Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗ

Για την Πέμπτη διεκόπη η δίκη στο Β' Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών των χρυσαυγιτών, Γ. Αποστολόπουλου και Αλ. Χατζηπαυλίδη, που κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση σε 17χρονο μαθητή στο τρίτο λύκειο Π. Φαλήρου τον Ιανουάριο του 2013.
Στην ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε σήμερα η μητέρα και ο μαθητής.


Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και διακόπηκε, προκειμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας ο δικηγόρος που αυτεπαγγέλτως διορίστηκε από το δικαστήριο για τον δεύτερο των κατηγορουμένων (Χατζηπαυλίδη).

Αντιφασιστικές οργανώσεις και οργανώσεις γονέων είχαν καλέσει σε συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια. Η υπόθεση περιλαμβάνεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη για τη Χρυσή Αυγή και έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία με τις 32 υποθέσεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης που διερευνούν οι δύο ειδικές ανακρίτριες.

Ανταπόκριση από τη δίκη

Συνηθισμένη – για όσες και όσους έχουν παρακολουθήσει δίκες φασιστικής βίας – ήταν η εικόνα στο ΜΟΔ σήμερα κατά τη διάρκεια της εξέτασης των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση Αποστολόπουλου-Χατζηπαυλίδη.

Το θύμα, ο 16χρονος μαθητής Φοίβος Δ., και οι γονείς του περιέγραψαν μια τυπική φασιστική επίθεση 2 μελών της Χρυσής Αυγής με μαχαίρια το πρωί της Δευτέρας 28 Γενάρη 2013, έξω από το 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου. Οι δράστες χτύπησαν τον μαθητή με μαχαίρι στο πρόσωπο: του έκοψαν στην κυριολεξία τη μύτη (η οποία επανήλθε στη θέση της μετά από εγχείριση) και στη συνέχεια του κατάφεραν χτύπημα λίγα χιλιοστά αριστερά της καρωτίδας. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο Φοίβος Δ. είχε εκφράσει τα αντιφασιστικά του πιστεύω στην ερωτική φίλη του Αποστολόπουλου συμμαθήτριά του Αρτέμιδα Καμπιώτη. Από τότε ξετυλίχτηκε ένα κουβάρι απειλών και παρ’ ολίγο επιθέσεων, που κορυφώθηκαν στην επίθεση της 28/01/13.

Οι θύτες υποστηρίζουν ότι δεν επρόκειτο για επίθεση, αλλά – τι πρωτότυπο – για “συμπλοκή”. Και μάλιστα για συμπλοκή “για τα μάτια μιας κοπέλας”. Ο Αποστολόπουλος – 21χρονος φοιτητής Θεολογικής – πήρε μαζί του τον φίλο του Χατζηπαυλίδη και πήγαν έξω από το σχολείο του θύματος “για να του ζητήσουν τον λόγο”. Το χτύπημα δεν ήταν παρά μια “προειδοποίηση”, και όχι “απόπειρα ανθρωποκτονίας”.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σήμερα στο ακροατήριο ήταν κόλαφος για τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων. Μέσα από το άνοιγμα των κινητών των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, προέκυψαν αδιαμφισβήτητα τα εξής:

α. τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και η Καμπιώτη είναι μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Στα κινητα τους υπάρχουν μηνύματα με τα οποία ειδοποιούνταν διαβαθμισμένα (κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας στην υπόθεση Φύσσα) για εκδηλώσεις και “δράσεις” της οργάνωσης, του τύπου “ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΑΡΟΥΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ! ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!”, κλπ.

β. η επίθεση στον 16χρονο μαθητή ήταν προμελετημένη. Από τα μηνύματα ανάμεσα σε Αποστολόπουλο και Καμπιώτη προκύπτει μάλιστα ότι είχαν στηθεί άλλα δύο καρτέρια θανάτου σε βάρος του μαθητή, πριν την 28η του Γενάρη. Ο Αποστολόπουλος φοβόταν μήπως απογοητεύσει την ερωμένη του, η οποία τον παρακινούσε να διαπράξει την επίθεση:

Αποστολόπουλος: “Σε απογόητευσα ε;” (μετά από καρτέρι κάτω από το σπίτι του Φοίβου Δ.), “Ρε φίλε έλεος, δεν βγήκε χτες!”, “Ό,τι τον φυλάει δεν θα τον φυλάει για πολύ πάντως”.
Αποστολόπουλος: “Ο πούστης είναι τυχερός”, “Κάποτε δεν θα τη γλυτώσει”.
Καμπιώτη: “Άντε να δούμε”.
γ. Ο Αποστολόπουλος λειτουργούσε σαν νταής και μπράβος που επιχειρούσε να εισβάλει ακόμα και μέσα στη σχολική κοινότητα του 3ου Λυκείου Φαλήρου. Αποκαλύπτεται ότι “ομοϊδεάτης” καθηγητής του Αποστολόπουλου του ζήτησε μέσω της Καμπιώτη να εκφοβίσει τη διευθύντρια του σχολείου, με το αζημίωτο φυσικά! Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

Καμπιώτη: “Σε θέλει κάτι ο Γραμματικάκης”.
Αποστολόπουλος: “Τότε πρέπει να πληρώσει κατιτίς”.
δ. Οι δράστες ήταν αμετανόητοι: αφού χτύπησαν δολοφονικά τον 16χρονο μαθητή έξω από το σχολείο του, διέφυγανκαι φτάνοντας στο σπίτι τους άρχισαν να παίρνουν φωτογραφίες ο ένας τον άλλον κρατώντας το μαχαίρι για ενθύμιο. Μαζί με αυτές τις φωτογραφίες, βρέθηκαν ακόμα δεκάδες άλλες με το πουλί της Χούντας της 21ης Απριλίου, συνθήματα όπως “Ορθοδοξία ή Θάνατος”, κλπ.

Η υπόθεση έχει ήδη ενταχτεί στη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η εξέταση μαρτύρων εκ του κατηγορητηρίου θα συνεχιστεί την Πέμπτη 24 Απρίλη. (Πηγή: jailgoldendawn.wordpress.com)

Τι κατέθεσε ο μαθητής που μαχαιρώθηκε από μέλος της Χ.Α.

Πεπεισμένος ότι το μέλος της Χρυσής Αυγής είχε προμελετήσει την επίθεση σε βάρος του, εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών ο 17χρονος μαθητής του 3ου λυκείου Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο δέχθηκε τρεις μαχαιριές στο πρόσωπο εκ των οποίων μία ήταν κοντά στην καρωτίδα.

Στην κατάθεσή του ο μαθητής τόνισε πως ο άνθρωπος που τον μαχαίρωσε ήταν ο κατηγορούμενος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο δράστης φορούσε κουκούλα αλλά το πρόσωπό του δεν ήταν καλυμμένο. Από την πρώτη στιγμή αναγνώρισα τον κατηγορούμενο. Δεν είδα το μαχαίρι. Ο γιατρός με βεβαιότητα μου είπε ότι το αντικείμενο ήταν αιχμηρό».

Ο μαθητής κατά την κατάθεσή του περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν την
28η Ιανουαρίου...

«Ήταν 08:10 το πρωί. Δεν άκουσα βήματα πίσω μου επειδή φορούσα ακουστικά και άκουγα μουσική. Ένιωσα να ακινητοποιούμαι. Κάποιος πρέπει να με έπιασε από τους ώμους. Με χτύπησε από τα δεξιά στον κρόταφο και στη μύτη. Γύρισα το κεφάλι να δω ποιος είναι και είδα τον κατηγορούμενο. Τότε με χτύπησε κοντά στην καρωτίδα. Το χτύπημα έκοψε τη μύτη μου και την άφησε να κρέμεται. Δεν μου είπαν λέξη. Όταν φώναξα βοήθεια άρχισαν να τρέχουν. Πάρα πολλά άτομα είδαν το συμβάν αλλά κανείς δεν θέλησε να έρθει να μιλήσει επειδή φοβούνται».

Όπως εξήγησε ο μαθητής ποτέ έως τότε δεν είχε δεχτεί απειλές από κανέναν.

Το μόνο που είχε συμβεί νωρίτερα είναι ότι η κοπέλα του κατηγορούμενου ήταν φίλη μου, ζωγράφιζε στο θρανίο της σβάστικες και σταυρούς. Της μίλησα για όλα αυτά και της είπα ότι μπορεί να βρει τον μπελά της αλλά δεν άκουγε. Μια μέρα για πλάκα κάποιος έγραψε στο θρανίο της ΑΝΤΙΦΑ. Μου είπε να το σβήσω αλλά δεν το έκανα επειδή την πείραζα. Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αφορμή αλλά ως τότε δεν είχα δεχτεί απειλές από κανέναν. Δυο μήνες μετά μου επιτέθηκαν΅» υποστήριξε ο μαθητής ο οποίος έκανε λόγο για προμελετημένη επίθεση.

«Ήταν προμελετημένη επίθεση, έγινε σε μια γωνία που δεν μπορούσαν να με δουν από το προαύλιο».

Οι γονείς του μαθητή στην κατάθεσή τους έκαναν λόγο για δολοφονική επίθεση τονίζοντας πως το παιδί τους ζει από θαύμα..

Πατέρας  θύματος:  «Στο νοσοκομείο ήταν όλοι σοκαρισμένοι. Το παιδί ήταν γεμάτο αίματα και για 2,5 ώρες εγχειριζόταν. Ήταν μια δολοφονική επίθεση. Δεν τον χτύπησαν μόνο στο πρόσωπο. Μια μαχαιριά καρφώθηκε στο λαιμό του».

Η μητέρα του θύματος κατέθεσε πως ακόμα και σήμερα το παιδί της παρακολουθείται από ψυχολόγο.

Μητέρα θύματος: «Μπήκα στο ιατρικό κέντρο και είδα το παιδί μου μέσα στα αίματα. Ο γιατρός μου είπε "έχεις Άγιο. Το παιδί σου πήγε και ήρθε στον άλλο κόσμο. Το παιδί από τότε είναι σε κατάσταση σοκ. Ακόμα και σήμερα βλέπει ψυχολόγο.

Ήταν ο εύκολος στόχος, ο πιο αδύναμος κρίκος».

 αυγη

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: