Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οξύμωρο, όμως πραγματικό. Εν καιρό κρίσης κι ενώ 34,6% των Ελλήνων είναι φτωχοί, σύμφωνα με τη Eurostat, την ίδια στιγμή 37% των Ελλήνων σπαταλούν φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές το μήνα.
Μάλιστα, εκείνοι που δεν... φείδονται τροφής, είναι οι νέοι από 18 έως 34 ετών, καθώς αυτοί πετάνε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 ρίχνουν στους κάδους ελάχιστα τρόφιμα. Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν συχνότερα στον κάδο απορριμμάτων είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.
Διαπιστώνεται μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν ώστε να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που συστηματικά αδιαφορούν.
Για παράδειγμα, 20% των συμπολιτών μας πηγαίνουν για ψώνια χωρίς να έχουν σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζονται, ενώ 17% δεν καταναλώνουν τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης μόλις 8% των συμπολιτών μας κάνουν κομποστοποίηση.
Κοινωνικές ανισότητες
Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει από χθες και μέχρι τέλος Ιανουαρίου το φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
«Η "Καλύτερη Ζωή" (www.kalyterizoi.gr), προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα «Μπορούμε», που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν. «Το "Μπορούμε" έχει δικτυώσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Με το μηχανισμό τού "Μπορούμε" είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT ΤΟ 2013, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΡΙΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη φτώχεια 4 στους 10 Ελληνες
Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Καλπάζει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα, αφού μέσα σε 5 χρόνια (2008-2013) το ποσοστό του πληθυσμού που υφίσταται αυτούς τους κινδύνους αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, από 28% σε περίπου 39%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυξήθηκε μόλις κατά 1,4 μονάδες από 23,7% σε 25,1%. Με άλλα λόγια η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται στην Ελλάδα σχεδόν 8 φορές ταχύτερα απ' ό,τι στην Ευρώπη.
Το 2012 το 24,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (δηλαδή 125 εκατ. άνθρωποι) και το 34,6% του αντίστοιχου ελληνικού (4 εκατ.) είχαν περάσει το κατώφλι του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη Eurostat. Το 2008 τα ποσοστά φτώχειας ήταν 23,7% για την Ε.Ε. των «28» και 28,1% για την Ελλάδα. Με τις υφιστάμενες, δε, τάσεις και δεδομένου πως το 2013 ήταν το ίδιο κακό με το 2012 από πλευράς αύξησης της ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων, τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού υπολογίζουμε πως αυξήθηκαν σε 25,1% για την Ε.Ε. των «28» και 39% για την Ελλάδα!
Οι τρεις καταστάσεις
Αυτό σημαίνει πως οι 4 στους 10 Ελληνες βρίσκονται σε μία από τις τρεις ακόλουθες καταστάσεις: σε κίνδυνο φτώχειας, ή σοβαρά στερημένοι βασικών αγαθών διαβίωσης, ή ζώντας σε οικογένεια με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Το 2012 η Ελλάδα ήταν η τέταρτη χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. των «28» από πλευράς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μετά τις Βουλγαρία (49%), Ρουμανία (42%) και Λετονία (37%). Το 2013 εκτιμάται πως η Ελλάδα έχει γίνει, πλέον, η τρίτη κατά σειρά χώρα με φτωχό ή κοινωνικά αποκλεισμένο πληθυσμό έχοντας πλησιάσει πολύ κοντά στη Ρουμανία. Λιγότερο φτωχές χώρες ήταν το 2012 οι Ολλανδία και Τσεχία (αμφότερες 15%), Φινλανδία (17%), Σουηδία και Λουξεμβούργο (αμφότερες 18%).
Ειδικότερα, το 2012 σε κίνδυνο φτώχειας ήταν το 17% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 23,1% του ελληνικού πληθυσμού. Επίσης, σοβαρά υλικά στερημένο ήταν το 9,9% των Ευρωπαίων και το 19,5% των Ελλήνων. Τέλος, αυτοί που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση απασχόλησης ανέρχονται στην Ευρώπη στο 10% και στην Ελλάδα σε 14%.
Ποιοι θεωρούνται φτωχοί
Σημειώνεται πως με κίνδυνο φτώχειας θεωρούνται όσοι ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο ισοδυναμεί με το 60% του διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος χώρας (αφού αφαιρεθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις).
Επίσης, σοβαρά υλικά στερημένα άτομα είναι όσα αδυνατούν να εκπληρώσουν 4 από τις 9 εξής κατηγορίες: (1) ικανότητα πληρωμής ενοικίου, στεγαστικού δανείου ή λογαριασμού ΔΕΚΟ, (2) οικιακή θέρμανση, (3) δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτης δαπάνης, (4) ικανότητα διατροφής με κρέας ή ψάρι κάθε δύο μέρες, (5) δυνατότητα μιας εβδομάδας διακοπών, (6) κατοχή αυτοκινήτου, (7) κατοχή πλυντηρίου, (8) κατοχή έγχρωμης τηλεόρασης ή (9) τηλεφώνου (και κινητό).
Τέλος, όσοι ζουν σε σπίτια πολύ χαμηλής έντασης εργασίας είναι αυτοί στις οικογένειες των οποίων οι ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών (πλην φοιτητών) εργάστηκαν λιγότερο από 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους τον προηγούμενο χρόνο.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2013
Οξύμωρο, όμως πραγματικό. Εν καιρό κρίσης κι ενώ 34,6% των Ελλήνων είναι φτωχοί, σύμφωνα με τη Eurostat, την ίδια στιγμή 37% των Ελλήνων σπαταλούν φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές το μήνα.
Μάλιστα, εκείνοι που δεν... φείδονται τροφής, είναι οι νέοι από 18 έως 34 ετών, καθώς αυτοί πετάνε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 ρίχνουν στους κάδους ελάχιστα τρόφιμα. Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν συχνότερα στον κάδο απορριμμάτων είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.
Διαπιστώνεται μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν ώστε να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που συστηματικά αδιαφορούν.
Για παράδειγμα, 20% των συμπολιτών μας πηγαίνουν για ψώνια χωρίς να έχουν σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζονται, ενώ 17% δεν καταναλώνουν τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης μόλις 8% των συμπολιτών μας κάνουν κομποστοποίηση.
Κοινωνικές ανισότητες
Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει από χθες και μέχρι τέλος Ιανουαρίου το φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
«Η "Καλύτερη Ζωή" (www.kalyterizoi.gr), προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα «Μπορούμε», που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν. «Το "Μπορούμε" έχει δικτυώσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Με το μηχανισμό τού "Μπορούμε" είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT ΤΟ 2013, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΡΙΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη φτώχεια 4 στους 10 Ελληνες
Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Καλπάζει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα, αφού μέσα σε 5 χρόνια (2008-2013) το ποσοστό του πληθυσμού που υφίσταται αυτούς τους κινδύνους αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, από 28% σε περίπου 39%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυξήθηκε μόλις κατά 1,4 μονάδες από 23,7% σε 25,1%. Με άλλα λόγια η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνονται στην Ελλάδα σχεδόν 8 φορές ταχύτερα απ' ό,τι στην Ευρώπη.
Το 2012 το 24,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (δηλαδή 125 εκατ. άνθρωποι) και το 34,6% του αντίστοιχου ελληνικού (4 εκατ.) είχαν περάσει το κατώφλι του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη Eurostat. Το 2008 τα ποσοστά φτώχειας ήταν 23,7% για την Ε.Ε. των «28» και 28,1% για την Ελλάδα. Με τις υφιστάμενες, δε, τάσεις και δεδομένου πως το 2013 ήταν το ίδιο κακό με το 2012 από πλευράς αύξησης της ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων, τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού υπολογίζουμε πως αυξήθηκαν σε 25,1% για την Ε.Ε. των «28» και 39% για την Ελλάδα!
Οι τρεις καταστάσεις
Αυτό σημαίνει πως οι 4 στους 10 Ελληνες βρίσκονται σε μία από τις τρεις ακόλουθες καταστάσεις: σε κίνδυνο φτώχειας, ή σοβαρά στερημένοι βασικών αγαθών διαβίωσης, ή ζώντας σε οικογένεια με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας. Το 2012 η Ελλάδα ήταν η τέταρτη χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. των «28» από πλευράς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μετά τις Βουλγαρία (49%), Ρουμανία (42%) και Λετονία (37%). Το 2013 εκτιμάται πως η Ελλάδα έχει γίνει, πλέον, η τρίτη κατά σειρά χώρα με φτωχό ή κοινωνικά αποκλεισμένο πληθυσμό έχοντας πλησιάσει πολύ κοντά στη Ρουμανία. Λιγότερο φτωχές χώρες ήταν το 2012 οι Ολλανδία και Τσεχία (αμφότερες 15%), Φινλανδία (17%), Σουηδία και Λουξεμβούργο (αμφότερες 18%).
Ειδικότερα, το 2012 σε κίνδυνο φτώχειας ήταν το 17% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 23,1% του ελληνικού πληθυσμού. Επίσης, σοβαρά υλικά στερημένο ήταν το 9,9% των Ευρωπαίων και το 19,5% των Ελλήνων. Τέλος, αυτοί που ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση απασχόλησης ανέρχονται στην Ευρώπη στο 10% και στην Ελλάδα σε 14%.
Ποιοι θεωρούνται φτωχοί
Σημειώνεται πως με κίνδυνο φτώχειας θεωρούνται όσοι ζουν σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο ισοδυναμεί με το 60% του διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος χώρας (αφού αφαιρεθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις).
Επίσης, σοβαρά υλικά στερημένα άτομα είναι όσα αδυνατούν να εκπληρώσουν 4 από τις 9 εξής κατηγορίες: (1) ικανότητα πληρωμής ενοικίου, στεγαστικού δανείου ή λογαριασμού ΔΕΚΟ, (2) οικιακή θέρμανση, (3) δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτης δαπάνης, (4) ικανότητα διατροφής με κρέας ή ψάρι κάθε δύο μέρες, (5) δυνατότητα μιας εβδομάδας διακοπών, (6) κατοχή αυτοκινήτου, (7) κατοχή πλυντηρίου, (8) κατοχή έγχρωμης τηλεόρασης ή (9) τηλεφώνου (και κινητό).
Τέλος, όσοι ζουν σε σπίτια πολύ χαμηλής έντασης εργασίας είναι αυτοί στις οικογένειες των οποίων οι ενήλικες ηλικίας 18-59 ετών (πλην φοιτητών) εργάστηκαν λιγότερο από 20% των πραγματικών δυνατοτήτων τους τον προηγούμενο χρόνο.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου