Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2013

ΤΟ ΑΧΕΠΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ασθενών με AIDS/HIV πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη μέλη της συλλογικότητας HOMOphonia-Thessaloniki Pride την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνουν στη σημερινή σχετική τους ανακοίνωση, στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 1.200 και πλέον οροθετικών (από Κέρκυρα, Γιάννενα, Λάρισα έως και τον Έβρο). Το γεγονός αυτό αναγκάζει πολλά άτομα που ζουν με HIV στη Βόρεια Ελλάδα να μετακινούνται με δικά τους έξοδα στην Αθήνα, πράγμα που για τα φτωχότερα στρώματα είναι οικονομικά δυσβάσταχτο.


Παράλληλα, διεκδικούν τη στελέχωση και λειτουργία τουλάχιστον 3 ΜΕΛ στα νοσοκομεία της πόλης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου), σημειώνοντας ότι το ΑΧΕΠΑ αδυνατεί να σηκώσει αποκλειστικά το οικονομικό βάρος παροχής αντιρετροϊκής αγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ συχνά δυσχέρειες στην παράδοση των φαρμάκων στους οροθετικούς. Το πρόβλημα αυτό προκαλείται, σημειώνουν, καθώς τα αντιρετροϊκά φάρμακα πιστώνονται στον ίδιο λογαριασμό με όλα τα υπόλοιπα (ενώ θα έπρεπε να πιστώνονται σε ξεχωριστό), αυξάνοντας το συνολικό κόστος για το νοσοκομείο.


Επίσης, απαιτούν να αποσυρθεί άμεσα ο παντελώς αυθαίρετος και επιστημονικά ατεκμηρίωτος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο δικαιούνται επίδομα μόνο οι οροθετικοί που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%. “Όλοι οι οροθετικοί που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή πρέπει να λαμβάνουν επίδομα, καθώς η αγωγή αυτή πρέπει να συνδυάζεται με συνθήκες ζωής (πχ πλήρη και προσεγμένη διατροφή) που απαιτούν ένα σταθερό εισόδημα”.

Στην ανακοίνωση στηλιτεύεται το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν 13.496 άνθρωποι που ζουν με HIV, 3.504 άνθρωποι που πάσχουν από AIDS και 6.150 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, εξακολουθεί να μην υπάρχει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και να μην υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εξάπλωσης της HIV λοίμωξης.


Τέλος, δηλώνουν την απερίφραστη εναντίωσή τους στην επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α από τον υπουργό Υγείας, η οποία αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το Μάιο του 2012. 



http://www.enet.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: