Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2014

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ

Χθες, 12 Ιανουαρίου 2014, υπέπεσε στην αντίληψή μας κείμενο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ Γιώργου Προκοπάκη, το οποίο ανήρτησε στη σελίδα της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς στο facebook -δημόσια ομάδα-, όπου βρίζει συντάκτη του περιοδικού μας ως «βλαμμένο», «ψεκασμένο» και «ηλίθιο», ενώ αποκαλεί τόσο τον συντάκτη όσο και σύσσωμο το περιοδικό «απατεώνες». 
Ο κ. Προκοπάκης απευθύνει τους χαρακτηρισμούς αυτούς ως μέρος τοποθέτησής του για παλαιότερο ρεπορτάζ του UNFOLLOW, από το τεύχος 20, σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας με αφορμή την επικαιρότητα. Υπό άλλες συνθήκες, θα απαντούσαμε με τον τρόπο που ξέρουμε, με ρεπορτάζ, και θα αντικρούαμε με στοιχεία τα λεγόμενα του κ. Προκοπάκη – όπως έχουμε κάνει με τόσους και τόσους, λιγότερο ή περισσότερο αυθάδεις, κατά τα δύο χρόνια της έκδοσης του περιοδικού μας, τα ρεπορτάζ του οποίου συζητιούνται τους περισσότερους μήνες στη Βουλή των Ελλήνων. Ίσως να ειρωνευόμασταν και λίγο αυτόν τον «αριστερό φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή», φανταζόμενοι το στιγμιότυπο όπου μετά τις επόμενες εκλογές τρέχει αλλόφρων στη λεωφόρο Μεσογείων κραυγάζοντας «Μετανοείτε!».


Όμως ο κ. Προκοπάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μολονότι προέκυψε μετά από μια άκρως αντιδημοκρατική, αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης -μία ανάμεσα σε αναρίθμητες-, για την οποία το περιοδικό μας έχει ασκήσει την αυτονόητη για κάθε δημοκράτη δριμεία κριτική, δεν παύει να είναι ο φορέας που υποτίθεται ότι έχει επωμιστεί την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.



Αυτός ο δημόσιος λειτουργός, λοιπόν, που προΐσταται αυτού του δημόσιου φορέα, βρίζει σκαιά ένα περιοδικό και τον συντάκτη του, με τα οποία διαφωνεί. Πέραν της εξύβρισης καθαυτής, για την οποία επιφυλασσόμαστε, η χυδαία αυτή δημόσια τοποθέτηση του κ. Προκοπάκη προκαταλαμβάνει τη στάση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τον οποίο εκπροσωπεί, απέναντι σε ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί αθέμιτη επίθεση στο περιοδικό μας, διότι ο εν λόγω διαφωνών έχει τη δυνατότητα έκφρασης της διαφωνίας του με την ισχύ του κράτους. Αποτελεί επίσης διάκριση σε σχέση με την ισόρροπη στάση που θα όφειλε να τηρεί ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας απέναντι σε άλλα ΜΜΕ και στις διάφορες εκφάνσεις του δημοσίου διαλόγου. Αποτελεί, τέλος, ένα προοίμιο του αποκλεισμού των θέσεων σαν και αυτές που πρεσβεύει το UNFOLLOW από την σχεδιαζόμενη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και προειδοποίηση προς τους δημοσιογράφους της να τηρήσουν τη γραμμή αυτού του αποκλεισμού.

Ως εκ τούτου, απαιτούμε την παραίτηση του κ. Προκοπάκη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, ταυτόχρονα με τη δημόσια συγνώμη του προς τον συντάκτη του ρεπορτάζ μας Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο και το περιοδικό.

Ζητούμε από τα σωματεία μας, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, τη δημόσια στήριξή τους απέναντι στην αθέμιτη επίθεση του προέδρου της ΝΕΡΙΤ, η οποία όχι μόνο βλάπτει άμεσα εργαζόμενους δημοσιογράφους αλλά υπονομεύει απροκάλυπτα την ελευθεροτυπία, και τα καλούμε, μαζί με κάθε ευσυνείδητο πολιτικό  πρόσωπο είτε των συγκυβερνώντων κομμάτων είτε της αντιπολίτευσης, καθώς και άλλους αρμόδιους ή ενδιαφερόμενους φορείς, να απαιτήσουν επίσης την παραίτηση του Γ. Προκοπάκη, ως καταφανώς ακατάλληλου για το σημαντικό δημόσιο καθήκον που του έχει ανατεθεί.

ΥΓ Το γεγονός ότι το UNFOLLOW θεωρεί τη ΝΕΡΙΤ ένα μόρφωμα που προέκυψε από αντιδημοκρατική ενέργεια και συνεπώς δεν θα εμφανιζόταν ποτέ στον αέρα της -όπως ούτε της ΔΤ- δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτο οι δημόσιες συχνότητες να κυριαρχούνται από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

UNFOLLOW

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: