Κυριακή, Φεβρουαρίου 09, 2014

«ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 15% ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ»

την ώρα που τα μισά σπίτια στην Κεφαλονιά έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ σύμφωνα με την οποία έχει ελεγχθεί σε επίπεδο αντισεισμικής προστασίας μόλις το 15% των δημοσίων κτιρίων σε όλη τη χώρα. Η ανησυχία αυξάνεται, μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη πως το 75% των κτιρίων αυτών κτίστηκε πριν τον τελευταίο αντισεισμικό νόμο του 1985.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης που κατάθεσε ο κ. Κουίκ με αποδέκτες τους υπουργούς Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κι Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη:


«Πριν από 14 περίπου μήνες ο Πολιτευτής Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και δημοσιογράφος της ηλεκτρονική εφημερίδας samos.gr  Γιώργος Γαρυφάλλου, με άρθρο του αλλά και με προσωπική του εισήγηση στον Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, είχε αναδείξει το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ γεγονός της Αντισεισμικής θωράκισης όλων περίπου (95%) των σχολείων της Σάμου και την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων να εξετάσουν την στατική επάρκειά τους!

Ως Βουλευτής των ΑΝΕΛ είχα κάνει σχετική ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο τον Δεκέμβριο του 2012 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση!

Πριν από λίγες ημέρες ο συνάδελφός μου Γιώργος Γαρυφάλλου είχε αναδείξει και πάλι το θέμα με ρεπορτάζ, αλλά και πάλι ούτε ο Δήμος Σάμου, αλλά ούτε κανείς άλλος αντέδρασε, κλείνοντας τα αυτιά στο καμπανάκι κινδύνου που χτυπάμε συνεχώς, θεωρώντας πιθανόν ότι θέλουμε να κινδυνολογήσουμε ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος!

κ. Υπουργέ,

Επανερχόμαστε άλλη μια φορά με αφορμή σημερινό ρεπορτάζ του newsbomb.gr που αναφέρει ξεκάθαρα ότι πριν από μερικούς μήνες οι ειδικοί του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Seismic Hazard Harmonization in Europe» επανέφεραν με νέα στοιχεία φυσικά κάτι που σίγουρα οι έλληνες επιστήμονες γνώριζαν και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, πάνω κάτω το ξέρουμε εμπειρικά.

 «Τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρούς σεισμούς στη χώρα μας.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι ξένοι επιστήμονες εκτιμούν πως οι «δύσκολες» περιοχές είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Πάτρα, η Ήπειρος και φυσικά ο Κορινθιακός κόλπος».

Ναι επαναλαμβάνουμε πως οι επιστήμονες αναφέρουν και την ΣΑΜΟ μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές και οι υπεύθυνοι ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ!

Τον Αύγουστο του 2012 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σάμου για να συζητήσει την Αντισεισμική Θωράκιση των σχολείων.

Από εκείνη τη συζήτηση προέκυψε πως «το 95-98% των σχολείων της Σάμου παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα τρωτότητας από σεισμούς, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».

Δηλαδή, με απλά λόγια, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών είναι οι πλέον δυσοίωνες εμείς ως χώρα… αγρόν αγοράζουμε.

Το νησί της Σάμου βρίσκεται στις «κόκκινες» περιοχές.

Και όμως, τα σχολειά της θεωρούνται επισφαλή.

Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Αυτό θα το κρίνει η πράξη και συγκεκριμένα η τρωτότητα των κτιρίων που περνάμε τις περισσότερες ώρες μας, εμείς ή τα παιδιά μας ή κάποιοι γνωστοί μας.

Δηλαδή, σχολεία και δημόσια νοσοκομεία. Γενικώς, τα Δημόσια κτίρια στο σύνολό τους.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο διευθυντής Ερευνών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Βασίλης Λεκίδης αποκαλύπτει με δηλώσεις του ότι «ενώ από το 2011 θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί προσεισμικά τα δημόσια κτίρια (ιδιοκτησιακής αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών) και κοινωφελούς χρήσης, εν τέλει έχει ελεγχθεί μόνον το 15% (δύο χρόνια μετά δηλαδή) λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων».

Με συγκεκριμένους αριθμούς μιλάμε ότι ενώ θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί περί τα 90.000 κτίρια, τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύπτεται ότι έχουν περάσει από έλεγχο μόλις τα 11.667!

Αυτό που υποστήριξε τότε ο Β. Λεκίδης, το υποστήριζε και η διευθύντρια Αντισεισμικού Σχεδιασμού του ΟΑΣΠ, Λίνα Πέλλη η οποία υποστήριζε (!) όπως προκύπτει από την επιστημονική έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τεύχος 04/15 Ιουνίου 2012) το εξής: «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανονιστικό πλαίσιο υποχρεωτικής εφαρμογής προσεισμικού ελέγχου του συνόλου των κτιρίων».

Ναι, δίκιο έχει, αλλά δεν είναι όλες οι χώρες σεισμογενείς.

Επίσης οι χάρτες επικινδυνότητας αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης αν τύχει και κάνει έναν μεγάλο σεισμό και καταρρεύσει κάποιο σχολείο ή νοσοκομείο την ίδια δικαιολογία θα υποστηρίξει άραγε;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από ερωτήσεις δύο ακόμη βουλευτών (Γ. Δημαρά, Γ. Αβραμίδη) από την απάντηση που τους δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προέκυψε πως οι προσεισμικοί έλεγχοι έχουν ουσιαστικά σταματήσει το 2011 λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων.

Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας - προληπτικών ελέγχων είναι πως μετά την απόλυση των υπαλλήλων Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στη χώρα, οι αρμοδιότητες πέρασαν στην Περιφέρεια, αλλά όχι όμως και το στελεχιακό δυναμικό από εξειδικευμένους μηχανικούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τα 80.000 δημόσια κτίρια που διαθέτει η χώρα και τα οποία θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί εδώ και χρόνια, από έλεγχο έχουν περάσει μόνον τα 6.000.

Να σημειωθεί ότι το 75% των δημόσιων κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν από το 1985 οπότε και ίσχυαν οι παλιοί αντισεισμικοί κανονισμοί.

Σε ό, τι αφορά δε τα ελεγμένα κτίρια, εδώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν…

Κατόπιν όλων αυτών, σας ερωτώ κ. κ. Υπουργοί:

1.Τι άραγε περιμένουν ο Δήμαρχος Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Μητροπολίτης και όλοι αυτοί οι εξουσιαστές για να δείξουν ενδιαφέρον για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που υπάρχει;

2.Μήπως είναι καιρός να παρέμβετε για ελέγχους όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί, γιατί αν μας χτυπήσει το κακό, θα είναι πλέον πάρα πολύ αργά;

3.Αντιλαμβάνεσθε ότι τα παιδιά μας πιθανώς να κάνουν μάθημα κάτω από χάρτινους πύργους;

4.Αντιλαμβάνεσθε ότι στο ίδιο επίφοβο καθεστώς εργάζονται οι υπάλληλοι σε δημόσια κτίρια ή τα επισκέπτονται οι συναλλασσόμενοι πολίτες»;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ


ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: