Τετάρτη, Ιανουαρίου 08, 2014

ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΤΖΑΚΟΜΕΤΡΟ, ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΙΣ... ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Σε 40 εκατ. ευρώ, που θα μοιραστούν σε 2,5 εκατ. νοικοκυριά με κατανάλωση τετραμηνίας έως 2.000 κιλοβατώρες, ανέρχεται το συνολικό κόστος του μέτρου έκπτωσης στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας που καθιερώνεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.

Δηλαδή για διάστημα 10 έως 20 ημερών του χειμώνα που εκτιμάται ότι η αιθαλομίχλη θα χτυπάει κόκκινο, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η έκπτωση θα αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό περίπου 15 ευρώ ανά οικιακό καταναλωτή, ή αλλιώς κάθε νοικοκυριό θα γλιτώνει από το λογαριασμό της ΔΕΗ 1 ευρώ την ημέρα, για να σβήσει το τζάκι ή τη σόμπα.


Χωρίς αίτηση στη ΔΕΗ

Αντίστοιχα, η «μισογεμάτη» ματιά του ποτηριού είναι ότι τις ημέρες έξαρσης της αιθαλομίχλης κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο μέτρο με την προβλεπόμενη έκπτωση, που θα μπαίνει απ' ευθείας στο λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς αίτηση ή άλλη διαδικασία από την πλευρά του καταναλωτή, θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης, δηλαδή αερόθερμο, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό, δωρεάν για 5 έως 7 ώρες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να δουν τη... θετική πλευρά του μέτρου, αποφεύγοντας ωστόσο άλλη μια φορά να αγγίξει τον πυρήνα του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας που δυναστεύει τα ελληνικά νοικοκυριά, παραπέμποντας για το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης στην κεντρική κυβερνητική πολιτική και το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτοχρόνως το ΥΠΕΚΑ αλλάζει τακτική.

Εγκαταλείπει τα... τζακόμετρα και τις απειλές για ελέγχους και καμπάνες σε όσους καίνε σόμπες και τζάκια κατά τις περιόδους έξαρσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τώρα απευθύνεται στη συνείδηση και την υπευθυνότητα των πολιτών.

Κυρίως όσων έχουν εναλλακτικές δυνατότητες θέρμανσης, καλώντας τους να μην ανάψουν τζάκι τις κρίσιμες ημέρες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του φαινομένου που πνίγει τις ελληνικές πόλεις, στην προστασία του περιβάλλοντος, της δικής τους και της δημόσιας υγείας, αλλά και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για «να κάνουν οικονομία στα ξύλα».

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας 2,5 εκατ. νοικοκυριών», έλεγε χθες στους δημοσιογράφους ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ ζητώντας κοινωνική ευθύνη των πολιτών, χωρίς να απαντά στο συνολικό ερώτημα πώς θα ζεσταθούν οι πολίτες σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και φτώχειας.

Από το ΥΠΕΚΑ έγιναν γνωστά στοιχεία που αναφέρουν ότι η χρήση ενός ηλεκτρικού θερμαντικού σώματος (με παρεχόμενη θερμική ισχύ 2 kW και καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ 2 kW) θα είναι δωρεάν για τις πρώτες 2,5 ώρες με την έκπτωση και η επιπλέον χρήση θα κοστίζει περίπου 0,3 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Αντίστοιχα η μέση χρήση τζακιού, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία (με κατανάλωση 20 κιλών ξύλου την ημέρα), κοστίζει περίπου 4 ευρώ την ημέρα ή περίπου 0,8-1 ευρώ την ώρα.

Εκπτωση 50%

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως έκπτωση 70% στο ρεύμα τις ημέρες με μέτρα για την αιθαλομίχλη, το οποίο καλύπτει το 85% των οικιακών καταναλωτών της χώρας, εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα και έτσι η πραγματική έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

Σημειώνεται ότι με άλλη κοινή υπουργική απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική.

Στο ΚΟΤ έχουν ήδη ενταχθεί περί τα 500.000 νοικοκυριά, από τα οποία 150.000 στην Αττική και 72.000 στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της «Κοινωνίας των Πολιτών». Αλλο ένα δείγμα της ενεργειακής φτώχειας είναι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανασύνδεσης φτωχών νοικοκυριών που για διάφορους λόγους δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ, έχουν συνολικά επανασυνδεθεί 5.124 νοικοκυριά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές επιτροπές σε 173 δήμους, στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήματα επανασύνδεσης με ρυθμό 100-120 την ημέρα.

Ερωτήματα για το πώς και γιατί

Επιτακτικά τίθενται ερωτήματα προς το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης, τα οποία είναι:

**Ποιοι και γιατί καθόρισαν το όριο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης σε μέση τιμή συγκέντρωσης μικροσωματιδίων 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή σε τριπλάσιο από το προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα;

**Με τη μέθοδο της μέσης ημερήσιας τιμής, ενώ παρατηρούνται εξάρσεις του φαινομένου της αιθαλομίχλης για ορισμένες ώρες σε πολλές περιοχές μίας περιφέρειας, μήπως τελικά επιδιώκεται να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η εφαρμογή μέτρων, δηλαδή εκπτώσεων, στο τιμολόγιο ηλεκτρικού;

* Το δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επαρκές σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές έξαρσης του φαινομένου της αιθαλομίχλης, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη κ.λπ; 
enetgr







ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: