Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΡΩΣΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με την ανακατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία. Πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από την περιοχή, αντικρουόμενες πληροφορίες για νεκρούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση· ο στρατός αναμένεται να κινηθεί προς το Σλαβιάνσκ. Στηρίζουν το Κίεβο οι ΗΠΑ. «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου» προειδοποιεί η Ρωσία.

Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από δύο ελικόπτερα στο μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της Κραματόρσκ -μίας εκ των συνολικά δέκα πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας όπου ομάδες ενόπλων έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία των αστυνομικών δυνάμεων.


Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα κατά την επέμβαση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για πληροφορίες ότι υπάρχουν θύματα στην ανατολική Ουκρανία. «Φαίνεται πως εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο» δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.  

Ανώνυμη πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το δίκτυο Ukrainian National News αναφέρει πως «ναι, υπήρξαν απώλειες. Υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών, αλλά δεν μπορούμε να τις κοινοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πληροφορίες για την έκβασή της θα υπάρξουν αργότερα».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου χωρίς να γίνεται αναφορά σε θύματα. Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση.

Μαχητικό ουκρανικό αεροσκάφος είχε επιχειρήσει νωρίτερα να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά δεν κατέστη εφικτό καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Φιλορώσοι ένοπλοι που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ εγκατέλειψαν, εν τω μεταξύ, εκουσίως το κτίριο. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κρατικής ασφάλειας στο Κίεβο αυτονομιστές κατέλαβαν στην συνέχεια τα γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη.

Την ίδια ώρα, ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα «θα εξοντωθούν».

«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν» σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, μιλώντας από απόσταση 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, όπου αναμένεται να κινηθεί επίσης ο στρατός.

Η επέμβαση στην πόλη Κραματόρσκ σηματοδοτεί την έναρξη της επιχείρησης κατά του «ξένου εισβολέα» που είχε προαναγγείλει από την Κυριακή η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, δίνοντας τελεσίγραφο στους αυτονομιστές να αποσυρθούν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει ανά την ανατολική Ουκρανία.

Οι ένοπλοι αψήφησαν το τελεσίγραφο και παρέμειναν στη θέση τους απευθυνόμενοι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για «βοήθεια», τη στιγμή που σε όλη την ανατολική Ουκρανία έχει στηθεί σκηνικό τύπου Κριμαίας με το Κίεβο να καταγγέλλει ρωσικό σχέδιο διαμελισμού της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δήλωσε την Τρίτη ότι «πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μία πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό» ανέφερε.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους φιλορώσους με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Ευρώπη την ίδια στιγμή κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στην αναταραχή με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει συγκεκριμένα πως «τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει σπρώξει ηθελημένα την Ουκρανία στα άκρα και έχει δημιουργήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μίας βίαιης αντιπαράθεσης».

«Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποκαλύπτει τον κίνδυνο που εγείρει η δημιουργία συγκέντρωσης ρωσικής οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής δύναμης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη» αναμένεται να υπογραμμίσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βάσει αποσπασμάτων προγραμματισμένης ομιλίας του στο Λονδίνο.  

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: