Κυριακή, Μαρτίου 23, 2014

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα ο θάνατος του σπουδαίου δοκιμιογράφου, συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Παπαγιώργη. Απεβίωσε, σε ηλικία 67 ετών, το βράδυ της Παρασκευής. «Ο καίριος λόγος και η προσωπική γραφή του πρόσφεραν πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος.   

Η κηδεία του Κωστή Παπαγιώργη θα γίνει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.


Ο Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κ. Παπαγεωργίου), γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης του νομού Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δάσκαλος. Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.

Μετά το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και επιδόθηκε στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων και βιβλίων. 

Μετέφρασε έργα των σημαντικότερων γάλλων φιλοσόφων όπως οι Jacques Derrida, Μichel Foucault, Georges Bataille και Jean - Francois Lyotard. Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα» και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Αθηνόραμα, Αντί κ.α) και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «Ελευθεροτυπία».

Έχει επίσης συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, διατηρώντας κατά καιρούς στήλες στην εφημερίδα "Επενδυτής", στο περιοδικό "Αθηνόραμα" και στην εφημερίδα "Lifo".

Ηταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου.

Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μαρτυρίας - χρονικού για το βιβλίο «Κανέλλος Δεληγιάννης».


Δήλωση Παναγιωτόπουλου για τον θάνατο του Κωστή Παπαγιώργη

«Ο Κωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας πολύ δημιουργικός συγγραφέας, ακριβής μεταφραστής, διεισδυτικός δοκιμιογράφος και χρονικογράφος. Όμως, υπήρξε και πολύ περισσότερα. Ήταν ευγενής, ακόμα και όταν ήταν αιχμηρός. Ικανός να ανιχνεύει το διαχρονικό πίσω από το επίκαιρο. Να ανακαλύπτει το ουσιώδες, που συχνά μας κρύβει το επουσιώδες. Ήταν ένας οικείος και παράλληλα δεινός διανοητής. Ο καίριος λόγος και η προσωπική γραφή του πρόσφεραν πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΑΠΕ - ΜΠΕ  
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: