Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2014

Ο ΆΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

-5 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ.

-ΥΠΗΡΧΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ...ΩΣΤΕ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο κόσμος που κατά δεκάδες συνέρευσε στο Ξενοδοχείο «Μουίκης» του Αργοστολίου, ...κρεμόταν απ’ τα χείλη του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Ο διακεκριμένος καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σχετικά με τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς της Κεφαλονιάς, είχε να πει πολλά, άκρως ενδιαφέροντα και σίγουρα καθησυχαστικά σε σχέση με τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό και τις φήμες που κυκλοφορούν και τρομάζουν τον κόσμο .

 Ο κ. Τσελέντης, ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε πως αυτός και το επιτελείο του κατά κάποιο τρόπο περίμεναν αυτό το σεισμό.


«Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο» ήταν τα πρώτα λόγια του.

και συνέχισε: "Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά . Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά».

«Θα βιώσουμε ένα  μετασεισμό 5,2 ή 5,4 τις επόμενες εβδομάδες»

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν «6,1 βαθμών της Κλίμακας ρίχτερ» και παράλληλα τόνισε πως: «Ρίσκαρα να πω πως ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ο δεύτερος ήταν μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα ή δίδυμος σεισμός. Ό,τι ακούτε για σεισμούς 7άρια είναι “Ράδιο Αρβύλα”.. Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε έναν μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται κανένας πανικός».

Ο κ. Τσελέντης έκανε σφοδρή κριτική στην Κυβερνητική αντιμετώπιση του σεισμού: «Η διαχείριση του σεισμού ήταν απαράδεκτη. Παρόλο που υπήρχαν περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει σε άλλες περιοχές και πάλι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν απαράδεκτη».

«Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ». Θέλει στήριξη»

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει ο σεισμός στον τουρισμό «καυτηριάζοντας» την στάση κάποιων Καναλιών της τηλεόρασης ότι έδειξαν μία εικόνα σαν να έχει πέσει «βόμβα» στην Κεφαλονιά. «Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράσταση η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την επιτάχυνση του σεισμού και τη σφοδρότητά του ο κ. Τσελέντης ήταν κατηγορηματικός: «Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια».

«Τα σπίτια που έπαθαν ζημιές ήταν κακά σχεδιασμένα. Απαράδεκτες οι ζημιές στις εργατικές κατοικίες»

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης τόνισε πως: «Τα σπίτια που έπαθαν ζημιές ήταν σπίτια που δεν ήταν καλά σχεδιασμένες. Οι καλές κατασκευές δεν έπαθαν τίποτα. Έπαθαν ζημιές οι Εργατικές Κατοικίες. Δεν επιτρέπεται δημόσιο κτίριο φτιαγμένο με δημόσια λεφτά να παθαίνει τέτοιες ζημιές. Εδώ κάποιοι τα φάγανε, κάποιοι τα πήρανε».

Επίσης σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε πως οι σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή της Παλικής για ανεύρεση υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να επηρεάσουν κάποιο ρήγμα και να δώσουν ένα τόσο μεγάλο σεισμό».  

Όσον αφορά το νότιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1953, ο. κ Τσελέντης τόνισε: «Κάποια στιγμή θα «σκάσει» αυτό το ρήγμα. Σίγουρα δεν θα είναι αύριο, ούτε μεθαύριο, ωστόσο κάποια στιγμή  στο μέλλον θα σκάσει. Η Κεφαλονιά είναι στη γειτονιά του εγκέλαδου, θα βιώσει μεγάλους σεισμούς».

Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν πρέπει να παραμελούμε το εσωτερικό του σπιτιού μας «Δεν θα πρέπει να βάζουμε στα ράφια βαριά αντικείμενα, ή σε ψηλά μέρη μέσα στο σπίτι μας».   

ακουστε εδω το ηχητικό   
http://www.inkefalonia.gr/enimerosi/koinonia/item/19567-synentefksi-aki-tselenti-kata-99-den-tha-exoume-kapoion-katastrofiko-seismo-tha-viosoume-mono-enan-isxyro-metaseismo.html

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2014

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΟΛΗ Η ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΒΛΑΚΟΓΥΦΤΟΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΥΡΟΒΛΑΧΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

τελείως ασχετο το σχολιο σου.