Κυριακή, Μαρτίου 23, 2014

ΜΚΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΔΙΧΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης

Σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Διάφορες ΜΚΟ οι οποίες προχωρούν σε προλήψεις για λογαριασμό του υπουργείου αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται δίχως κανένα εργασιακό δικαίωμα, λες και πρόκειται για εργαζομένους β΄ διαλογής και όχι για ανθρώπους που πρόκειται να εργαστούν σε φορείς του Πολιτισμού.


Η ιστορία με τις ΜΚΟ και τις προσλήψεις δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Από το 2012 και μετά δόθηκε η δυνατότητα σε διάφορες ΜΚΟ να διενεργούν προσλήψεις για λογαριασμό διαφόρων κρατικών φορέων. Όπως για παράδειγμα οι Δήμοι και τα υπουργεία. Μεταξύ αυτών και το υπουργείο Πολιτισμού.

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Φλεβάρη του 2013, έγιναν και οι πρώτες προσλήψεις. Πιο απλά οι ΜΚΟ διενεργούσαν προσλήψεις, με πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε διάφορους τομείς του υπουργείου. Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, με ειδικότητες όπως φύλακες, αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, καθαριστές κτλ. Τα προγράμματα αυτά τέθηκαν σε εφαρμογή με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας. Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο στην ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία βιώνει μία από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίων ετών.

Τα πράγματα ωστόσο εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά από αυτά που περίμεναν οι εργαζόμενοι. Παρά το γεγονός ότι πρόσφεραν τις εργασίες τους κανονικά παρέμειναν σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι. Όταν έφτανε η ώρα να εισπράξουν τα δεδουλευμένα οι ΜΚΟ ένιπταν τα χείρας τους, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν λάβει χρήματα από την πολιτεία. Οι εργαζόμενοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα χρήματα προϋπήρχαν.

Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας

Το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι όμως δεν είναι και το μοναδικό μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει στερούνταν κάθε εργασιακού δικαιώματος. Ο μισθός τους μόλις και μετά βίας έφτανε τα 625 ευρώ. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα αδείας, ούτε ασθένειας ούτε κανονική, επιδόματα δεν έπαιρναν, δεν είχαν αργίες, είτε δουλεύαν είτε Κυριακές το ημερομίσθιο ήταν το ίδιο.

«Μιλάμε για σύγχρονο δουλεμπόριο, με συμβάσεις τριτοκοσμικές. Δεν είχαμε εργασιακά δικαιώματα και το χειρότερο όλων είναι ότι στο τέλος μείναμε και απλήρωτοι», καταγγέλλει εργαζόμενη που απασχολήθηκε στα προγράμματα αυτά.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Την ίδια ώρα, πολλά ερωτηματικά εγείρονται και για τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού. Όταν οι εργαζόμενοι απευθύνονταν στο υπουργείο και εξέφραζαν τα παράπονά τους, οι αρμόδιοι τους παρέπεμπαν από τον Άννα στον Καϊάφα. Το υπουργείο τα έριχνε στις ΜΚΟ και αυτές στο υπουργείο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν το που πρέπει να απευθυνθούν.

«Ο όλος μηχανισμός ήταν απρόσωπος ώστε ο εργαζόμενος να μην ξέρει ποιος είναι ο κανονικός εργοδότης. Το υπουργείο παρέπεμπε στις ΜΚΟ και αυτές στο υπουργείο», καταγγέλλει στο e-reportaz.gr η ίδια εργαζόμενος. Στο θέμα αναφέρθηκε και στην τηλεοπτική του εκπομπή στο Action 24 και ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός. Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα.  

http://www.e-reportaz.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: