Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2013

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΟΙ PUSSY RIOT

Ελεύθερες αφέθηκαν οι δύο νέες γυναίκες-μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που παρέμεναν φυλακισμένες, παρά το ότι απέρριψαν το νόμο περί αμνηστίας και την απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει την εντολή να απελευθερωθούν, κάνοντας λόγο για προπαγανδιστικό τέχνασμα και υποσχόμενες να συνεχίσουν να μάχονται για να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 24 ετών, φώναξε το σύνθημα «Ρωσία χωρίς Πούτιν» μετά την απελευθέρωσή της από μια φυλακή στη Σιβηρία, μερικές ώρες αφού η Μαρία Αλιόχινα, 25 ετών, που απελευθερώθηκε από μια φυλακή στην πόλη Νίζνι Νοβγκορόντ στον Βόλγα ποταμό χαρακτήρισε προπαγανδιστικό τέχνασμα τον νόμο περί αμνηστίας.

Η απελευθέρωση των δύο γυναικών ακολουθεί εκείνη του άλλοτε μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έπειτα από 10 χρόνια στη φυλακή. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της Ρωσίας πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου (7η-23η) στο Σότσι.
«Το όριο ανάμεσα στο να είσαι ελεύθερος και να μην είσαι ελεύθερος είναι πολύ λεπτό στη Ρωσία, ένα ολοκληρωτικό κράτος», δήλωσε η Τολοκονίκοβα, χαμογελαστή και μοιάζοντας χαλαρή, στους δημοσιογράφους έξω από τη φυλακή στο Κρασνογιάρσκ.
Η Τολοκονίκοβα και η Αλιόχινα είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για την «πανκ προσευχή» που είχαν τραγουδήσει μέσα σε μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, το Ναό του Σωτήρος, το 2012. Η δίκη τους είχε χαρακτηριστεί από τους επικριτές του Κρεμλίνου μέρος μιας εκστρατείας πάταξης των αντιφρονούντων στην τρίτη θητεία του Πούτιν στο θώκο.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε κατακραυγή στην Δύση, όμως υπήρξε πολύ λιγότερη συμπάθεια για τις γυναίκες αυτές στην ίδια τη Ρωσία. Κανονικά, οι δύο νέες επρόκειτο να απελευθερωθούν στις αρχές του Μαρτίου. Ο Πούτιν, ο οποίος αρνείται ότι η ρωσική δικαιοσύνη φυλακίζει ανθρώπους για πολιτικούς λόγους, είπε ότι η αμνηστία θα δείξει ότι το ρωσικό κράτος είναι ανθρώπινο.
Πάντως ο νόμος περί αμνηστίας δεν θα ωφελήσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστό επικριτή του Κρεμλίνου του Πούτιν, που αδυνατούσε επί χρόνια να λάβει μέρος σε εκλογικές αναμετρήσεις λόγω μιας καταδίκης του σε πέντε χρόνια κάθειρξη με αναστολή για κλοπή – σε μια δίκη που ο ίδιος υποστήριξε πως έγινε σε αντίποινα για την πολιτική του δράση.
Ο Πούτιν, που βρίσκεται στην ηγεσία της Ρωσίας –είτε στη θέση του προέδρου, είτε σε αυτή του πρωθυπουργού– από το 2000, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει νέα εξαετή θητεία το 2018.
Η Αλιόχινα στις δηλώσεις της επανέλαβε θέσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι διαφωνούντες, επισημαίνοντας πως ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας έχει ιδιαίτερα περιοριστικές διατάξεις, ενώ ο στόχος του είναι να αποκρούσει τις επικρίσεις ενόψει των ΟΑ. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια πράξη ανθρωπιστικού χαρακτήρα, νομίζω ότι είναι ένα τέχνασμα για λόγους δημοσίων σχέσεων», σημείωσε. «Η στάση μου έναντι του προέδρου δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε η ίδια.
Η Τολοκονίκοβα, η οποία προχώρησε σε απεργία πείνας νωρίτερα φέτος και προσπάθησε να προσελκύσει την προσοχή στις ιδιαίτερα κακές συνθήκες και την πολύωρη καταναγκαστική εργασία σε μια φυλακή όπου είχε κρατηθεί, διεμήνυσε από την δική της πλευρά ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προασπίσει τα δικαιώματα των κρατουμένων. «Όλα αρχίζουν μόλις τώρα, δέστε τις ζώνες σας», δήλωσε.
«Η Ρωσία έχει οικοδομηθεί σαν φυλακή κι αυτός είναι λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουν οι φυλακές για να αλλάξει η Ρωσία από μέσα», είπε. «Οι φυλακές είναι το πρόσωπο της χώρας». Η Τολοκονίκοβα συνέχισε λέγοντας ότι δεν θεωρεί ως «χαμένο χρόνο» αυτόν που πέρασε στη φυλακή, αντιθέτως χαρακτήρισε «μεγάλη εμπειρία» τη φυλάκισή της: «μεγάλωσα, είδα το κράτος από μέσα, είδα αυτήν την ολοκληρωτική μηχανή όπως είναι».
«Οι φυλακισμένοι πρέπει να τυγχάνουν της μεταχείρισης που οφείλεται σε φυσιολογικά ανθρώπινα όντα», συνέχισε, όχι στα «σκουπίδια». Σε φυλακές όπως αυτή στην Μορντόβια «δολοφονούν ανθρώπους ψυχικά και σωματικά», τόνισε , αφού τους μεταχειρίζονται σαν σκλάβους, τους δίνουν σαπισμένα τρόφιμα, και τους αρνούνται την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Η Αλιόχινα προσέθεσε πως «νομίζω πως θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. . . οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε θα μείνουν οι ίδιες. Θα προσπαθήσουμε να τραγουδήσουμε το τραγούδι μας ως το τέλος».
Η Αλιόχινα είπε ότι εάν είχε την δυνατότητα θα απέρριπτε την αμνηστία. «Δεν φοβάμαι τίποτα πια – πιστέψτε με», τόνισε.
Η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, άλλο ένα μέλος των Πούσι Ράιοτ, είχε απελευθερωθεί πέρυσι αφού ένας δικαστής ανέστειλε την ποινή της εκδικάζοντας την έφεσή της.
Ο Χοντορκόφσκι, ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιουκός, που παρέμενε φυλακισμένος από το 2003 κι απελευθερώθηκε μάλλον απροσδόκητα την Παρασκευή και μετέβη αεροπορικώς στη Γερμανία, υποστήριξε πως ο Πούτιν επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα του και να δείξει την αυτοπεποίθησή του, αφού ξεπέρασε τις μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης ύστερα από τη νίκη του στις εκλογές πέρυσι.
Ο Πούτιν θέλει να στείλει «ένα μήνυμα στη [ρωσική] κοινωνία και στον κόσμο ότι αισθάνεται ασφαλής και δεν φοβάται», υποστήριξε ο Χοντορκόφσκι σε μα συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό περιοδικό Νέοι Καιροί.
Ακτιβιστές εκτιμούν πως η αμνηστία θα σημάνει την απελευθέρωση περίπου 1.500 φυλακισμένων από το σύνολο των 564.000 κρατουμένων. Άλλοι 114.000 άνθρωποι είναι προφυλακισμένοι ενόψει δικών για τα αδικήματα που τους προσάπτονται.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: