Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΈΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση στην ΕΕ να μεσολαβήσει στην πολιτική κρίση που μαίνεται στη χώρα.
"Κάποιος πρέπει να ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων και να αξιολογήσει όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις", δήλωσε ο Κλίτσκο ύστερα από συνάντηση που είχε αργά χθες το βράδυ στο Κίεβο με την Κάθριν Άστον, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.


Ο Κλίτσκο πρόσθεσε ότι η Άστον τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στείλει μεσολαβητές για να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον Κλίτσκο και με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσενίουκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Γιούλια Τιμόσενκο «Μητέρα Πατρίδα» και τον Ολεχ Τιαχνίμποκ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα.

Σήμερα η Αστον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς αντιμετωπίζει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τον Νοέμβριο που αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να επιδιώξει την ενίσχυση των δεσμών του Κιέβου με τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης και υπέγραψε νόμο περί αμνηστίας των διαδηλωτών, ενώ ενέκρινε την ακύρωση των τροπολογιών που ουσιαστικά απαγόρευαν τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο Κλίτσκο και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν τώρα πιέσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις προεδρικές εξουσίες.
newsit.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: