Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

ΙΟΒΕ: ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ (ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ) ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ 2014

Οριακή ανάπτυξη, υποχώρηση της ανεργίας στο 26%, και αύξηση των επενδύσεων βλέπει για το 2014 το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) στην τριμηνιαία του έκθεση. 

Η έκθεση κάνει λόγο ωστόσο για αυξημένη κίνδυνο, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στη σημαντική συσσώρευση απραγματοποίητων ή ημιτελών διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες θα πρέπει να προωθηθούν στις επόμενες αξιολογήσεις του προγράμματος. 


«Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί, μαζί με την εμβάθυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει να αποτελέσουν την ουσιαστική βάση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας (...) Ασφαλώς, το πρότυπο αυτό θα στηρίζεται στην εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα και όχι σε αυτή που για τα κέρδη της προσανατολίζεται, άμεσα ή έμμεσα, στο δημόσιο τομέα. Το πρότυπο αυτό θα πρέπει επίσης να αποτελέσει τον οδηγό για την ανανέωση της σχέσης της χώρας με τους εταίρους της στη νομισματική ένωση, σε νέα βάση...» σημειώνει το Ίδρυμα. 

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, επισημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, πιθανώς στις αρχές του φθινοπώρου. 

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ επικαλούμενο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε εκ νέου στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, στο 2,3%, από 3,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 5,2% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Πρόκειται για τη χαμηλότερη πτώση του ΑΕΠ από την εκκίνηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής στα μέσα του 2010. Τη νέα αυτή εξασθένιση της ύφεσης αποδίδει στην οριακή μείωση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών και την επιστροφή των εισαγωγών σε πτώση, μετά την άνοδο του τρίτου τριμήνου. Έτσι συνολικά η πτώση του ΑΕΠ στο σύνολο του προηγούμενου έτους, διαμορφώθηκε στο 3,9%, από 7,0% το 2012, σύμφωνα με τα πρόσφατα αναθεωρημένα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών.

σκαι




ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: