Σάββατο, Μαρτίου 29, 2014

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ

Τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του ρώσου προέδρου, για να συζητήσουν μία αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «πρότεινε στον Πούτιν να δώσει μια σαφή απάντηση εγγράφως» στην αμερικανική πρόταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.


Ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη ρωσική υποστήριξη για μια διπλωματική λύση, με βάση την οποία διεθνείς παρατηρητές θα εγγυώνται ότι οι ρωσόφωνοι πολίτες της περιοχής της Κριμαίας θα προστατεύονται και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την οδό της διπλωματίας στις στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τάσσονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την απειλή από τους «εξτρεμιστές» στο Κίεβο και σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Πρότεινε, επίσης, να εξεταστούν πιθανά βήματα από την διεθνή κοινότητα που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Αυτή η συνομιλία, μετά από πρωτοβουλία του Πούτιν, είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα αφότου η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματούχων.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν παραταχθεί κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Αυτό το αίτημα επανέλαβε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μια διπλωματική λύση «παραμένει πιθανή μόνο εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν λάβει περαιτέρω μέτρα που θα παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί την προσέγγιση της συγκράτησης και της αποκλιμάκωσης απέναντι στην κρίση (...) και πίεσε τη Ρωσία να υποστηρίζει αυτήν τη διαδικασία και να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής συγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία».

ΗΠΑ: Δύσκολα χρόνια για την ουκρανική οικονομία

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η ουκρανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα χρόνια, ακόμη και αν οι διεθνείς δανειστές τη διασώσουν και οι πολιτικοί της χώρας ακολουθήσουν μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μια περίοδος προσαρμογής για την Ουκρανία, αλλά τα πακέτα βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ανεπτυγμένες χώρες πιθανόν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ουκρανίας και να παράσχουν μια βάση οικονομικής ανάπτυξης.

Όλα αυτά συνδέονται με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που, όταν τεθούν σε ισχύ, θα βοηθήσουν επίσης την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο αξιωματούχος.  in.gr
  ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: