Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2013

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ

Της Ευγενιας Τζωρτζη
Ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

Εμφραγμα στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας προκαλεί η αναμενόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οδηγώντας σε μαζικές προσφυγές δανειοληπτών που έχουν χρέη στις τράπεζες. Ηδη με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι φθάνει το 334%, ενώ εκρηκτική είναι η άνοδος το τελευταίο δίμηνο, με αφορμή την εκπνοή του καθεστώτος προστασίας των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τη χρονοβόρο διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης, επί μακρόν πλέον κρατούν και οι διαδικασίες για την έκδοση προσωρινής διαταγής, που είναι το πρώτο στάδιο αποδοχής της αίτησης από τα ειρηνοδικεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιοχές όπως το Κορωπί, η Νέα Ιωνία ή η Καλλιθέα, η εκδίκαση παραπέμπεται για το 2023 και η έκδοση προσωρινών διαταγών φθάνει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο! Να σημειωθεί πως ο νόμος ορίζει ότι η δικάσιμος πρέπει να προσδιοριστεί εντός 48 ωρών και με βάση τη μέχρι σήμερα πρακτική, η συνήθης καθυστέρηση δεν ξεπερνούσε το δίμηνο. Η προοπτική κατάργησης της προστασίας για την ακίνητη περιουσία αναμένεται να προκαλέσει κύμα μαζικών προσφυγών, τη στιγμή, μάλιστα, που τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη το ένα τρίτο αυτών που καταφεύγουν στον νόμο δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας προσφεύγουν στον νόμο προκειμένου να επωφεληθούν της διαγραφής μέρους των χρεών τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν πιστοποιείται πλήρης αδυναμία, τα δικαστήρια επιδικάζουν γενναιόδωρες ρυθμίσεις, που μεμονωμένα μπορεί να φθάσουν ακόμη και σε σχεδόν ολοσχερή διαγραφή της οφειλής, έως και 90%.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν την εκποίηση της περιουσίας του δανειολήπτη, προκειμένου να εξοφληθεί μέρος της οφειλής. Αντίστοιχα όταν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, ο δανειολήπτης μπορεί να την προφυλάξει από τον πλειστηριασμό, καταβάλλοντας το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (όταν το δάνειο υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει) σε 20 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, το προστατευτικό πλαίσιο που επιδιώκει να παρατείνει η κυβέρνηση θα αποτελέσει μια μεταβατική κατάσταση έως την πλήρη κατάργησή του, που αναμένεται από το 2015 και μετά. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο προστασίας, που θα συνδέει τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνειά του με βάση το εισόδημά του και ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που θα αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: