Πλέον, θα μειωθεί το ποσό κατά 30%. Με την περικοπή αυτή, οι 3 στους 10 ανασφάλιστους οροθετικούς θα μείνουν χωρίς φάρμακα. Ας μας υποδείξει το υπουργείο Υγείας ποιοι θα είναι αυτοί. Αυτοί που δεν ακολουθούν αγωγή και δεν παίρνουν φάρμακα, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους αλλά και τη δημόσια υγεία. Ένας ασθενής που παίρνει τα φάρμακά του δεν μεταδίδει τον ιό ή έχει πολύ μικρή πιθανότητα να τον μεταδώσει. Ένας ασθενής, όμως, που δεν λαμβάνει τα φάρμακά του είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και μπορεί να μολύνει 4 - 5 άτομα”, επισημαίνει ο κ. Κολλάρας.
Παράλληλα, τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει να μεριμνήσει ώστε στα νοσοκομεία όπου λειτουργεί μονάδα ιδικών Λοιμώξεων, όπως είναι το “ΑΧΕΠΑ”, να καθοριστεί ειδικό κονδύλι μόνο για την αντιρετροϊκή θεραπεία.
Λαμβάνουν φάρμακα μόνο αν περισσέψουν
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες 12 μονάδες ειδικών λοιμώξεων, που λειτουργούν σε νοσοκομεία της Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, πανελλαδικά 1 στους 4 οροθετικούς δεν έχει πρόσβαση στην αναγκαία αντιρετροϊκή θεραπεία, επειδή έχει μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, καθώς έχει χάσει τη δουλειά του και δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές, ενώ αδυνατεί να εκδώσει και βιβλιάριο Πρόνοιας.
Σωτήρια για τους ανθρώπους αυτούς αποδεικνύεται η ανθρωπιά των γιατρών στις μονάδες ειδικών λοιμώξεων, οι οποίοι πασχίζουν να βρουν φάρμακα γι’ αυτή την κατηγορία των ασθενών, αλλά και των διοικητών των νοσοκομείων όπου ανήκουν οι μονάδες, οι οποίοι επιλέγουν να παραβλέψουν την κείμενη νομοθεσία.
Άλλωστε, πρόσφατα η ίδια η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Τζένη Κρεμαστινού, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχτηκαν το σοβαρό πρόβλημα της αδυναμίας των ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών με AIDS να προμηθεύονται κανονικά τα πολύτιμα για την υγεία και τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.
“Οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί και ημεδαποί οροθετικοί και ασθενείς με AIDS λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μόνο εάν αυτά περισσεύουν και μόνο εάν ο διοικητής του νοσοκομείου έχει τη διάθεση να λειτουργήσει ανθρωπιστικά και να παραβλέψει την κείμενη νομοθεσία”, είχε τονίσει η κ. Κρεμαστινού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει ότι είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σε νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει και θα επιβάλλει τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων οροθετικών και ασθενών με AIDS.
Οδοντιατρείο για οροθετικούς
Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι εργαζόμενοι στο μοναδικό οδοντιατρείο για οροθετικούς που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 08.30 - 14.00 (2310-993366) και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
“Είναι το μοναδικό οδοντιατρείο για οροθετικούς στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά εξυπηρετούμε κι ανθρώπους από τη Νότια Ελλάδα, ακόμη κι από την Κρήτη. Είναι άνθρωποι που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να απευθυνθούν αλλού. Μπορούμε να κάνουμε από την πιο απλή οδοντιατρική πράξη μέχρι και χειρουργείο. Το οδοντιατρείο υπήρχε πολλά χρόνια, αλλά δεν λειτουργούσε. Ουσιαστικά, επισήμως η λειτουργία του άρχισε το 2009”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο διδάκτωρ, επιμελητής Α’, με ειδικότητα στην οδοντοφατνιακή χειρουργική Χάρης Χάρης.
Στο οδοντιατρείο, εκτός από τον ίδιο, εργάζονται και δύο νοσηλεύτριες. Κάθε μέρα εξετάζονται 4-5 άτομα.
“Δυστυχώς, υπάρχουν ταμπού και φόβος στην ελληνική κοινωνία. Η ευθύνη μοιράζεται ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. Από τη μία, ένας οδοντίατρος μπορεί να μην επιθυμεί να εξετάσει έναν οροθετικό γατί φοβάται κι από την άλλη ένας ασθενής μπορεί να μην ενημερώσει τον γιατρό ότι είναι οροθετικός, διότι φοβάται ότι δεν θα τον αναλάβει ή ότι αν τον αναλάβει, ενδεχομένως θα του ζητήσει περισσότερα χρήματα”, εξηγεί ο κ. Χάρης.
Το τεστ HIV
Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, αλλά απαιτείται μία ειδική εξέταση. Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι αυτό που γίνεται ανώνυμα και δωρεάν σε 6 κέντρα αναφοράς AIDS σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων ένα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
“Το πρώτο τεστ που συνήθως γίνεται είναι το 4ης γενιάς Eliza τεστ, το οποίο ανιχνεύει τα αντισώματα έναντι του ιού HIV που φτιάχνει ο οργανισμός μας, καθώς και το αντιγόνο P24. Εφόσον το τεστ αυτό βγει θετικό, ακολουθεί το πιο ειδικό Western Blot τεστ, το οποίο επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ βγαίνουν αυθημερόν, ενώ του δεύτερου σε μία βδομάδα”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδας, καθηγητής Νικόλαος Μαλισιόβας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στο εξωτερικό ιατρείο του κέντρου προσέρχονται το μήνα περίπου 80 - 100 άτομα, κυρίως νέοι, που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ HIV.
Όσον αφορά στο τεστ σάλιου για τον HIV, δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά. Ωστόσο, οι πολίτες που θα το κάνουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και επιβεβαιωτική εξέταση σε κάποιο νοσοκομείο, όπως στο “ΑΧΕΠΑ” είτε στο κέντρο αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος. Άλλωστε, ένας οροθετικός που θα διαγνωστεί εγκαίρως και θα λάβει την αναγκαία θεραπεία μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή και να ζήσει έως και τα 80 του.
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS διοργανώνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τον HIV/AIDS και την υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών.
Συγκεκριμένα, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, εκδήλωση κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το άναμμα κόκκινων κεριών στο σχήμα του red ribbon (κόκκινο κορδελάκι), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσική και χορό ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, σήμερα, από το πρωί, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τον HIV/AIDS, καθώς θα γίνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή την παράδοση της νέας παραλίας και την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, ενώ θα στηθούν ενημερωτικά περίπτερα στην Καμάρα.
Θα υπάρχει street action σε περιοχές που συχνάζουν νέοι (café, bar, play rooms) και street work με ομάδα-στόχο εκδιδόμενα άτομα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Θετική Φωνή” Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού στο πλαίσιο παραστάσεων και δρώμενων της πόλης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και της HelMSIC (Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), καθώς και με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, ο Όμιλος Ροταράκτ Θεσσαλονίκης και η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας - Παράρτημα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα, 11.00 - 14.00, στον Λευκό Πύργο, εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον HIV/AIDS.
Ενημέρωση και διανομή ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα πραγματοποιηθεί 11.00 - 17.00, στο περίπτερο αναψυχής του Κήπου των Γλυπτών (στη συμβολή της Μ. Αλεξάνδρου με την 28ης Οκτωβρίου, έναντι Λαογραφικού Μουσείου). Μάλιστα, σε συνεργασία με καθηγητές και σπουδαστές της σχολής Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής - Αρτοποιίας “La chef” θα δημιουργηθεί μια τούρτα στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας -συμβόλου ευαισθητοποίησης για τον ιό.
Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε γρήγορο τεστ σάλιου για τον HIV, μπορούν να επισκέπτονται την κινητή μονάδα εξέτασης και ενημέρωσης της PRAKSIS, όπου ειδικοί θα υποδέχονται τους πολίτες, σε συνεργασία με το Ath Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και τη Θετική Φωνή. Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται σταθμευμένη στο ύψος του Κήπου των Εποχών (μετά το δημοτικό αναψυκτήριο, πρώην Maison Crystal) και ώρες 12.00 - 16.00.
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου