Σάββατο, Δεκεμβρίου 28, 2013

BLOOMBERG: Η ΥΦΕΣΗ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα αναφέρεται το Bloomberg στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Υφεση του '30.
Συγκεκριμένα, στη στήλη Businessweek το πρακτορείο δημοσιεύει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται: «Η ύφεση κλέβει το μέλλον της χώρας. Οι δουλειές σπανίζουν. Ουδέν νεώτερον από το εργασιακό μέτωπο. Εξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, έχει παρασύρει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου προϊόντος σε ένα είδος καταστροφής. Σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων έχουν χαθεί 1 εκ. θέσεις εργασίας, με την ανεργία να φτάνει στο 27%. Και οι νέοι; Ακόμη χειρότερα».

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, τα ποσοστά ανεργίας, που είναι ήδη μεγαλύτερα από τα χρόνια της Μεγάλης Υφεσης στις ΗΠΑ, διογκώνονται σε ό,τι έχει να κάνει με τους νέους, ενώ όλο αυτό, σε συνδυασμό με τις αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο και το καθημερινό λουκέτο ιδιωτικών εταιρειών, δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα.
Η κρίση στον τομέα της εργασίας ρίχνει, κατά το Bloomberg, ένα μεγάλο βάρος κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω ύφεσης στην ΕΕ, ένας στους τέσσερις νέους (κάτω των 25 ετών) είναι άνεργος, ενώ στις ΗΠΑ, αυτήν τη στιγμή, η ανεργία στους νέους φτάνει στο 16,2%.
Μέτρα στον Νότο
Ωστόσο, η κατάσταση στις χώρες του Νότου είναι σαφώς διαφορετική. Τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία (κατέχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων), αλλά και στην Ελλάδα, καταγράφεται ένα σημαντικό κενό εργασίας. Οι ηγέτες της ΕΕ, επισημαίνει το Bloomberg, έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ έχουν δεσμεύσει περίπου 8 δισ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια, που δίδονται στις πληγείσες χώρες. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρει περίπου 18 δισ. ευρώ για να δανειοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να τις ενθαρρύνει να προσλάβουν νέους ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ, πέραν της ανάλυσης, είναι οι συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει νέοι Ελληνες στις οποίες περιγράφουν το άγχος, το αδιέξοδο και πολλές φορές την απόγνωση που νιώθουν αναζητώντας μια έστω υποτυπώδη εργασία. Με τους μισθούς να κατρακυλούν, τους απόφοιτους των πανεπιστημίων να λοξοκοιτάζουν προς το εξωτερικό (είναι δεδομένη η... διαρροή των μυαλών εκτός των συνόρων) και τις πόρτες των επιχειρήσεων να παραμένουν κλειστές και οι απαντήσεις -σε αιτήσεις πρόσληψης- να έχουν σχεδόν πάντα αρνητική χροιά.
Προς παράταση 2 εβδομάδων
2,25 εκ. ιδιοκτήτες ΙΧ δεν πλήρωσαν τα τέλη 2014
Πάνω από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014, μόλις δύο εργάσιμες ημέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές στις τράπεζες. Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες και σε πολλές ΔΟΥ, καθώς ιδιοκτήτες ΙΧ σπεύδουν να παραδώσουν πινακίδες για να γλιτώσουν την πληρωμή τελών αλλά και τα έξοδα χρήσης - συντήρησης του αυτοκινήτου τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μόνο 3,25 εκ. ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών (σε σύνολο 5,5 εκ.) έχουν καταβάλει το αντίτιμο των τελών σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Πλέον, το πιο πιθανό είναι την ερχόμενη Δευτέρα να ανακοινωθεί παράταση δύο εβδομάδων για την πληρωμή των τελών, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. Συνολικά από τα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε έσοδα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.
Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία. Τέλος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.
Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: