Κυριακή, Απριλίου 13, 2014

«ΠΕΤΥΧΕ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΓΙ' ΑΛΛΗ...»

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
Ρητορική στήριξη της κυβέρνησης, στην πράξη όμως μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος το νωρίτερο το φθινόπωρο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας που θα συνοδεύεται από αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους.  
Αυτό είναι το διά ταύτα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, από την οποία, παρά τα εγκώμια στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τις θυσίες του ελληνικού λαού «που τώρα αποδίδουν», κατέστη άλλη μία φορά σαφές πως το Βερολίνο επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ίδια «μεταρρυθμιστική πορεία» και παρ' όλο που έκανε το προεκλογικό χατίρι στην κυβέρνηση να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως διακαώς επιθυμούσε το Μαξίμου, απέφυγε να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.


Το θέμα του χρέους ετέθη και στη συνάντηση που είχαν, πριν από τη διμερή με τις αντιπροσωπείες, η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησαν να ξεκινήσει η αναλυτική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να υλοποιηθεί η πρόταση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ -ο οποίος χθες ζήτησε να αποφευχθεί η «μεταρρυθμιστική κόπωση»- για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

Ενδεικτικό της στάσης της κ. Μέρκελ είναι το γεγονός ότι σε σχετική ερώτηση, αφού σημείωσε πως πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλέονασμα από τη Eurostat και να εξεταστεί η πορεία της Ελλάδας από το Eurogroup της 5ης Μαΐου, υπενθύμισε πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και μέχρι τότε «θα εξετάσουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».

Εκανε επίσης σαφές ότι περιμένει τα stress tests των τραπεζών και άρα οι αποφάσεις για το χρέος δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να διαμηνύσει παράλληλα πως μετά την έξοδο στις αγορές απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, όμως η κ. Μέρκελ έδειξε επιφυλακτική, αναφέροντας πως θα χρειαστεί «να συζητήσουμε πώς η Ελλάδα θα γυρίσει βήμα βήμα στις αγορές».

Η κ. Μέρκελ, η οποία στις δηλώσεις της προειδοποίησε πως «οι Ελληνες έχουν περάσει δύσκολα και θα περάσουν ακόμη δύσκολα, αφού το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί», ενδιαφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με τον κ. Σαμαρά να σπεύδει να της δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις. Η καγκελαρία, εν τω μεταξύ, στην επίσημη ανακοίνωσή της για την επίσκεψη αναφερόταν σε στήριξη της μεταρρυθμιστικής πορείας και των επιτυχών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, δείχνοντας και ποιοι θα είναι οι όροι σε περίπτωση νέας βοήθειας ή προγράμματος.

Οι πολεμικές αποζημιώσεις

Κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά - Βενιζέλου ετέθη και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση που είχε ξεκινήσει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Γερμανού Προέδρου Γιοαχίμ Γκάουκ θα συνεχιστεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Βάλτερ Στάινμαγιερ.


http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: