ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ...ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ.
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΠΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ) ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Μπαρόζο: Μήνυμα ελπίδας η ελληνική προεδρία
«Ευκαιρία» και «μήνυμα ελπίδας» χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρόκληση και μια «απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς».
Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες χωρίς προηγούμενο. «Πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην κατάρρευση της Ευρωζώνης. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε» είπε.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού και της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του ελληνικού λαού, αποτελεί «επιτυχία της Ευρώπης».
«Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα άντεξε και απέφυγε τα χειρότερα, όπως μία άτακτη χρεοκοπία» είπε.
«Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο» τόνισε.
Συνεχάρη τον ελληνικό λαό για το κουράγιο και την αξιοπρέπεια που επέδειξε. «Η ελληνική ιστορία βρίθει ηρώων, ωστόσο ηρωική είναι η ιστορία που γράφτηκε το τελευταίο διάστημα από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.
Τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και συμπλήρωσε ότι η οικονομία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι προσπάθειες συνεχιστούν.
Νωρίτερα, ο Μπαρόζο αναφέρθηκε σε αυτά που ενώνουν τις χώρες της Ευρώπης. «Η ΕΕ δεν είναι μόνο πολιτικοί θεσμοί, αλλά και σχέσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών». Πρόσθεσε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μάς θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη παραμένουν ανοιχτοί τόποι επικοινωνίας» που χαρακτηρίζονται από ανοχή.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάς επέτρεψε να οικοδομήσουμε θεσμούς ανάμεσα στις χώρες για να εκλείψουν πόλεμοι και διακρίσεις που ταλάνισαν την Ευρώπη» είπε ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωεκλογές που θα γίνουν με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία «κάνει τους πολίτες πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης πολιτικής στην Ευρώπη».
Κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου», προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, «η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο».
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Λετονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρόσθεσε: «Τα προγράμματα προσαρμογής έχουν όντως αποτέλεσμα, και ας μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν: για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να μπορέσουν οι χώρες να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών».
«Είναι αλήθεια ότι τα εν λόγω αποτελέσματα και οι προσπάθειες δεν οδηγούν άμεσα σε βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Όμως, οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι λαοί αυτών των χωρών δεν πήγαν χαμένες και θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον» είπε.
«Ανασκοπώντας το παρελθόν, σας καλώ να εξετάσετε τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία πενταετία. Αντιμετωπίσαμε την σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και αντισταθήκαμε και τα αντιμετωπίζουμε μαζί» δήλωσε.
«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν εγκατέλειψε το ευρώ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου. Το ευρώ σώθηκε και ενισχύθηκε. Η δεκάτη όγδοη χώρα, η Λετονία, μόλις προσχώρησε στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση έχει ενοποιηθεί πολύ περισσότερο. Τέθηκαν τα θεμέλια της τραπεζικής ένωσης. Υλοποιούνται τα προγράμματα προσαρμογής. Και έχουν αρχίσει να αναφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.
» Ατενίζοντας το μέλλον, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε ακόμη προσπεράσει την κρίση. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και επιμονή. Το οφείλουμε σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την ανάκαμψη».
Ο Μπαρόζο πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη – μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Και από την αρχή γνωρίζαμε ότι ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Οι αλλαγές που επιδιώκουμε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε μια μέρα».
Είπε ότι καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του τον Απρίλιο, η ελληνική προεδρία θα διαθέτει τρεις μήνες για να ολοκληρώσει μια σειρά από θέματα που εκκρεμούν. «Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα προεδρία πρέπει να στρωθεί αμέσως στη δουλειά» επισήμανε.
Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Ευρώπη αποτελεί πράγματι την "Κοινή μας Αναζήτηση" και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης. Είμαστε μαζί σας».
Ρομπάι: Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη
Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που απαιτεί θυσίες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, εκτίμησε όμως ότι οι προσπάθειες τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού αποδίδουν καρπούς.
«Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη» δήλωσε ο δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδίδοντας -όπως είπε- φόρο τιμής στο θάρρος και τις θυσίες των πολιτών της Ελλάδας.
«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», είπε ο Βαν Ρομπάι.
Οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Ρομπάι, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για κατά της ανεργίας και υπογράμμισε ότι το 2014, 2014 πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα κυρίως στον τομέα της ανεργίας».
«Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς» δήλωσε.
Κάνοντας μία αναφορά στο σήμα της ελληνικής προεδρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα ακολουθούν τη σωστή ρότα, τονίζοντας: «Είμαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς».
«Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή» είπε.
Σαμαράς: Χάσαμε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός
Ο ελληνικός λαός πέρασε τα τελευταία χρόνια απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση, με την συντονισμένη βοήθεια της Ευρώπης, η οποία έμαθε κι αυτή το δρόμο της στα χρόνια της κρίσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, οικονομική ανάκαμψη, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, κατοχύρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την αντιμετώπιση των κατασκευαστικών ελλειμμάτων που ανέδειξε η κρίση, με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως το ευρώ.
Είπε ακόμη πως στόχοι είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και αλληλεγγύη, ώστε να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών.
«Τώρα η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη ξέρει καλά το δρόμο της. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάνω στην επιτυχία των ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι μόνο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλοι λαοί.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σίγουρα η μεγάλη ελπίδα, κάτι που υπήρξε άπιαστο όνειρο για γενιές Ευρωπαίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δίνει ελπίδα και γνώση στα νέα παιδιά πως όταν είναι ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.
Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας πως ο σημερινός καλός καιρός και ο ήλιος αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα για το μέλλον.
Ν.Σ.
Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014
Η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να βγει από την ύφεση και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον και ότι η προσοχή θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις. Υποστήριξε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο της ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι τιμή και χαρά να συνεργάζεται με την Ελλάδα. «Η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και υπάρχει αποφασιστικότητα για να επιτύχει τους στόχους. Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν» δήλωσε.
Τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να πετύχουμε την νομισματική και οικονομική ένωση και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι η ελληνική προεδρία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να δείξει ότι οι καιροί που έρχονται δεν θα καθορίζονται από την κρίση, αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.
«Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός» είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδειχτεί ότι και η σύγχρονη Ελλάδα θα συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη.
Για την ελληνική οικονομία
«Πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Το ότι είμαι τώρα εδώ στην Αθήνα για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας είναι απόδειξη ότι οι προβλέψεις ήταν λάθος» είπε, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες και το θάρρος του» είπε και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Οι θυσίες σας σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον».
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και ότι τα θετικά που βλέπουμε δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά στον απλό πολίτη» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών» τόνισε.
Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Είναι ώρα η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την αποφασιστικότητά της» τόνισε.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη για την Ευρώπη με όρους οικονομικούς και υπογράμμισε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας.
Πριν από ένα χρόνο είχα πει ότι το 2013 θα ήταν έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε στροφή και όντως έγινε, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λειτουργούν και αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά και με αποφασιστικότητα, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα, λένε Σαμαράς - Μπαρόζο
Σε δύο ερωτήσεις απάντησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την προεδρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2016.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εκλογές οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν την Ευρώπη ή αν θέλουν να μην υπάρχει η Ευρώπη.
«Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του επέλεξε να μην έρθει στη σημερινή τελετή και αυτές οι ιδέες είναι αντι-ευρωπαϊκές και αντι-δυτικές, θα μπορούσα να πω» σημείωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί όσους ψηφίζουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη δύσκολη συγκυρία.
«Ελπίζω όμως ότι οι ψηφοφόροι θα σκεφτούν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους και η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη» κατέληξε.
Στην ίδια ερώτηση προς τον κ. Μπαρόζο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη.
«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».
Στη δεύτερη ερώτηση για το τι απαντούν σε όσους επικρίνουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα (μια χρονιά πριν από το πρόγραμμα).
«Για μια χώρα που τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει το 25% το ΑΕΠ της με φόρους και πληθωρισμό, για το μέσο πολίτη είναι σαν να έχει χάσει το 40% του εισοδήματός του. Όταν αυτή η χώρα κατορθώνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός ο αριθμός δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν.
» Αν κάποιος δει τα spreads και τα επιτόκια των δανείων θα δει ότι υπάρχει πλέον μια άλλη πραγματικότητα. Αν δει κανείς το ράλι στο Χρηματιστήριο θα δει ότι η αγορά αποδέχεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας και στις προηγούμενες προεδρίες του Συμβουλίου: «Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει όπως πέτυχε και στο παρελθόν».
Όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.
«Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε.
«Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2014
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΠΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ) ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Μπαρόζο: Μήνυμα ελπίδας η ελληνική προεδρία
«Ευκαιρία» και «μήνυμα ελπίδας» χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρόκληση και μια «απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς».
Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες χωρίς προηγούμενο. «Πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην κατάρρευση της Ευρωζώνης. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε» είπε.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού και της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του ελληνικού λαού, αποτελεί «επιτυχία της Ευρώπης».
«Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα άντεξε και απέφυγε τα χειρότερα, όπως μία άτακτη χρεοκοπία» είπε.
«Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι τεράστιες, οι κοινωνικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απαιτητικές και η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα. Όμως, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η Ελλάδα αλλάζει την οικονομία της, φέτος θα βγει από την ύφεση, αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και μειώνει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο» τόνισε.
Συνεχάρη τον ελληνικό λαό για το κουράγιο και την αξιοπρέπεια που επέδειξε. «Η ελληνική ιστορία βρίθει ηρώων, ωστόσο ηρωική είναι η ιστορία που γράφτηκε το τελευταίο διάστημα από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.
Τόνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και συμπλήρωσε ότι η οικονομία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι προσπάθειες συνεχιστούν.
Νωρίτερα, ο Μπαρόζο αναφέρθηκε σε αυτά που ενώνουν τις χώρες της Ευρώπης. «Η ΕΕ δεν είναι μόνο πολιτικοί θεσμοί, αλλά και σχέσεις μεταξύ λαών και πολιτισμών». Πρόσθεσε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιείται η τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «μάς θυμίζει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη παραμένουν ανοιχτοί τόποι επικοινωνίας» που χαρακτηρίζονται από ανοχή.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μάς επέτρεψε να οικοδομήσουμε θεσμούς ανάμεσα στις χώρες για να εκλείψουν πόλεμοι και διακρίσεις που ταλάνισαν την Ευρώπη» είπε ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι τον Μάιο οι λαοί της Ευρώπης θα συμμετάσχουν στις πρώτες Ευρωεκλογές που θα γίνουν με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία «κάνει τους πολίτες πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης πολιτικής στην Ευρώπη».
Κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συστρατευτούν και να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου», προκειμένου να συμβάλουν στο μέλλον της ΕΕ, «η οποία είναι το καλύτερο πολιτικό κατασκεύασμα για τη μείωση της βαρβαρότητας στον κόσμο».
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Λετονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρόσθεσε: «Τα προγράμματα προσαρμογής έχουν όντως αποτέλεσμα, και ας μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν: για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να μπορέσουν οι χώρες να σταθούν στα πόδια τους και να χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών».
«Είναι αλήθεια ότι τα εν λόγω αποτελέσματα και οι προσπάθειες δεν οδηγούν άμεσα σε βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων. Όμως, οι δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι λαοί αυτών των χωρών δεν πήγαν χαμένες και θα συμβάλουν σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον» είπε.
«Ανασκοπώντας το παρελθόν, σας καλώ να εξετάσετε τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την τελευταία πενταετία. Αντιμετωπίσαμε την σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και αντισταθήκαμε και τα αντιμετωπίζουμε μαζί» δήλωσε.
«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν εγκατέλειψε το ευρώ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πηδάλιο του Συμβουλίου. Το ευρώ σώθηκε και ενισχύθηκε. Η δεκάτη όγδοη χώρα, η Λετονία, μόλις προσχώρησε στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση έχει ενοποιηθεί πολύ περισσότερο. Τέθηκαν τα θεμέλια της τραπεζικής ένωσης. Υλοποιούνται τα προγράμματα προσαρμογής. Και έχουν αρχίσει να αναφαίνονται τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης.
» Ατενίζοντας το μέλλον, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε ακόμη προσπεράσει την κρίση. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και επιμονή. Το οφείλουμε σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από την ανάκαμψη».
Ο Μπαρόζο πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη – μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Και από την αρχή γνωρίζαμε ότι ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Οι αλλαγές που επιδιώκουμε δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε μια μέρα».
Είπε ότι καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του τον Απρίλιο, η ελληνική προεδρία θα διαθέτει τρεις μήνες για να ολοκληρώσει μια σειρά από θέματα που εκκρεμούν. «Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα προεδρία πρέπει να στρωθεί αμέσως στη δουλειά» επισήμανε.
Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η Ευρώπη αποτελεί πράγματι την "Κοινή μας Αναζήτηση" και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης. Είμαστε μαζί σας».
Ρομπάι: Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη
Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που απαιτεί θυσίες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, εκτίμησε όμως ότι οι προσπάθειες τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού αποδίδουν καρπούς.
«Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη» δήλωσε ο δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδίδοντας -όπως είπε- φόρο τιμής στο θάρρος και τις θυσίες των πολιτών της Ελλάδας.
«Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», είπε ο Βαν Ρομπάι.
Οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Ρομπάι, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για κατά της ανεργίας και υπογράμμισε ότι το 2014, 2014 πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα κυρίως στον τομέα της ανεργίας».
«Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος, όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς» δήλωσε.
Κάνοντας μία αναφορά στο σήμα της ελληνικής προεδρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα ακολουθούν τη σωστή ρότα, τονίζοντας: «Είμαστε στο ίδιο καράβι, το οποίο πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς».
«Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή» είπε.
Σαμαράς: Χάσαμε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός
Ο ελληνικός λαός πέρασε τα τελευταία χρόνια απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση, με την συντονισμένη βοήθεια της Ευρώπης, η οποία έμαθε κι αυτή το δρόμο της στα χρόνια της κρίσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, οικονομική ανάκαμψη, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, κατοχύρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την αντιμετώπιση των κατασκευαστικών ελλειμμάτων που ανέδειξε η κρίση, με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως το ευρώ.
Είπε ακόμη πως στόχοι είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και αλληλεγγύη, ώστε να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών.
«Τώρα η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη ξέρει καλά το δρόμο της. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάνω στην επιτυχία των ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι μόνο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλοι λαοί.
«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σίγουρα η μεγάλη ελπίδα, κάτι που υπήρξε άπιαστο όνειρο για γενιές Ευρωπαίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δίνει ελπίδα και γνώση στα νέα παιδιά πως όταν είναι ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.
Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας πως ο σημερινός καλός καιρός και ο ήλιος αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα για το μέλλον.
Ν.Σ.
Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014
Η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να βγει από την ύφεση και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον και ότι η προσοχή θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις. Υποστήριξε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο της ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι τιμή και χαρά να συνεργάζεται με την Ελλάδα. «Η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και υπάρχει αποφασιστικότητα για να επιτύχει τους στόχους. Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν» δήλωσε.
Τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να πετύχουμε την νομισματική και οικονομική ένωση και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι η ελληνική προεδρία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να δείξει ότι οι καιροί που έρχονται δεν θα καθορίζονται από την κρίση, αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.
«Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός» είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδειχτεί ότι και η σύγχρονη Ελλάδα θα συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη.
Για την ελληνική οικονομία
«Πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Το ότι είμαι τώρα εδώ στην Αθήνα για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας είναι απόδειξη ότι οι προβλέψεις ήταν λάθος» είπε, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες και το θάρρος του» είπε και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Οι θυσίες σας σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον».
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και ότι τα θετικά που βλέπουμε δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά στον απλό πολίτη» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών» τόνισε.
Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Είναι ώρα η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την αποφασιστικότητά της» τόνισε.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη για την Ευρώπη με όρους οικονομικούς και υπογράμμισε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας.
Πριν από ένα χρόνο είχα πει ότι το 2013 θα ήταν έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε στροφή και όντως έγινε, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λειτουργούν και αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά και με αποφασιστικότητα, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα, λένε Σαμαράς - Μπαρόζο
Σε δύο ερωτήσεις απάντησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την προεδρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2016.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εκλογές οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν την Ευρώπη ή αν θέλουν να μην υπάρχει η Ευρώπη.
«Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του επέλεξε να μην έρθει στη σημερινή τελετή και αυτές οι ιδέες είναι αντι-ευρωπαϊκές και αντι-δυτικές, θα μπορούσα να πω» σημείωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί όσους ψηφίζουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη δύσκολη συγκυρία.
«Ελπίζω όμως ότι οι ψηφοφόροι θα σκεφτούν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους και η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη» κατέληξε.
Στην ίδια ερώτηση προς τον κ. Μπαρόζο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη.
«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».
Στη δεύτερη ερώτηση για το τι απαντούν σε όσους επικρίνουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα (μια χρονιά πριν από το πρόγραμμα).
«Για μια χώρα που τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει το 25% το ΑΕΠ της με φόρους και πληθωρισμό, για το μέσο πολίτη είναι σαν να έχει χάσει το 40% του εισοδήματός του. Όταν αυτή η χώρα κατορθώνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός ο αριθμός δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν.
» Αν κάποιος δει τα spreads και τα επιτόκια των δανείων θα δει ότι υπάρχει πλέον μια άλλη πραγματικότητα. Αν δει κανείς το ράλι στο Χρηματιστήριο θα δει ότι η αγορά αποδέχεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας και στις προηγούμενες προεδρίες του Συμβουλίου: «Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει όπως πέτυχε και στο παρελθόν».
Όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.
«Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε.
«Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου