Τρίτη, Μαρτίου 25, 2014

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ίγκορ Τενιούκ υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε τα γεγονότα στην Κριμαία. 

«Με δεδομένο ότι σε κάποιους ενδέχεται να μην αρέσουν οι ενέργειες που αναλαμβάνω [...] δεν θα προσκολληθώ στη θέση» δήλωσε ο Τενιούκ στην Ολομέλεια, μία ημέρα αφού το Κίεβο άρχισε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από τη χερσόνησο της Κριμαίας.


«Αν η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη για τα τρέχοντα γεγονότα και άλλους υποψήφιους, εγώ, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας στρατηγός Τενιούκ υποβάλω την παραίτησή μου» πρόσθεσε.

Αρχικά, το Κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση, αλλά οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου του κοινοβουλίου και προσωρινού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ. 

Στην δεύτερη ψηφοφορία ενέκριναν την αποπομπή του Τενιούκ με 228 ψήφους υπέρ.

Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο υπουργό Άμυνας, με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, τον επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.

Ο Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Παραίτηση υπέβαλε και ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου της χώρας. Με τον τρόπο αυτή θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την απραξία, όπως την χαρακτήρισε, του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Ντρέπομαι για όλα αυτά» δήλωσε ο Κουνίτσιν, βουλευτής του κόμματος Ουντάρ του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε καταθέσει (μάταια) προτάσεις στην κυβέρνηση, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να διατηρηθεί η Κριμαία στους κόλπους της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και την υιοθέτηση ενός νόμου για τη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης.

«Ντρέπομαι που συμμετείχα σε αυτό χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτε» κατέληξε.

Νεκρός σε καταδίωξη ακροδεξιός πολιτικός

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής τοπικής οργάνωσης του ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας» σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Ρόβνο.

Ο Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστός και ως Σάσκο Λε Μπλαν, επικεφαλής του Δεξιού Τομέα στη δυτική Ουκρανία άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βολοντίμιρ Εβντοκίμοφ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών ο Μουζίτσκο «ήταν ακόμη εν ζωή. Όμως ο γιατρός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που κλήθηκαν στο σημείο διαπίστωσε απλώς τον θάνατό του» πρόσθεσε.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα έρευνας από τη Ρωσία, η οποία τον κατηγούσε ότι το 2000 συμμετείχε σε μάχες στην Τσετσενία στο πλευρό των αυτονομιστών ισλαμιστών και ότι ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 20 ρώσων στρατιωτών.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: