Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, έδωσε εντολή να ξεκινήσει ξανά η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας, αφότου εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ατόμων -ο ένας ντόπιος πολιτικός- που φέρεται να βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, δύο πτώματα που είχαν υποστεί «βάναυσα βασανιστήρια» βρέθηκαν κοντά στην Σλαβιάνσκ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων.


Η μία από τις σορούς είναι του Βολοντίμιρ Ριμπάκ, μέλους του κόμματος του Τουρτσίνοφ, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες» -όπως ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Αυτά τα εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν με την πλήρη στήριξη και συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

«Καλώ τις υπηρεσίες ασφαλείας να ξεκινήσουν ξανά και να λάβουν αντι-τρομοκρατικά μέτρα, με στόχο να προστατευθούν οι ουκρανοί πολίτες που ζουν στην ανατολική Ουκρανία από τους τρομοκράτες» τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι ουκρανικό μαχητικό αεροπλάνο επλήγη από πυρά, την ώρα που πετούσε πάνω από τη Σλοβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας έχουν φιλορώσοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες» ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το μαχητικό προσγειώθηκε στο Κίεβο με ασφάλεια.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να κάνει επειγόντως βήματα για να εφαρμόσει την συμφωνία της Γενεύης.

Επισήμανεε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι εντολές για την ανάπτυξη του στρατού για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας πρέπει να αφοπλιστεί, οι συλληφθέντες ακτιβιστές στην νοτιοανατολική Ουκρανία να αφεθούν ελεύθεροι και να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο μεσολαβητής Μαρκ Εθέρινγκτον χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές».
«Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας που έχει καταλάβει το κτίριο περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, με τον δήμαρχο του Ντόνετσκ και τον διοικητή της αστυνομίας» της πόλης, δήλωσε ο Μαρκ Εθέρινγκτον σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση αυτή που διήρκησε 90 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης.

«Εξήγησαν τη θέση τους. Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να υπάρξει διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης και, φυσικά, την ανάγκη να αποφευχθεί η βία» πρόσθεσε ο Εθέρινγκτον. 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: