Δευτέρα, Απριλίου 07, 2014

«MEGA SPRINT GUARD»: ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Χαραλαμπίδου, από κοινού με άλλους 5 βουλευτές, κατέθεσε την Πέμπτη 3/4 ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο των security, ο οποίος επιβραβεύεται από το δημόσιο με κρατικά συμβόλαια. 


Ο «γκρίζος» χώρος των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ορισμένων από τις χειρότερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η γνωστή υπόθεση της εταιρείας Mega Sprint Guard Α.Ε., η οποία πρόσφατα επέβαλλε μια επαίσχυντη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με την υπογραφή φερόμενου ως σωματείου εργαζομένων της, όπου εμπεριέχονται προδήλως παράνομοι όροι όπως κατάργηση του δικαιώματος στον μηνιαίο μισθό (καταβολή μισθού 90 ημέρες μετά τον μήνα παροχής της εργασίας), συμψηφισμός των όποιων πιθανών παροχών με τα δώρα Χριστουγέννων ή Πάσχα, τη νυχτερινή απασχόληση, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές, καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας και 10ωρης, 12ωρης ή 14ωρης ημερήσιας εργασίας. Το γεγονός αυτό έχει αναδειχθεί ήδη με σχετική ερώτηση (απ. πρωτ. 4148/11.3.2013) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποίο το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει ακόμη. Άλλωστε, την συγκεκριμένη ΣΣΕ ενέκρινε και το Υπουργείο Εργασίας που δέχτηκε να την πρωτοκολλήσει και να την αναρτήσει. 

Η ίδια επιχείρηση σήμερα συνεχίζει να αυθαιρετεί σε βάρος του προσωπικού της έχοντας οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στα όρια της απόγνωσης. Οι περισσότεροι παραμένουν από 3 έως 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε οι άδειες και τα επιδόματα αδείας πάνω από μία τετραετία (2010-2013). Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ο υπολογισμός των αποδοχών τους – όταν αυτές καταβάλλονται – στην πραγματικότητα και ανεξάρτητα από όσα δηλώνονται στο ΙΚΑ, δεν περιλαμβάνει ποτέ τις νόμιμες προσαυξήσεις, είτε πρόκειται για εργασία κατά την διάρκεια υποχρεωτικής αργίας, είτε για Κυριακή, είτε για νυχτερινή εργασία. Δεν καταβάλλονται, επίσης, οι προσαυξήσεις των υπερωριών και το επίδομα γάμου. Στην ουσία, δηλαδή, για οποιαδήποτε εργασία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο παρέχεται, καταβάλλεται ενιαίος κατώτατος μισθός σε όλο το προσωπικό.

Όλα αυτά προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι το 85% των συμβάσεων φύλαξης της επιχείρησης είναι με εγκαταστάσεις φορέων του Δημοσίου. Τέτοιες είναι το ίδιο το κτήριο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εγκαταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, κτήρια του ΙΚΑ, του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Σοφία, Οικολογικό Βαρδινογιάννη, ΚΑΤ, Τζάνειο, εγκαταστάσεις του ΟΠΑΠ, της ΠΥΡΚΑΛ, της Αττικό Μετρό κ.α. Είναι φανερό ότι μια επιχείρηση η οποία δρα ανεξέλεγκτη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αντί να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις, επιβραβεύεται με κρατικά συμβόλαια και συμβάσεις έργου με Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Υπουργεία.

Το κείμενο της ερώτησης:


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 

Οικονομικών

Θέμα: Το Δημόσιο επιβραβεύει με κρατικά συμβόλαια έναν  εργασιακό μεσαίωνα χωρίς τέλος στον κλάδο των security 

Η προϊούσα, βίαιη απορρύθμιση του εργατικού δικαίου και η κατάργηση κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων που έχουν επιφέρει σωρρευτικά οι μνημονιακές πολιτικές και οι απαιτήσεις των δανειστών – με πιο πρόσφατο χτύπημα απέναντι στην εργατική τάξη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προέκυψε από την συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικας  – συνιστούν μια πορεία κοινωνικής ισοπέδωσης χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε καιρό ειρήνης για την χώρα μας. Κατάληξη της πορείας αυτής μέχρι σήμερα είναι η παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου ανθεί η μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, η παράνομη ευελιξία και σε χιλιάδες περιπτώσεις η εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει «αποχαλινωθεί» με την κατάργηση του εργατικού δικαίου και την κατάρρευση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας.

Ο «γκρίζος» χώρος των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ορισμένων από τις χειρότερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στην εφαρμογή τόσο μιας σειράς θεσμοθετημένων ευελιξιών στις εργασιακές σχέσεις και στις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν όσο και σε  παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις τραμπουκισμού – ακόμη και δολοφονικών επιθέσεων –  τρομοκράτησης και φίμωσης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Mega Sprint Guard Α.Ε., η οποία πρόσφατα επέβαλλε μια επαίσχυντη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με την υπογραφή φερόμενου ως σωματείου εργαζομένων της, όπου εμπεριέχονται προδήλως παράνομοι όροι όπως κατάργηση του δικαιώματος στον μηνιαίο μισθό (καταβολή μισθού 90 ημέρες μετά τον μήνα παροχής της εργασίας), συμψηφισμός των όποιων πιθανών παροχών με τα δώρα Χριστουγέννων ή Πάσχα, τη νυχτερινή απασχόληση, την υπερεργασία και την απασχόληση τις Κυριακές, καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας και 10ωρης, 12ωρης ή 14ωρης ημερήσιας εργασίας. Το γεγονός αυτό έχει αναδειχθεί ήδη με σχετική ερώτηση (απ. πρωτ. 4148/11.3.2013) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποίο το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει ακόμη. Άλλωστε, την συγκεκριμένη ΣΣΕ ενέκρινε και το Υπουργείο Εργασίας που δέχτηκε να την πρωτοκολλήσει και να την αναρτήσει. 

Η ίδια επιχείρηση σήμερα συνεχίζει να αυθαιρετεί σε βάρος του προσωπικού της έχοντας οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στα όρια της απόγνωσης. Οι περισσότεροι παραμένουν από 3 έως 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε οι άδειες και τα επιδόματα αδείας πάνω από μία τετραετία (2010-2013). Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ο υπολογισμός των αποδοχών τους – όταν αυτές καταβάλλονται – στην πραγματικότητα και ανεξάρτητα από όσα δηλώνονται στο ΙΚΑ, δεν περιλαμβάνει ποτέ τις νόμιμες προσαυξήσεις, είτε πρόκειται για εργασία κατά την διάρκεια υποχρεωτικής αργίας, είτε για Κυριακή, είτε για νυχτερινή εργασία. Δεν καταβάλλονται, επίσης, οι προσαυξήσεις των υπερωριών και το επίδομα γάμου. Στην ουσία, δηλαδή, για οποιαδήποτε εργασία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο παρέχεται, καταβάλλεται ενιαίος κατώτατος μισθός σε όλο το προσωπικό.

Επιπλέον, έχουν καταγγελθεί σωρεία παράνομων πρακτικών όπως η επιβολή από την διοίκηση της εταιρείας υπογραφής συμβάσεων πάνω σε λευκά έντυπα, μεταβολή των όρων ατομικής σύμβασης με πλαστογράφηση της υπογραφής ή και υποχρέωση υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο ότι δεν συμμετέχει σε κάποιο εργατικό σωματείο πέραν από το επιχειρησιακό σωματείο της εταιρείας. Όλα τα παραπάνω φυσικά γίνονται υπό την διαρκή τρομοκράτηση και την απειλή της απόλυσης. 

Ωστόσο, τα ανωτέρω καταγγελλόμενα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι το 85% των συμβάσεων φύλαξης της επιχείρησης είναι με εγκαταστάσεις φορέων του Δημοσίου. Τέτοιες είναι το ίδιο το κτήριο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εγκαταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, κτήρια του ΙΚΑ, του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Σοφία, Οικολογικό Βαρδινογιάννη, ΚΑΤ, Τζάνειο, εγκαταστάσεις του ΟΠΑΠ, της ΠΥΡΚΑΛ, της Αττικό Μετρό κ.α. Είναι φανερό ότι μια επιχείρηση η οποία δρα ανεξέλεγκτη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αντί να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις, επιβραβεύεται με κρατικά συμβόλαια και συμβάσεις έργου με Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Υπουργεία.

Επιπρόσθετα, καταγγελίες υπάρχουν και σε σχέση με πρακτικές φοροδιαφυγής της επιχείρησης για τις οποίες εκμεταλλεύεται το προσωπικό, όπως η έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών με ποσά υψηλότερα από τις πραγματικές ετήσιες αποδοχές των υπαλλήλων και άλλες μεθοδεύσεις, προκειμένου να δικαιολογηθούν έσοδα.

Επειδή, οι εργαζόμενοι έχουν, παρανόμως, παραμείνει επί μακρόν απλήρωτοι, πράγμα που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, αλλά και έντονης ανασφάλειας σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.

Επειδή, από την καταγγελία των εργαζομένων προκύπτουν ενδείξεις ακόμη και για σοβαρές ποινικές ευθύνες της επιχείρησης για την συγκεκριμένη πρακτική της. 

Επειδή, η Κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την κατάσταση στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων security, καθώς έχει δεχθεί να πρωτοκολλήσει παράνομη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επιχείρησης του κλάδου, η οποία προβλέπει πληρωμή ανά τρίμηνο, αλλά και καθώς συνεχίζει να συνάπτει συμβάσεις φύλαξης εγκαταστάσεων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν σε αυτές.

Επειδή, η οι σύμβαση για την φύλαξη του κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας (Σταδίου 29) για το διάστημα 1-28/2/2014 – και άλλες συμβάσεις με δημόσιους φορείς –  ρητά αναφέρει ότι «η Ανάδοχος οφείλει να τηρεί τις διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας...Σε περίπτωση δε, που διαπιστωθεί παράβαση του ανωτέρου όρου θα καταγγέλλεται η σύμβαση με την Ανάδοχο εταιρεία» (παρ. 21-22 του άρθρου 4 της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και της εταιρείας Mega Sprint Guard Α.Ε.)

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας για την άμεση καταβολή όλων των οφειλών της συγκεκριμένης επιχείρησης προς τους εργαζόμενους;

Ποια μέτρα θα λάβει εταιρίες ώστε να ελεγχθούν επιτέλους οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον «γκρίζο» χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης, όπου υπάρχει πληθώρα σχετικών καταγγελιών και να επιβάλει όλες τις νόμιμες κυρώσεις σε όσες παραβιάζουν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα; Εάν από τους ελέγχους προκύψουν παραβιάσεις της εργατικής-ασφαλιστικής νομοθεσίας (για την συγκεκριμένη αλλά και τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης και ασφάλειας που συμβάλλονται με το δημόσιο) θα καταγγείλουν άμεσα τις αντίστοιχες συμβάσεις;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης για την εξακρίβωση πιθανής φοροδιαφυγής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης




ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστιχως η αληθεια ειναι οτι αυτη η εταιρια παιρνει πολλες φυλαξεις κρατικων κτιριων και υπηρεσιων και πληρωνεται κανονικα δεν πληρωνει ομως τους εργαζομενους.Ειμαι και εγω ενα απο τα πολλα θυματα στην πολι μου.Αδεια δεν υπαρχει ΠΟΤΕ δωρα κομενα εδω και 4 χρονια για επιδομα ουτε συζητηση.Υπογραφεις οτι παιρνεις π.χ 710 και εσυ παιρνεις 500.