Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014

ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ, ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ

Τουλάχιστον 12 γυναίκες απήχθησαν κατά την τελευταία αιματηρή επίθεση στα παράλια της Κένυας δηλώνουν κάτοικοι στο BBC, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει λόγο για συνολικά 50 αγνοούμενους στο μπαράζ επιθέσεων.

Ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα κατηγορεί για το κύμα βίας «ντόπια πολιτικά δίκτυα», απορρίπτοντας την ανάληψη ευθύνης από την ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ της Σομαλίας.

Τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν σκοτωθεί 64 άνθρωποι στο κύμα βίας, και οι Κενυάτες ακόμη δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται. 


Την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 49 άτομα σε επιθέσεις σε ξενοδοχεία και αστυνομικό τμήμα στο Μπεκετόνι, στην παραλιακή περιοχή μεταξύ της Μομπάσα και της σομαλικής μεθορίου στα βόρεια. Ακολούθησε τη νύχτα της Δευτέρας νέα επίθεση με 15 νεκρούς σε δύο χωριά κοντά στην πόλη.

Οι επιθέσεις ήταν «καλά σχεδιασμένη, ενορχηστρωμένη και πολιτικά υποκινούμενη εθνοτική βία κατά της κενυατικής κοινότητας» δήλωσε ο πρόεδρος Κενιάτα σε διάγγελμα προς το λαό την Τρίτη.

«Δεν πρόκειται για επίθεση της αλ-Σαμπάμπ. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τοπικά πολιτικά δίκτυα συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός εγκλήματος μίσους. Επωφελήθηκε επίσης το καιροσκοπικό δίκτυο άλλων εγκληματικών συμμοριών» ανέφερε.

Η ισλαμιστική Αλ-Σαμπάμπ είχε αναλάβει νωρίτερα την ευθύνη για τη νυχτερινή έφοδο σε δύο χωριά κοντά στην πόλη Μπεκετόνι, λέγοντας ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης για την παρουσία κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία και τη δολοφονία μουσουλμάνων.

Η Κένυα είχε στείλει στρατεύματα το 2011 στη Σομαλία για να βοηθήσει την αδύναμη, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση να αντικρούσει τους εξτρεμιστές.

Κάτοικοι δήλωσαν στο BBC πως κατά την τελευταία επίθεση στα παράλια απήχθησαν 12 γυναίκες. Το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε επίσης πως αγνοείται η τύχη 52 Κενυατών στο κύμα βίας χωρίς να είναι σαφές εάν έχουν πέσει θύματα της βίας.

«Οι 52 που θεωρούνται αγνοούμενοι είναι άνθρωποι για τους οποίους οι συγγενείς τους δήλωσαν ότι δεν έχουν νέα τους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του κενυατικού Ερυθρού Σταυρού Ουαρίκο Ουάιτα.

Δεκάδες κάτοικοι διέφυγαν σε απομονωμένες περιοχές και σε δάση μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα στα παράλια.

Ορισμένοι από αυτούς που θεωρούνται αγνοούμενοι μπορεί απλώς να μην έχει καταστεί δυνατόν να επικοινωνήσουν μέχρι στιγμής με τους δικούς τους, ενώ «άλλοι μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων» των επιθέσεων, επισήμανε ο Ουάιτα.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την κάθε περίπτωση» υπογράμμισε..in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: