Τρίτη, Ιανουαρίου 28, 2014

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Της ΔΑΦΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Φραγή στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας έβαλε χθες η ισπανική Δικαιοσύνη, με μία απόφαση που εισπράχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από γιατρούς αλλά και απλούς πολίτες όλης της χώρας. 
Το Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση της αυτόνομης κυβέρνησης της Μαδρίτης (που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα) για τις ιδιωτικοποιήσεις των έξι μεγαλύτερων νοσοκομείων της συγκεκριμένης περιφέρειας, καθώς έκρινε ότι αυτές θα μπορούσαν να αποβούν «μοιραίες» για το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία γενικότερα σε περίπτωση που οι «ευοίωνες προβλέψεις» τις οποίες επικαλούνταν εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης δεν επαληθεύονταν.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον πρόεδρο της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Γκονθάλεθ, υπέβαλε την παραίτησή του ο Χαβιέρ Φερνάντεζ Λασκέτι, ο σύμβουλος για τα θέματα Υγείας στο Συμβούλιο της Μαδρίτης και βασικός θιασώτης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Νίκη του κοινωνικού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Ισπανικού Δικαστηρίου η Ενωση για την Προάσπιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στη Μαδρίτη (ADSPM) και την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στη συνέχεια τα συνδικάτα νοσοκόμων αλλά και ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος στη Μαδρίτη.

Από τον περασμένο Οκτώβριο εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και πολίτες πραγματοποιούν συνεχώς κινητοποιήσεις στους δρόμους της Μαδρίτης ενάντια στα σχέδια της αυτόνομης κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα έξι μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης («Λευκή Παλίρροια»).

Ηδη τον Αύγουστο η αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης είχε αποφασίσει να μην... περιμένει τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις παρά τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν (τα μεν νοσοκομεία «Ινφάντα Σοφία», «Ινφάντα Κριστίνα» και «Τάζο» θα περνούσαν στον ιατρικό όμιλο από το Πουέρτο Ρίκο Hima San Pablo, το «Ενάρες» στον πολυεθνικό κολοσσό «BUPA Sanitas» και δύο ακόμη στην ισπανική «Ribera Salud»).

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2014   

Δεν υπάρχουν σχόλια: