Σάββατο, Μαρτίου 01, 2014

ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΔΥ

Στα... κουτουρού στήνει πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας και το ΠΕΔΥ ο Αδωνις Γεωργιάδης καθώς δεν ξέρει ούτε πόσοι γιατροί του χρειάζονται τελικά, τι ειδικότητας αλλά και σε ποιες μονάδες ακριβώς θα τους μεταφέρει.Ο κ. Γεωργιάδης, λίγες ημέρες πριν τελειώσει η κινητικότητα και ξανανοίξουν τα πολυϊατρεία όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε (20 Μαρτίου), βαδίζει στα τυφλά μην έχοντας κανένα σχέδιο στον ορίζοντα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη μία δηλώνει ότι αν τελικά οι γιατροί που θα κάνουν αίτηση για να πάνε στο ΠΕΔΥ είναι λιγότεροι από αυτούς που χρειάζεται το σύστημα θα προσλάβει επικουρικούς. Από την άλλη όμως σημειώνει ότι μόλις γίνει η αξιολόγηση των δομών μπορεί να μεταφέρει και κάποιους γιατρούς στα νοσοκομεία.


Πάντως, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έφθασαν μέχρι χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, πολύ λιγότεροι γιατροί από ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί δήλωσαν ότι θέλουν να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης μόνο το 35% των γιατρών είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να κάνουν το βήμα και να πάνε στο ΠΕΔΥ. Ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35% των 5.500 γιατρών που υπηρετούσαν στο σύστημα. Συνολικά αίτηση έκαναν 4.354 εργαζόμενοι, 1.786 γιατροί (35,7%), 291 διοικητικό προσωπικό και 2.277 υγειονομικό προσωπικό.

Μπροστά σε αυτήν την περίπτωση ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ετοιμάσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν στα πολυϊατρεία με επικουρικούς γιατρούς. Βέβαια η διαδικασία παραμένει άγνωστο εάν θα γίνει με γρήγορους ρυθμούς, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η πρόσληψή τους θα αργήσει με συνέπεια να καθυστερήσει και το άνοιγμα των πολυϊατρείων.

Αλλωστε με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας απαιτούνται 15 με 20 ημέρες για να γίνει η πρόσληψη. Ετσι στην περίπτωση αυτή μάλλον φαντάζει οριακό το να ανοίξουν τα πολυϊατρεία στις 20 Μαρτίου. Βέβαια πάντα υπάρχει και το σενάριο να γίνει με διαδικασίες-εξπρές η συγχώνευση μονάδων υγείας του πρώην ΕΟΠΥΥ, κάτι που ούτως ή άλλως έχει υπολογισθεί στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης σε ένα εξάμηνο. Κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο ίδιος ο Αδωνις Γεωγιάδης.

Τηλέφωνα για... κλάματα

Στο μεταξύ, προβλήματα καταγράφηκαν την πρώτη μέρα λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΠΥΥ όπου οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών αλλά και των ελεγκτών γιατρών.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να καταγραφεί μπλοκάρισμα των γραμμών και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε τη δυσλειτουργία και την υπερφόρτωση, ενώ δήλωσε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς μπορούν να τηλεφωνούν, με αστική χρέωση, στο 210- 3803470 από τις 08.00 το πρωί ώς τις 3.00 το απόγευμα.

«Χρυσά» νυστέρια τα απογεύματα
Ερχονται τα «χρυσά» απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ διά χειρός Αδώνιδος! Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων ο Αδωνις Γεωργιάδης λίγο πριν τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό που μπορεί και να τον απομακρύνει από το υπουργείο Υγείας.
Σε άλλη μια κίνηση δημιουργίας ασθενών δύο ταχυτήτων, προωθεί σε πολυνομοσχέδιο, που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, χειρουργεία και το απόγευμα, αλλά όχι φυσικά δωρεάν.

Τα χρυσά «νυστέρια» του Δημοσίου θα είναι επί πληρωμή και φυσικά θα πραγματοποιούνται με προτεραιότητα. Και το ζήτημα είναι πως ο κ. Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την τρόικα που κοιτά με το μικροσκόπιο τα οικονομικά του ΕΣΥ, σκοπεύει να προσφέρει ελκυστικά πακέτα στις ασφαλιστικές εταιρείες για να μεταφέρουν στο Δημόσιο τους πελάτες τους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα θα δώσει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων, να κάνουν χειρουργεία τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες όμως θα πληρώνουν οι ασθενείς.

Και το ζήτημα είναι ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται κατά προτεραιότητα, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, οι έχοντες που θα χειρουργούνται πρώτοι και οι μη έχοντες που θα περιμένουν στη λίστα για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία.

Κατά τα άλλα το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και αναλυτικά το θέμα των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την κινητικότητα των οδηγών, την ανακατανομή των κλινών με βάση τις ανάγκες αλλά και την αλλαγή χρήσης ορισμένων νοσοκομείων της περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Γεωργιάδη στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» θα προστεθούν σύντομα 50 κρεβάτια. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε χθες να γνωστοποιήσει τους καλύτερους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων επιβραβεύοντάς τους ουσιαστικά για το αυτονόητο, ότι έκαναν τη δουλειά τους.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - Ελευθεροτυπία  

 ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: