Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΠΙΧΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμάνα Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, το κόμμα αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της και να την αντικαταστήσει με τον επίσης μουσουλμάνο Ουμίτ Μεστάν.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του κόμματος, η οποία παρακάμπτει την διαδικασία της ΚΕ, που είχε εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν μόλις πριν από μία εβδομάδα, βασίστηκε σε αντιδράσεις τοπικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες η εκπρόσωπος των Ρομά είχε συνεργαστεί με υπηρεσίες και πρόσωπα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αποτροπή του εκτουρκισμού της μειονότητας των Ρομά της Θράκης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα Δ.Βίτσα, «αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ».

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δήλωσε ότι η αποπομπή της ήταν πολύ ξαφνική και ότι «φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης».

«Ουδέποτε παραιτήθηκα (από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ναι, με απέπεμψαν» είπε και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, χωρίς να της εξηγηθεί ο λόγος. 

«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...» δήλωσε η κ. Σουλεϊμάν, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής».

«Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» υπογράμμισε.

Δ.Χριστόπουλος: Δεν θα μπορούσα να είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο

Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος στο XanthiPress.gr, λέγοντας: «Δύσκολα θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με ένα πρόσωπο που στο στο χώρο της μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράζει η υποψηφιότητα από το Δροσερό Ξάνθης που ευτυχώς αποσύρθηκε».

Το XanthiPress.gr σημειώνει ότι αναζήτησε τη γνώμη του κ. Χριστόπουλου, καθώς οι απόψεις του για τη μειονότητα και τη Θράκη είναι γνωστές εδώ και χρόνια, ενώ η συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο σηματοδοτεί την εγνωσμένη προσέγγιση του χώρου της Αριστεράς στο μειονοτικά ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Στο ψηφοδέλτιο αυτό μπήκα με συγκεκριμένη αποσκευή στα μειονοτικά θέματα. Χαίρομαι διότι η αποσκευή αυτή εκτιμήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοψίζεται σε: διμέτωπο αγώνα ενάντια στους εθνικισμούς -ελληνικό και τουρκικό-, αλλά πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού.

»Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε "ισονομία – ισοπολιτεία" οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών". Με το "γένος" δεν τα πάω καλά, όχι διότι δεν μου αρέσει το Πατριαρχείο αλλά διότι είμαι πολίτης ενός νεωτερικού σύγχρονου κράτους. Έτσι νομίζω τουλάχιστον».

Ο Δ.Χριστόπουλος δηλώνει ότι δούλεψε για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα και εξηγεί: «Ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός τη ς Θράκης ότι "δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος" και άλλο να λέει η κυρία ότι "με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός". Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει την απλή αλλά κρίσιμη διαφορά που καθιστά κάποιους μειονοτικούς σύμβολα έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης και κάποιους άλλους (κάποιες εν προκειμένω) δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Παππάς: Η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή και θα συνιστούσε και στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικοί για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα. 

«Είναι έτοιμοι να μας βρίσουν παντός καιρού» τόνισε στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είπε μάλιστα ότι είναι γνωστό και έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

«Οι ίδιοι κύριοι οι οποίοι ανέξοδα -όπως ο κ. Γεωργιάδης- έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί πολιτική τουρκικού προξενείου είναι εκείνοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την συγκεκριμένη υποψηφιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι σοβαρό θέμα η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ. . in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: