Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Εξω φρενών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και των ρυθμίσεων που προωθεί, φαρμακοποιοί, εκδότες βιβλίου, αρτοποιοί, κτηνοτρόφοι, που ζήτησαν ανοιχτά στήριξη των βουλευτών, για να μην περάσουν ρυθμίσεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα την ανεργία και θα γκρεμίσουν όποιο κλάδο έμεινε όρθιος από την κρίση, ενώ διακυβεύεται και η υγεία των Ελλήνων πολιτών.   
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, και οι τέσσερις διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες έκαναν λόγο για συμφέροντα, φωτογραφίζοντας κατά κόρον τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, μίλησε ανοιχτά και συγκεκριμένα για τον όμιλο συμφερόντων Σαράντη (εταιρεία Ροδόπη) ότι επιχείρησε να φέρει ήδη γάλα εισαγωγής, διότι διαθέτει μονάδες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και πιέζει εδώ και τέσσερα χρόνια να περάσει η ρύθμιση.


Και στη Γερμανία

Από την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Θάνος Ψυχογιός αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα ανακύψουν από την απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου μετά την πρώτη έκδοση. «Οπου εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Εκλεισαν τα βιβλιοπωλεία που είναι εστίες πολιτισμού και διαλόγου». Υποστήριξε πως ούτε τα ξενόγλωσσα βιβλία θ' αλλάξουν τιμή, διότι προέρχονται από αγγλικά ολιγοπώλια που κανονίζουν τις τιμές. «Ακόμη και η Γερμανία εφαρμόζει ενιαία τιμή στο βιβλίο από το 1887», είπε. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ενωση Γερμανών Εκδοτών έστειλε επιστολή ήδη από τις 21 Μαρτίου στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι το βιβλίο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα αλλά έχει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.

Ο κ. Ψυχογιός αντιπαρήλθε το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι το ελληνικό βιβλίο είναι ακριβό. «Επικαλέστηκε ο υπουργός το βιβλίο του Νταν Μπράουν. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην ελληνική αγορά το ίδιο βιβλίο είναι φτηνότερο από τις ξένες δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Υπάρχουν βιβλία που μπορεί να φτάνουν πιο ακριβά στην αγορά αλλά αφορούν καλαίσθητες εκδόσεις κι όχι βιβλία τσέπης».

Στο θέμα του ψωμιού αναφέρθηκε από τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, ο Χαρίλαος Μάνος. Αναφέρθηκε σ' όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ψωμί, με στόχο να μπαίνει στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. «Με την προηγούμενη αγορανομική διάταξη μας έβαλαν και στα μανάβικα, που έχουν τρόφιμα νωπά, τα οποία μπορούν να έχουν αλλοιώσεις. Το ψωμί μετά την παρασκευή του ούτε πλένεται ούτε βράζεται ούτε απολυμαίνεται. Τώρα καταργούν και το θεσμοθετημένο βάρος. Το ψωμί αυτή τη στιγμή είναι ακριβότερο κατά 20-25% στο σουπερμάρκετ κι αυτό δεν το θέλουν». Υποστήριξε πως εφόσον καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών, τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλισή τους.

«Δεν τα βρήκαμε εμείς με κανέναν για το θέμα του γάλακτος. Δεν συζήτησαν καν μαζί μας κι αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, απέναντι στην πολιτική ηγεσία, ότι επήλθε συμβιβασμός. «Το φρέσκο γάλα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες γιατί είναι άλλες οι κλιματολογικές συνθήκες οι δικές μας, έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Το γάλα δύο ημερών, εφόσον υποστεί τη μέθοδο της χαμηλής παστερίωσης είναι το ίδιο και μπορεί να διαρκέσει και πέντε».

Το υπουργείο Ανάπτυξης ένωσε ουσιαστικά τέσσερις διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, που άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από την τρόικα είναι ρυθμίσεις που προωθούσε το ΙΟΒΕ. Ξεκαθάρισαν ο καθένας από το μετερίζι του ότι δεν θα αφήσουν να περάσει αμαχητί το πολυνομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, τουριστικοί και εμπορικοί φορείς διερωτώνται σε ποιες τουριστικές περιοχές θα εφαρμοστεί πιλοτικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Γάλα νωπό και όχι

Επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία του καταναλωτή παίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Θεσπίζει νέα κατηγορία γάλακτος: το γάλα ημέρας, που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της «θέρμισης».

Παρ' όλ αυτά σε άλλο έγγραφο προβλέπεται διαδικασία παστερίωσης και στο γάλα 2 ημερών'.

Τέτοιου είδους νωπό γάλα άνευ θέρμισης επιτρέπεται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε απόλυτα ελεγχόμενες μονάδες, που τα ζώα δεν βγαίνουν καθόλου έξω για να εκτίθενται σε μικρόβια, στη Δυτική Ευρώπη.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής ΑΠΘ και τελευταίος πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Ανδρέας Ιωσήφ Γεωργούδης, ακόμη και η διαδικασία της θέρμισης, που αδρανοποιεί τα μικρόβια, αν υπάρχουν, δεν είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία.

Η διαδικασία της θέρμισης στους 63 βαθμούς Κελσίου πραγματοποιείται και σήμερα από βιομηχανίες για να διατηρηθεί το γάλα ώσπου να το υποβάλουν σε παστερίωση. Δεν αποτελεί, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργούδης, ούτε καν αυτό, γάλα κατανάλωσης. «Η επεξεργασία του γίνεται για να διαρκέσει μία ή δύο ημέρες αλλά δεν θεωρείται ασφαλές. Το γάλα δεν είναι εξαρχής επικίνδυνο. Αν όμως είναι μολυσμένο (π.χ. βρουκέλλωση, φυματίωση) και δεν έχει παστεριωθεί τότε δεν είναι ασφαλές για τον άνθρωπο». Α.ΣΤ.

http://www.enet.gr/
  ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: