Τρίτη, Ιανουαρίου 21, 2014

ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΔΗΛΩΤΟΣ ΚΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ

Στο 18,95%, βρισκόταν το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας τον Δεκέμβριο. «Αποκλιμάκωση» είδε ο υπ. Εργασίας, συγκρίνοντας στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Στο 18,95%, βρισκόταν το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των αποτελεσμάτων του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ανερχόταν στο 40% τον Φεβρουάριο του 2013, μειώθηκε με γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 20,57%, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ.


Η τρίτη κατά σειρά έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες, αποτυπώνει τα αποτελέσματα της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας σε όλη τη χώρα, για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στο διάστημα αυτό διεξήχθησαν στοχευμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) σε 6.515 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε σύνολο 39.612 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 905, ποσοστό 2,28%. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν τα 9.225.987 ευρώ.

Τα αποτελέσματα για το 2013

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποίησαν 21.373 ελέγχους σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.

Πρόκειται για κλάδους όπως είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα, τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (Security), και επιχειρήσεις φασόν.

Συνολικά διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 21.373 επιχειρήσεις αυτών των κλάδων, όπου εντοπίσθηκαν 23.153 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 72.960 και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 14.324.000, χωρίς να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 74,14%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,86%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικών επιχειρήσεων επί του συνόλου των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, εμφανίζουν οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (13,24%) Αττικής, (13,05%), Θεσσαλίας (10,15%) Βορείου Αιγαίου 9,49 και Κρήτης 8,92, ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (4,85%).

Οι δηλώσεις Βρούτση


«Η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ο Γ. Βρούτσης απέδωσε την εξέλιξη στα «υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τα οποία επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια χωρίς τις παρελκυστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος που οδηγούσαν ουσιαστικά στην ατιμωρησία».

Ο υπουργός Εργασίας κατέληξε λέγοντας ότι επιτυχία του μηχανισμού και η συνακόλουθη αύξηση της εισπρακτικής ικανότητας, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, «για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση και μάλιστα για τρεις συνεχόμενους μήνες».

Με πληροφορίες από Α Π  Ε




ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: