Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2014

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ

Αιολικά που μπορούν να παράγουν ρεύμα συνολικής ισχύος 1.864 μεγαβάτ είχαν εγκατασταθεί ανά την Ελλάδα ώς το τέλος του 2013, όταν πριν από 15 χρόνια η παραγωγή τους ήταν περίπου 100 μεγαβάτ και πριν από 25 χρόνια, παρήγαν μετά βίας ένα μεγαβάτ!
Κι όλη αυτή η ανάπτυξη που συνεχίστηκε παραδόξως και πέρυσι, καταλήγει τελικά κατά κανόνα να ενισχύει ξένους πολυεθνικούς ομίλους και πολύ μεγάλους ελληνικούς.

Κυρίως όμως σε ξένους, μια και, εκτός από παραγωγοί ρεύματος με αιολικά, οι κατασκευάστριες εταιρείες (μερικές από τις οποίες έχουν και αιολικά στην Ελλάδα) είναι κυρίως επιχειρήσεις με έδρα τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Δανία.


Στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, πρώτοι είναι κατά σειρά: Η γαλλική EDF (322,8 μεγαβάτ), η ελληνική Τέρνα Ενεργειακή (277,4 μεγαβάτ), η ισπανική Iberdrola Rokas (250,7 μεγαβάτ), η ιταλική Enel Green Power (200,5 μεγαβάτ) και η ελληνική Ελλάκτωρ (162,9 μεγαβάτ).

Αντίστοιχα στους κατασκευαστές αιολικών δεσπόζουν οι γερμανικές εταιρείες Enercon, Siemens και Nordex, η δανέζικη Vestas (που πήρε το 45,5% της πίτας πέρυσι) και η ισπανική Gamesa. Η γερμανική Enercon πήρε πέρυσι το 33,1% της πίτας και η Nordex το 15,5%, ενώ η Gamesa το 5,9%. Μέχρι το έτος 2000 πάντως κυριαρχούσε η Siemens, που είχε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% της αγοράς, ενώ μετά το 2004 έχασε τα μερίδιά της.

Οι πέντε μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στην παραγωγή ρεύματος με αιολική ενέργεια, έχουν συνολικά, δυναμικό ισχύος 1.214,3 μεγαβάτ, δηλαδή τα δύο τρίτα από το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα, αφήνοντας έκτη και καταϊδρωμένη τη θυγατρική της ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η οποία με συνολική ισχύ 72,6 μεγαβάτ δεν παρακολούθησε την εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ακόμα και πρόσφατα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες «εμποδίστηκε να αναπτυχθεί, προς όφελος των ιδιωτών» και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν της δόθηκαν άδειες για τη δημιουργία ΑΠΕ, π.χ. με τις τελευταίες εισαγωγές επενδύσεων που εκκρεμούσαν από φαστ τρακ, ενώ μπήκαν ιδιωτικές εταιρείες και προκλήθηκε χάος στη Βουλή από τις (ν)τροπολογίες.

Ετσι ξένοι κολοσσοί και μεγάλοι εγχώριοι ιδιωτικοί όμιλοι επωφελούνται από την ανάπτυξη των αιολικών στην Ελλάδα, πουλώντας εξοπλισμό και ρεύμα με ακριβότερες τιμές από της λιγνιτικής παραγωγής, επωφελούμενοι παράλληλα από πλήθος ευνοϊκών διατάξεων και νόμων φαστ τρακ ή κοινοτικών επιδοτήσεων.

Πιθανώς αυτό εξηγεί και την περυσινή ανάπτυξη των αιολικών, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος έδωσε σημεία ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι και εκείνη την περίοδο εγκαταστάθηκαν μονάδες 71,15 μεγαβάτ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιας ισχύος από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

enet.gr


ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: