Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2013

ΠΩΣ Η «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ» ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΡΕΛΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΞΑΝΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ.
Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας οδήγησαν σταδιακά τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε επίπεδο που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να υποστηρίξουν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια -αν υπήρξαν τέτοια μετά τη Νέα Δομή του Παναγιωτόπουλου.Ιστορικά οι κρίσεις του 1987 και των Ιμίων το 1996 αποτέλεσαν αφετηρίες για εκσυγχρονισμό των Ε.Δ. Με αρχή την πρώτη, πληθώρα εταιρειών με αντικείμενο «τα όπλα» άνοιξαν γραφεία στην Ελλάδα, στελεχωμένα από απόστρατους αξιωματικούς, όταν αντιλήφθηκαν ότι άρχισε το πανηγύρι, ενώ το ένα πίσω από το άλλο άρχισαν να ξεπηδούν περιοδικά αμυντικών θεμάτων και γεωστρατηγικών αναλύσεων.


Αλλοθι ο «γείτονας»

Ας δούμε όμως πώς λειτουργούσε το σύστημα:

Η αιτιολογία για επιχειρησιακές απαιτήσεις νέων προμηθειών στηριζόταν κυρίως στην παρακολούθηση της εξέλιξης των Ε.Δ. της Τουρκίας και στην απαίτηση η ελληνική πλευρά να διαθέτει δυναμικό ικανό να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις και τυχόν πόλεμο. Η παρακολούθηση αυτή είχε ανατεθεί στην ΕΥΠ και στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.

Εν τω μεταξύ, στις ενημερώσεις της πολιτικής ηγεσίας, κυρίως έπειτα από μεγάλες ασκήσεις, τα τρία όπλα, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, δεν έπαψαν να τσακώνονται και να θέτουν τις ανάγκες τους σε νέα όπλα προς την πολιτική ηγεσία, η οποία -άλλο που δεν ήθελε- όριζε επιτροπές μελέτης και επιτροπές επιλογής. Και διά της μεγάλης κολυμβήθρας που λέγεται ΚΥΣΕΑ, να... τα 40 F-16, 500 Leopard, 3 φρεγάτες κ.τ.λ.

Ναι, η διαδικασία ήταν απλή και απαιτούσε ένα πράγμα: φουσκωμένη τουρκική απειλή. Αν το κάνεις καλά από τις θέσεις που υπηρετείς γίνεσαι και αρχηγός. Είπατε τίποτε κύριε αρχηγέ, που φουσκώσατε την Τουρκία περισσότερο από εσάς και τώρα γράφετε βιβλία για το πώς θα τα βρούμε;

Η αναλογία 7/10

Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι απειλή για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό η αμερικανική βοήθεια ήταν αναλογική προς τις δύο χώρες, 7:10. Την αναλογία αυτή τα δικά μας «κοράκια» την καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό με τέτοιον τρόπο, ώστε να χαίρεται όταν αγοράζονται όπλα για να αντιμετωπίσουν την «κακιά» Τουρκία που εξοπλίζεται για να μας κατακτήσει, να μας πάρει το Αιγαίο, να μας φωτογραφίσει την Κρήτη μας, την Κύπρο.

Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας-Κύπρου είπε ο Αρσένης και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για νέα εξοπλιστικά εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πανηγύρια στις εταιρείες που μπαινόβγαιναν στο Πεντάγωνο σαν να πήγαιναν σε σουπερμάρκετ. Κανένας δεν φώναξε «τι τα θέλετε αθεόφοβοι 170 F-16, 45 Μ-2000, 50 F-4, 40 Α-7, μεταφορικά C130, C27 (μόνο ένα πέταξε), ελικόπτερα, χιλιάδες τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά TOR Μ-1, που έκαναν μόνο για τις στέπες, υποβρύχια που δεν παρελήφθησαν, όπλα που κατείχαν μόνο οι χώρες που τα παρήγαν. Δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικό υλικό που θα απαιτούσε ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αμυντικές «περιουσίες»

«Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες, και αυτά πρέπει να τα πούμε», δήλωνε ο ΥΕΘΑ Μπεγλίτης του ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Δ., πρόσθεσε: «Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα». Οι κύριοι αυτοί κάνουν τις δηλώσεις τους μετά το πανηγύρι και στην ουσία μάς λένε ότι η χώρα μας φόρεσε το «φερετζέ» της τουρκικής απειλής μέχρι τις πατούσες και γέμισε άριστο υλικό χωρίς ανταποδοτικότητα.

Χωρίς ανταποδοτικότητα γιατί αχρηστεύεται ακινητοποιημένο στην κυριολεξία, χωρίς ανταλλακτικά και βέβαια μια ολόκληρη συμμορία τα κονόμησε εις βάρος της χώρας. Τα περιοδικά έκλεισαν, οι πάτρωνές τους χάθηκαν, αλλά το ερώτημα πλανάται. Αλήθεια, η προμήθεια του Π.Ν. σε υποβρύχια που έγινε πριν από 14 χρόνια, πληρώθηκε και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, τι επιπτώσεις είχε στην επιχειρησιακή ικανότητα του Π.Ν.; Πότε διαμαρτυρήθηκε κάποιος από τους αρχηγούς ότι του λείπουν υποβρύχια; Ποιες οι επιπτώσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο της Π.Α., όταν το 70% των αεροπορικών δυνάμεων είναι στο έδαφος;

Κάθε πότε βλέπουν πολεμικά πλοία στα νησιά; Κάθε πότε ακούν και βλέπουν πολεμικά αεροπλάνα στα νησιά μας; Αν εκκινήσουν αύριο το πρωί 500 τεθωρακισμένα, πόσα θα πάρουν μπροστά;

Με το υλικό των τριών όπλων σε αυτό το επίπεδο και με τις συνεχείς περικοπές οι Ε.Δ. είναι αμφίβολο αν διατηρούν επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία. Τα ψέματα τελείωσαν και για τις Ε.Δ. Οι περικοπές έχουν τελματώσει την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Οι μικρές ασκήσεις με φώτα δημοσιότητας προσβάλλουν τις Ε.Δ. Συμμετοχή σε διακρατικές ασκήσεις είναι «έχασα το δάσος». Με τον προϋπολογισμό της τρόικας δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ετοιμοπόλεμο το υλικό που φορτώθηκαν. Απαιτείται πραγματική Νέα Δομή με αυστηρή μείωση του υλικού (αεροσκάφη, πλοία, τεθωρακισμένα).

Να... επιστραφούν

Δεν γνωρίζω κατά πόσο πρέπει να μειωθούν. Γνωρίζω όμως ότι αυτές που θα απομείνουν πρέπει να είναι όλες εκατό τοις εκατό εν ενεργεία. Τα υπόλοιπα πρέπει να επιστραφούν, ναι, να επιστραφούν στις εταιρείες ή να πουληθούν και να ξεχρεωθούν οι προμηθευτές, ή να χαριστούν σε φίλες χώρες. Η μείωση αυτή πρέπει να γίνει με δικό μας προγραμματισμό, οργανωμένα, επαγγελματικά, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις (του τύπου να μη φύγει η ταξιαρχία από τα Ιωάννινα, πατρίδα του προέδρου της Δημοκρατίας).

Ο στρατιωτικός

Κ. Τ.

ΥΓ. Πρόσφατα τέως αρχηγός του Στρ. Ξ. δήλωσε η Ελλάδα και η Τουρκία να τα βρουν και κατόπιν να μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες. Δεν μας είπε όμως στην καριέρα του πόσο φούσκωσε την τουρκική απειλή από τις θέσεις που υπηρέτησε

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: