Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2014

ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Νέες ταραχές ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όταν η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τον νόμο-«δερβέναγα» στο Διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με το Reuters, αστυνομικοί -υποστηριζόμενοι από οχήματα με εκτοξευτήρες νερού- απώθησαν τους διαδηλωτές από τον πεζόδρομο Ιστικλάλ κοντά στην πλατεία Ταξίμ.


Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ταξίμ παντού, αντίσταση παντού», ενώ ένα πανό το οποίο απευθυνόταν στον Ταγίπ Ερντογάν έγραφε: «Ερντογάν, μην κόβεις το καλώδιο του Διαδικτύου».

Ο νόμος κυρώθηκε πριν λίγες ημέρες από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με την παρατήρηση να γίνουν τροποποιήσεις σε δύο σημεία του που ο ίδιος θεωρεί προβληματικά.

Οι τροποποιήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη, ωστόσο οι αντιδράσεις που συναντά και αυτή η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι τεράστιες.

Ο νόμος δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), να «ρίχνει» ιστοσελίδες χωρίς δικαστική εντολή και χωρίς προειδοποίηση. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

Η πρώτη τροποποίηση θα υποχρεώνει την ΤΙΒ να ενημερώνει τις δικαστικές αρχές για τις αποφάσεις της, οι οποίες και θα καθίστανται άκυρες εάν δεν πάρουν έγκριση εντός 24ωρου.

Η δεύτερη αφορά τη συλλογή στοιχείων για τους χρήστες, η οποία θα γίνεται βάσει των διευθύνσεων IP και των ταυτοτήτων των χρηστών, αντί για τον προηγούμενο πιο «διαβλητό» τρόπο.
IN.GR ΠΡΕΖΑ TV
24-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: