Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2013

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Του Κώστα Τσάβαλου
Επειτα από παλινωδίες και καθυστερήσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μη καταβολή του επιδόματος το 2012, το υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του καθορίζει τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος που χορηγείται σε φτωχές οικογένειες που ζουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Μετά την παράλειψη έκδοσης της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης πέρυσι, το υπουργείο προχώρησε -λίγο πριν κλείσει ο χρόνος- στην έκδοση της απόφασης για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι δικαιούχοι για να πάρουν το περσινό επίδομα.




Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι



Το επίδομα αφορά οικογένειες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τις 4.700 ευρώ τον χρόνο. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται σε 600 ευρώ τον χρόνο για εισόδημα έως 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ για εισόδημα από 3.000 έως 4.700 ευρώ. Χορηγείται εφάπαξ μετά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και αφορά μόνο περιπτώσεις πολιτών που διαμένουν επί τουλάχιστον 2 έτη στις περιοχές αυτές.



Ειδικότερα, στην εγκύκλιο (η οποία χαρακτηρίζεται μάλιστα εξαιρετικά επείγουσα), αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:



* Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες -συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών- Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.



* Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, και τα 300 ευρώ εφόσον αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3.000 ευρώ και 4.700 ευρώ.



* Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.



* Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.



* Σε περίπτωση ύπαρξης τεκμαρτού εισοδήματος διενεργείται σύγκριση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος και λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο εξ αυτών.



* Η καταβολή στους δικαιούχους της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης γίνεται εφάπαξ μετά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών (βεβαίωση του δημάρχου του τόπου κατοικίας του, από την οποία προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή, υπεύθυνη δήλωση περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος, αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται την εισοδηματική ενίσχυση).



* Οι αιτήσεις των δικαιούχων μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να υποβάλλονται και μέσω των ΚΕΠ.



* Επειδή δε κατά το έτος 2012 δεν κατέστη δυνατόν να καταβληθεί η εισοδηματική ενίσχυση λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης ΚΥΑ, τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αυτής μπορεί να κατατεθούν από τους δικαιούχους κατά το τρέχον έτος 2013.

  http://www.efsyn.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: