Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ… ΣΤΡΑΒΟΤΙΜΟΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ

Αλλα ψηφίζει η ελληνική Βουλή και άλλα συμφωνεί η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες για τα έργα στην Ολυμπία Οδό, επισημαίνει σε ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με την οποία αποκαλύπτει τεράστιας οικονομικής σημασίας διαφοροποιήσεις. Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών ότι δύο τμήματα της Ολυμπίας Οδού, τα Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα, θα αφαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης και θα εκτελεστούν ως δημόσια έργα, ο ευρωβουλευτής φέρνει στο φως εξαιρετικής σημασίας διαφοροποιήσεις μεταξύ της σύμβασης παραχώρησης, που ενέκρινε η Βουλή με τον νόμο 4219/2013, και της απόφασης της Επιτροπής «Επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων – Ολυμπία Οδός Α.Ε.» [C(2013)9253]. Στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:


* Αφαιρέθηκαν τα τμήματα του έργου από τη σύμβαση αλλά δεν μειώθηκε αντίστοιχα και η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, οδηγώντας σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

* Ορίζεται ότι, με απόφαση της Επιτροπής, το έργο θα περατωθεί τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά στη σύμβαση που υπεγράφη η προθεσμία έχει παραταθεί για τα τέλη του 2017.

* Εγκρίθηκε αποζημίωση 93 εκατ. ευρώ προς τους εργολάβους για την «προς τα πάνω αναθεώρηση του κόστους κατασκευής». Στη σύμβαση, όμως, το συγκεκριμένο ποσό περιγράφεται ως «τίμημα εκτελεσμένων μελετών-κατασκευών του τμήματος».

Το σημαντικότερο σημείο της ερώτησης του ευρωβουλευτή αφορά το κόστος των νέων έργων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η δημοπράτηση των δύο τμημάτων Πάτρα-Πύργος και Καλό Νερό-Τσακώνα, ως δημόσιο έργο, θα έχει προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια ευρώ, όταν στη σύμβαση που υπεγράφη από το ελληνικό Κοινοβούλιο το κόστος κατασκευής από τους εργολάβους εκτιμάται σε 881.466.405 ευρώ!

Χαρά Τζαναβάρα  
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: