Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΧΡΕΩΣΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ -- 108 ΔΙΣ. ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Παραβίαση του ευρωπαϊκού «κώδικα συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων» συνιστά η προώθηση -από τη Γερμανία κυρίως αλλά και τη Γαλλία- στρατιωτικού εξοπλισμού χρεώνοντας με υπέρογκα ποσά την Ελλάδα, που «ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων το 2001-2011».

Το ζήτημα επανέφεραν στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών (14/4): «Εχουμε καταδείξει με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η χώρα μας τη χρονική περίοδο 1974-2011 ξόδεψε συνολικά 218 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες, διογκώνοντας έτσι το δημόσιο χρέος. Θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει το ποσόν των 108,1 δισ. ευρώ αν ακολουθούσε στην αγορά όπλων το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ».



Είναι φανερό ότι «ακόμα και κατά την κορύφωση της κρίσης, οι (βορειο)ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης των 1 δισ. ευρώ, ενώ ταυτοχρόνως διαπραγματεύονταν το πρώτο πακέτο στήριξης».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι κατά το 2001-2011 -και παρά τη μείωση των αμυντικών εξοπλιστικών δαπανών λόγω της κρίσης- η χώρα μας ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων. Και ο μεγαλύτερος πελάτης των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών, με δεύτερη στις προτιμήσεις μας τη Γαλλία (πενταετία 2007-2011, SIPRI-Stockholm International Peace Research Institute), αντιπροσωπεύοντας το 13% και το 10% του όγκου των εξαγωγών τους (αντιστοίχως) στα μεγάλα συμβατικά όπλα.

Για τη «σκοτεινή πλευρά της λεγόμενης αλληλεγγύης των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, που εμφανίζουν το δανεισμό ως βοήθεια απομυζώντας τους πόρους και τις θέσεις εργασίας της Ελλάδας», μίλησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος:

«Η αδιέξοδη λογική του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και της αντιπαράθεσης των αριθμών (σ.σ. ευνοώντας τη σχέση μας σε εξοπλισμούς με τη γείτονα Τουρκία) πρέπει να τελειώσει κάποτε».

Ζητούμε, είπε, «να ξεκινήσει άμεσα εποικοδομητικός διάλογος με την Αγκυρα για την εδραίωση κλίματος συνεργασίας και καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή, με την παράλληλη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών».

Ο πρώην ευρωβουλευτής τονίζει εξάλλου: «Η δημοσιότητα, η διαφάνεια, ο έλεγχος από ειδικά ανεξάρτητη αρχή των προμηθειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις πωλήσεις όπλων της Γερμανίας και της Γαλλίας (για να εντοπιστούν όσοι παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας) θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έθιξε και το θέμα του δικαιώματος «στην αντίρρηση συνείδησης που πρέπει να γίνει σεβαστό και η Ελλάδα οφείλει να μην παραβιάζει τα διεθνή πρόσωπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

**

Επέστρεψε 2,5 εκατ. ο Ευσταθίου

Μπορεί στην απολογία του για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων ο Παναγιώτης Ευσταθίου να έκανε λόγο για «bonus» σε απόστρατους αξιωματικούς, προκειμένου να «τιμηθούν», χωρίς να δέχεται την ύπαρξη μίζας, χθες όμως κατέθεσε στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσόν των 2.552.435 ευρώ.

Ο 83χρονος κατηγορούμενος, που με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και του οπλικού συστήματος ASRAD, καθώς το κατηγορητήριο του δίνει ρόλο διαμεσολαβητή και διακινητή μιζών από τη Γερμανία σε Ελληνες αξιωματούχους, ενώ ήταν εκπόσωπος της γερμανικής εταιρίας ATLAS STN στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του, ο Π. Ευσταθίου προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση «επειδή -ειλικρινά και ανυπόκριτα- επιθυμεί εμπράκτως να επανορθώσει τις συνέπειες των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και συγχρόνως ζητά δημόσια συγγνώμη από τους Ελληνες πολίτες».

Με το ποσόν αυτό, τα χρήματα που έχουν επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο από κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των μιζών κατά την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, φτάνει στα 19.944.960 ευρώ. Αντ. Ξ.  

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: