Πέμπτη, Δεκεμβρίου 26, 2013

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: «ΣΕ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ» Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Μπανγκλαντές και πρώην πρωθυπουργός Χαλέντα Ζία είναι ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP) Σάμσεν Τσοουντχούρι.
«Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να την συναντήσει, περιλαμβανομένων στελεχών του κόμματος και οπαδών», είπε ο ίδιος.
Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «βελτίωσε» την ασφάλεια της Ζία στο εξωτερικό της οικίας της.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το BNP έχει προγραμματίσει μια μαζική κινητοποίηση για τις 29 Δεκεμβρίου στη Ντάκα για να καταγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες η Ζία έχει χαρακτηρίσει «γελοίες» και τις μποϊκοτάρει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η Ζία, που έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, κάλεσε την Τρίτη τους οπαδούς της να διαδηλώσουν την Κυριακή «για να πουν “όχι” σε αυτές τις γελοίες εκλογές και “ναι” στη δημοκρατία».
Η πρωθυπουργός της χώρας Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, του κόμματος της Λαϊκής Ένωσης, έχει αρνηθεί να αναβάλει τις εκλογές, παρά την ανακοίνωση του BNP και 17 εταίρων του ότι θα τις μποϊκοτάρουν καθώς εδώ και μήνες ζητούν τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα επιβλέψει τη διεξαγωγή εκλογών.
Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες άρχισαν σήμερα να αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα προκειμένου να αποτραπούν τα βίαια επεισόδια εν όψει των εκλογών.
Ο εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής Σ.Μ. Ασαντουζαμάν ανακοίνωσε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε τουλάχιστον 59 από τις 64 επαρχίες της χώρας.
«Θα μπορούν να απαντήσουν σε περίπτωση επεισοδίων και θα περιπολούν σε σημαντικές περιοχές, στους δρόμους και στις οδικές αρτηρίες», διευκρίνισε ο ίδιος.
Τα πρώτα στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, όμως ο βασικός όγκος θα λάβει τις θέσεις του σήμερα και αύριο όπου θα παραμείνει ως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Μουχαμάντ Ρεζά-ουλ Κάριμ εκπρόσωπος του στρατού.
«Οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν έπειτα από αίτημα της εκλογικής επιτροπής (…) για να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και ειρηνικών εκλογών», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον Τύπο, περίπου 50.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.
Η Ζία και το BNP καταδίκασαν την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων εκτιμώντας ότι θα στρέψει τον στρατό εναντίον του λαού.
Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπαγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με τουλάχιστον 268 θανάτους μετά την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971 και βίαιες διαδηλώσεις για τις επερχόμενες εκλογές.
Η πλειονότητα των βιαιοτήτων αποδόθηκε σε οπαδούς του Ισλαμικού Κόμματος, στο οποίο έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο  

ΠΡΕΖΑ TV
26-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: