Κυριακή, Ιουνίου 29, 2014

Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΣΩ STRESS TESTS ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σε τέσσερις μεγάλες θαλάσσιες ζώνες, τρεις στο Ιόνιο Πέλαγος και μία νότια της Κρήτης, κόπηκαν τα πρώτα τουλάχιστον 15 ίσως και 20 «οικόπεδα» που θα δοθούν για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από το ελληνικό δημόσιο σε ενεργειακές εταιρείες.Προαγγελία του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων της Ελλάδας κάνουν μεθαύριο Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο που διοργανώνει η πρεσβεία μας, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και η πρόεδρος του κρατικού φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη. Τα «μάτια» 150 - 200 ατόμων από την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία θα πέσουν πάνω στην Ελλάδα και το «MegaProject», όπως τιτλοφορείται από τη νορβηγική PGS (την εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες) ο ελληνικός φάκελος των υδρογονανθράκων.


Παρόντες στο roadshow που θα λάβει χώρα στο Ελληνικό Κέντρο στην Paddington Street θα είναι στελέχη κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων και γεωολογικών ινστιτούτων καθώς και εκπροσώπων υπουργείων. Πηγές θέλουν να έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους στην εκδήλωση μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί. Λέγεται ότι έχουν κλειστεί ραντεβού με την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική Total, τη «βρετανολλανδική» Shell, τη νορβηγική Statoil, τις ιταλικές Eni και Edison, την επίσης αμερικανική Chevron, τη γερμανική E.ON, την ισραηλινή Noble Energy κ.λπ. Επίσης παρούσες θα είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas.
«Η πετρελαϊκή αγορά διεθνώς», αναφέρουν εκτιμήσεις παραγόντων της παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας, «περιμένει να δει την έκταση των περιοχών και τους όρους του διαγωνισμού, ώστε να συνάδουν με περιοχές με δύσκολο γεωλογικό ενδιαφέρον όπως αυτό της Ελλάδας». Δηλαδή, περιμένουν τον χάρτη των «οικοπέδων» και την ευκρίνεια των όρων ώστε να δώσουν το «παρών» στον διεθνή γύρο παραχωρήσεων.Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο χάρτης που σχεδιάστηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Στρατού περιλαμβάνει περισσότερες από 15, μπορεί και 20 περιοχές σχήματος ορθογωνίου, οι οποίες προσδιορίζονται από γεωγραφικούς παραλλήλους. Οι τέσσερις ζώνες τεμαχίστηκαν σε «οικόπεδα» με βάση τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS.
Πηγές αναφέρουν ότι οι ζώνες αυτές, οι οποίες διαιρέθηκαν σε μικρότερες περιοχές ώστε να προκηρυχθεί ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων, έχουν ως εξής:
1. Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
2. Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει έως το Κατάκολο.
3. Η τρίτη θαλάσσια περιοχή εκτείνεται ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
4. Η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη, και δυτικά της Ιταλίας.
Αφετηρία τα μέσα Σεπτεμβρίου
Τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τις υπογραφές
Η προκήρυξη τις ερχόμενες δύο εβδομάδες, λένε πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», θα σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τότε που θα δημοσιευτεί -εκτιμάται στα μέσα Σεπτεμβρίου- θα αρχίσει να μετρά επίσημα αντίστροφα ο χρόνος για την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της αποστολής της προκήρυξης μέχρι τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της ΕΕ, ειδικοί την αποδίδουν στη μετάφραση που πρέπει να γίνει σε 25 γλώσσες (κράτη-μέλη της ΕΕ) από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, αλλά και προφανώς σε έλεγχο των όρων της.
Στο φύλλο της Κομισιόν
Από τη μέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014.
Οι εταιρείες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, μπορεί να ζητήσουν μεγαλύτερο διάστημα προετοιμασίας, κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των «οικοπέδων», τους όρους της προκήρυξης και το περιεχόμενο των σεισμικών ερευνών. Η υποβολή προτάσεων, συνεπώς, σε ένα ενδεχόμενο που χρειαστούν πάνω από 90 μέρες, αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στη συνέχεια θα αρχίσει το ξεκαθάρισμα των εταιρειών. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων περί τα τέλη του επόμενου έτους.
Τα «οικόπεδα» στις τρεις προαναφερόμενες ζώνες, λένε οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», περιλαμβάνονται σε ένα σλάιτ που έχει μαζί του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και θα το παρουσιάσει μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον διεθνή γύρο παραχωρήσεων ενώπιον εκπροσώπων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στο Λονδίνο.
Η εκδήλωση στο Λονδίνο έχει τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου».
Ειδικότερα, ο κ. Μανιάτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου, καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ και στελέχη του υπουργείου θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και επενδυτών, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα.
Λεπτομέρειες επίσης θα δώσουν η πρόεδρος του ΕΔΕΥ κ. Σταματάκη αλλά και εκπρόσωποι της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού ινστιτούτου BeicipFranlab που συνεργάζεται η Ελλάδα για το «MegaProject».
Αγορά δεδομένων
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ραντεβού εκπροσώπων εταιρειών με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ και της νορβηγικής PGS προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες για την προκήρυξη αλλά και για την αγορά δεδομένων σεισμικών ερευνών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ποντάρει πολλά στο road show - εκδήλωση που θα γίνει στο Λονδίνο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αλλά κυρίως το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί με την αγορά δεδομένων από τη νορβηγική PGS θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη έχουν σημαντικό πετρελαϊκό ενδιαφέρον και πολλοί μιλούν σιγά-σιγά και όλο πιο ανοικτά πως η ελληνική επικράτεια μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μπορούν να αποτελέσουν τη νέα μεγάλη πηγή ενεργειακού πλούτου για την ΕΕ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: