Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ, ΔΥΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΙΖΕΣ...

ης ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Την ώρα που ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης, Φάνης Λυγινός, καλείται από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να απολογηθεί για το πάρτι με τις μίζες στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μία άλλη έρευνα -ιδίου βεληνεκούς- στην οποία επίσης εμπλέκεται, φτάνει στο πέρας της.

Ο τραπεζικός υπάλληλος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί στο ανακριτικό γραφείο, προκειμένου να εξηγήσει, ανάμεσα σε άλλα, ποιο είναι το περιβόητο πολιτικό πρόσωπο, με το προσωνύμιο «πατέρας», το οποίο φωτογράφισε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντ. Κάντας, κατά την τελευταία του απολογία. Κατά πληροφορίες, χωρίς να κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, υποστηρίζει ότι ο Φ. Λυγινός σε συνάντησή τους μίλησε σε έναν «παλιό πολιτικό, καλό φίλο, αλλά άπληστο», χωρίς όμως να γίνεται λόγος για αξιόποινες πράξεις.


Οπως είναι λογικό, οι ανακριτές Διαφθοράς, ερευνώντας κάθε πτυχή της πολύκροτης υπόθεσης, θα ρωτήσουν σχετικά τον Φ. Λυγινό. Κι ενώ ο τελευταίος αναμένει την ώρα της απολογίας του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, μία ακόμη υπόθεση, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα του Ελληνοελβετού τραπεζίτη, το μεγάλο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, φαίνεται πως οδεύει προς το επόμενο ποινικό στάδιο.

Η υπόθεση του ΟΤΕ

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την υπόθεση της Siemens, έπειτα από οκτώ χρόνια εξέτασης και ηχηρά ονόματα που παρήλασαν από το ανακριτικό γραφείο, είναι αποκαλυπτικά, ιδίως όσον αφορά στη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί:

* Ο αριθμός των κατηγορουμένων μόνο για αυτό το συγκεκριμένο σκέλος φτάνει τους 76. Πρόκειται για στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, χρηματιστές, κομματικά στελέχη, αλλά και τραπεζίτες.

* Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι ο τραπεζίτης Jean Claude Oswald, που φέρεται διαχειριστής ύποπτων λογαριασμών και ο οποίος έχει επίσης κατονομαστεί, μαζί με τον Φ. Λυγινό, από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντ. Κάντα, στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Βέβαια, ο κ. Οσβαλντ δεν έχει απολογηθεί στους εφέτες ειδικούς ανακριτές, Μαρία Νικολακέα, Ιω. Φιοράκη και Νικ. Πιπιλίγκα, που χειρίζονται την υπόθεση Siemens, καθώς εξακολουθεί να καταζητείται έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εδώ και μήνες.

Οι δύο τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν διατελέσει στελέχη της γερμανικής Dresdner Bank, στο υποκατάστημα Γενεύης στο διάστημα 2000-2005, που φέρεται ότι διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς τού επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση του γερμανικού κολοσσού, πρώην γενικού διευθυντή της Siemens, Πρ. Μαυρίδη.

* Ανάμεσα στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και 11 Γερμανοί υπήκοοι, στην πλειονότητά τους μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens. Στις αρχές του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι απολογίες τους και επέστρεψαν στη Γερμανία, καθώς ανακριτές και εισαγγελείς έκριναν πως θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Η έρευνα για το C4Ι

Η τύχη της έρευνας για το σύστημα C4Ι, πάντως, φαίνεται να είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκριση ολοκληρώνεται δίχως να έχει εντοπιστεί ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ οι κατηγορίες περιορίζονται στην πράξη της απιστίας, κατά μελών επιτροπών. Οπως εξηγούν δικαστικοί κύκλοι, η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens περιλαμβάνεται σε αυτές που, για να γίνει αντιληπτό και να υπάρξουν στοιχεία για το μέγεθος των σκανδαλωδών διαδρομών, κάποιος θα πρέπει να μιλήσει. «Δυστυχώς σε αυτή τη δικογραφία, δεν υπάρχει αυτό το πρόσωπο-κλειδί. Ακόμη και στοιχεία λογαριασμών και off shore εταιρειών, δεν επαρκούν», αναφέρει η ίδια πηγή.
  enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: