Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2014

ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΕ

Την αναστολή ορισμένων κυρώσεων που είχε επιβάλει στο Ιράν αποφάσισε πριν από λίγη ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της περσικής χώρας για περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.


Η αναστολή των κυρώσεων θα έχει ισχύ έξι μηνών, όπως και η προσωρινή συμφωνία. Κατά το εν λόγω διάστημα οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την επίτευξη ενός μόνιμου πλαισίου ρύθμισης και εποπτείας του ιρανικού προγράμματος. Η  συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, 20 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. αναστέλλει τις απαγορεύσεις ασφάλισης και μεταφοράς ιρανικού αργού πετρελαίου, αλλά και την απαγόρευση εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς ιρανικών πετροχημικών προϊόντων.

Επιπλέον, αναστέλλεται η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο εμπόριο χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων με την ιρανική κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και άλλους δημόσιους οργανισμούς της μεσανατολικής χώρας.

Τέλος, δεκαπλασιάζεται το πλαφόν χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με το Ιράν, «προκειμένου να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».

SKAI


ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: