Δευτέρα, Απριλίου 21, 2014

ΣΤΟΝ «ΧΑΡΤΗ» ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Του Μάριου Χριστοδούλου

Αφεση… παρανομιών στους εκμεταλλευτές του αιγιαλού και των παραλιών έδωσε ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ανάρτησε για δημόσια διαβούλευση. Στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 παράνομα κτίσματα, κυρίως ξενοδοχεία και χώροι εστίασης. Με σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την «προστασία του αιγιαλού και της παραλίας», το υπουργείο Οικονομικών ανάβει το «πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Πρόκειται για έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της παράκτιας χρήσης, τα οποία τώρα οι επιχειρηματίες μπορούν να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα, δηλαδή την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, στο κράτος.


Στο ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) και άλλες επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά. Παράλληλα κτίσματα που δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης θα θεωρούνται παράνομα και θα κατεδαφίζονται.

Προσκλητήριο σε επιχειρηματίες

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση απευθύνει προσκλητήριο στα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα του Μνημονίου μέσω της ευκαιρίας που δίνεται για την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς. Ερημικές παραλίες χιλιάδων χιλιομέτρων αλλά και εκατοντάδες ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και βραχονησίδες που παραμένουν ακατοίκητες, εκτιμάται ότι ήγγικεν η ώρα να μπουν στον «χάρτη» των επενδύσεων. Ξενοδοχειακές μονάδες, θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αθλητικά κέντρα μπορούν να οικοδομηθούν σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή ζώνη. Σήμερα δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει αιγιαλός. Η Ελλάδα έχει 14.880 χιλιόμετρα ακτογραμμής, δηλαδή περισσότερα από τη μισή περίμετρο της Αφρικής ή της Αυστραλίας. Στην πράξη, όμως, αιγιαλός έχει χαραχτεί μόνο το 8% της ακτογραμμής στις θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου και κάποιων νησιών. Στο υπόλοιπο 92% της ακτογραμμής δεν υπήρχε αιγιαλός. Επί της ουσίας, δεν υπήρχαν κανόνες για το πού μπορούσε να χτίσει κάποιος, με αποτέλεσμα στη διάρκεια εργασιών χάραξης του αιγιαλού να βρίσκουν οικόπεδα, κτίσματα, αποθήκες και εξοχικές κατοικίες μέχρι εκεί που «σκάει» το κύμα.

Την άναρχη αυτή κατάσταση δόμησης, που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο, θα προσπαθήσει μετά από χρόνια καθυστέρησης να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα εισπρακτικά της σχέδια. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

• Παραχωρούνται έως και 500 μέτρα αιγιαλού σε φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς. Οταν πρόκειται για την εκτέλεση έργων, για την οποία απαιτείται η παραχώρηση πέραν της ζώνης των 500 μέτρων από την ακτή, η απόφαση εκδίδεται από τον υπουργό Οικονομικών.

• Επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή εκμετάλλευση του καταστήματος.

• Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να παραχωρείται απευθείας σε δήμους, με αντάλλαγμα, η απλή χρήση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, για 5 τουλάχιστον χρόνια.

• Τα κατασκευαζόμενα έργα ανήκουν στο Δημόσιο και μπορεί να επιβάλλεται η κατάργησή τους ή και περιορισμοί στη χρήση τους, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του χρήστη.

• Αν κατά την εκτέλεση των έργων διαπιστωθεί απόκλιση από τη μελέτη, επιβάλλονται από τη λιμενική αρχή πρόστιμα που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης.

• Επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά.

• Παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για έργα που κατασκευάστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για τον αιγιαλό και χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης.

• Κτίσματα και εν γένει κατασκευές μέσα στη ζώνη του αιγιαλού και του συνεχόμενου με αυτόν πυθμένα θάλασσας τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς σχετική άδεια (ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης) θεωρούνται παράνομα και κατεδαφίζονται.

Με άλλο νομοσχέδιο, αυτό για την «εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών» η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στις πολυετείς δικαστικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών για τις αμφισβητούμενες κατεχόμενες εκτάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξουν» αυτές οι υποθέσεις είναι να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Εμπίπτουν διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν, και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα για ακίνητα εκτός Περιφέρειας Αττικής και 20 στρέμματα για ακίνητα εντός Περιφέρειας Αττικής. Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο Δημόσιο.

………………………………………………………………….

Φωτογραφική διάταξη για το Ελληνικό

Χωρίς καμία αναφορά στον νόμο 4178/2013, ο οποίος απαγορεύει ρητά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού, το νομοσχέδιο προβλέπει άφεση αμαρτιών για κάθε είδους πολεοδομική παρανομία σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη. Δεν υπάρχουν επίσης περιορισμοί στην επιφάνεια των παράνομων καταλήψεων. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο ενός χρόνου από την ψήφιση του νόμου για να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το πιο σκανδαλώδες είναι ότι προκειμένου για μεγάλης κλίμακας παρανομίες προβλέπεται εξαετής (!) περίοδος συμμόρφωσης, με πρόσχημα ότι χρειάζονται πέντε χρόνια για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Υπάρχει επίσης φωτογραφική διάταξη για το Ελληνικό, καθώς και άλλες επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για τη χορήγηση άδειας για προσχώσεις στην παραλία. Στην περίπτωση του Αγίου Κοσμά υπάρχουν σχέδια για τεχνητό νησί σε ξέρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή.   

http://www.efsyn.gr/?p=191174


ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: