Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

ΆΓΟΝΟΣ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ

Η Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται υπο καθεστώς Ειδικής Εκκαθάρισης ανακοίνωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. κηρύχθηκε άγονος.

«Η εκποίηση της συμμετοχής, με τους κατά το δυνατόν πιο συμφέροντες όρους, παραμένει πρωταρχικός στόχος του υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος και σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση του 82,33% προέρχονταν από το αμερικανικό επενδυτικό fund της Υork Capital και από τη σερβική Sunoko.
Οι προσφορές των δύο υποψηφίων, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνονταν στα 15 εκατ. ευρώ για τον εκκαθαριστή, ζητούσαν κούρεμα των δανείων και στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, καθώς όπως υποστήριζαν το εργοστάσιο στην Ημαθία μπορεί άνετα να παράξει ακόμη και όλη την ποσόστωση που δικαιούται η εταιρεία.
Εδώ και τρια χρόνια ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής προσπαθεί να πωλήσει το 82,3% της ΕΒΖ χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ετσι, η εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια ελλείψει βασικού μετόχου και παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, απαξιώνεται.
Η παραγωγή έχει περιοριστεί σε 40.000 τόνους και από τους επιπλέον 120.000 τόνους που υπολείπονται για να «πιαστεί» η ποσόστωση, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία.
Η ΕΒΖ απασχολεί 270 εργαζόμενους στην Ελλάδα και συνεργάζονται μαζί της 3.000 τευτλοπαραγωγοί. Τη χρήση 2012 - 2013 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 228 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 208 εκατ. ευρώ.

thrakitoday.com


ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: